Σαφώς πιο επιθετικός φραστικά ο σχετικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής «Λε Μοντ» την ίδια μέρα: «Πρέπει να πετάξουμε τους Αγγλους έξω από την ΕΕ;». Η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» προσπαθεί να υποκριθεί την ψύχραιμη, αλλά οι τίτλοι της σχετικής ανάλυσής της προδίδουν τον εκνευρισμό της: «Η οικονομική κρίση προκάλεσε στους Βρετανούς μια κρίση ταυτότητας. Η διέξοδός τους; Να ενθουσιάζονται με την έξοδο από την ΕΕ» τόνιζε.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αναβίωση της συζήτησης αποχώρησης της Βρετανίας δεν προέκυψε εκ του μηδενός. Πρώτα πρώτα ήταν η στάση του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπαινίχθηκε σαφώς ότι μπορεί να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα της παραμονής ή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Έθεσε με κομψό τρόπο το θέμα και στο συνέδριο των Συντηρητικών: «Η Ευρωζώνη κατευθύνεται προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Είναι αναγκαία, αν θέλουν να σώσουν το κοινό νόμισμα, αλλά σκέπτομαι ότι αυτό παρέχει στη Μεγάλη Βρετανία την ευκαιρία να πετύχει μια νέα και καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη» τόνισε.
Έξω φρενών με τη στάση αυτή ο αρθρογράφος της γαλλικής «Λε Μοντ» Αρνό Λεπαρμαντιέ. «Ο εκβιασμός είναι το όπλο του Βρετανού πρωθυπουργού» γράφει και ομολογεί: «Κι εμάς μας καταλαμβάνει η ακατανίκητη επιθυμία να πετάξουμε τους Άγγλους έξω από την Ευρώπη. Επιτέλους ελεύθεροι!».
Δεν είναι μόνο τα λόγια των Βρετανών. Είναι πρωτίστως οι πράξεις τους. Την περασμένη Δευτέρα ο Κάμερον είχε βάλει την Τερέζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του, να ανακοινώσει την πρόθεση του Λονδίνου να αποχωρήσει από ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 133 (!) μέτρα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.
Θα πρόκειται για την πρώτη θεαματική «επιστροφή εθνικής βρετανικής κυριαρχίας» από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, όταν υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση αυτή.
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης την πληροφορία ότι προτίθεται να βάλει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου. Η Κομισιόν έχει υποβάλει πρόταση που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020 να ανέρχεται στο ύψος του 1,1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προωθεί τη συμβιβαστική πρόταση ο προϋπολογισμός της ΕΕ να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης, αλλά ο Ντέιβιντ Κάμερον απαιτεί να μην υπάρξει αύξηση του απόλυτου ποσού του προϋπολογισμού ούτε καν… ενός ευρώ! Και έτσι απορρίπτουν τη γερμανική πρόταση, κάνοντας έξω φρενών το Βερολίνο.
«Η Μέρκελ θα προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρώπης» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου τη Δευτέρα.
Οι Γερμανοί θα ματαιώσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου, αν ο Κάμερον συνεχίσει να διαφωνεί, γράφει η σοβαρή βρετανική εφημερίδα. Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται ότι αρχίζουν να θεωρούν χαμένη υπόθεση τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, όπως αποτυπώνεται και σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της γερμανικής «Ντι Τσάιτ» για το θέμα αυτό.
«Με κάθε μήνα κρίσης του ευρώ αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κόψουν τα σκοινιά που τους συνδέουν με την ηπειρωτική Ευρώπη και να εγκαταλείψουν την ΕΕ» υποστηρίζει και συνεχίζει: «Σε λίγα χρόνια η Μεγάλη Βρετανία θα ανακτήσει την πλήρη εθνική και κρατική κυριαρχία της, γιατί στο δημοψήφισμα που πρέπει να γίνει το 2016, η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ».
Του Γιώργου Δελαστίκ από Έθνος
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.