Θεόδωρος Κουτρούκης: «Οι τράπεζες θα σωθούν, οι πολίτες τους όχι»

Που θα δοθεί και για ποιους σκοπούς η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από την τρόικα στην Ελλάδα; Το 80% θα δοθεί στις τράπεζες, δηλαδή περίπου 24,8 δισ. ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, απαντά στο Radio 1 Daniolipton o διακεκριμένος οικονομολόγος-εργατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θεόδωρος Κουτρούκης, μιλώντας σήμερα στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ντιν Βουλκίδη.

«Είναι μάλλον απίθανο να δούμε τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στην αγορά διότι διατίθενται για την ενίσχυση των τραπεζών ώστε να είναι ευθυγραμμισμένες με εκείνες στην υπόλοιπη ΕΕ.

Φυσικά, οι πλούσιοι θα συνεχίζουν να δανείζονται με ευκολία από τις τράπεζες, όπως συνέβαινε πάντα. Ουσιαστικά ότι χρήμα θα διαρρεύσει στην αγορά θα προέλθει από τα κονδύλια και από επενδύσεις, αν γίνουν επενδύσεις» δήλωσε ο κ Κουτρούκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημητρη Ουζουνίδη.

«Την ΕΕ την ενδιαφέρει να παραμείνουν ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες και να είναι βιώσιμες. Ωστόσο, για την επενακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση των τραπεζών, η κυβέρνηση επιβάλλει νέα μέτρα στους συνεπείς φορολογούμενους, διότι δεν μπορεί να πατάξει αυτούς που φοροδιαφεύγουν τη στιγμή που η παραοικονομία από το περιθώριο έρχεται στο προσκήνιο και επομένως είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν οι οφειλές από τη φοροδιαφυγή», δήλωσε σχετικά.

«Η ανάπτυξη για την Ελλάδα είναι κάτι μακρινό, ένα ροδαλό όνειρο, και δεν μπορεί να δοθεί αποφασιστική λύση παρά μόνο μέσω της πολιτικής της ΕΕ. Υπάρχει έλλειψη θέλησης από την ηγεσία της ΕΕ για αυτό, δεν υπάρχουν ικανοί πολιτικοί ηγέτες για να ασκήσουν αποτελεσματική οικονομική πολιτική», πρόσθεσε. «Βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρχει ανάπτυξη και θα δημιουργηθεί οικονομία-ζόμπι.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο βρίσκεται υπό κατάρρευση και το εργασιακό μοντέλο τίθεται εν αμφιβόλω τη στιγμή που ήδη οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ίδιοι περίπου σε πολλούς κλάδους με εκείνους στην ΠΓΔΜ και στη Βουλγαρία.

Οι ευσυνείδητοι φορολογούμενοι έχουν γονατίσει και δεν θα μπορούν να πληρώνουν και στο μέλλον θα παρατηρείται πιο έντονα η φορολογική ανυποληψία», τόνισε. «Χωρίς ζήτηση και εισόδημα, δεν υπάρχει ανάπτυξη» επισήμανε.

«Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού και αυτό σημαίνει αποζημιώσεις Με την πολιτική που ακολουθείται τώρα οι μεγάλες τράπεζες θα διασωθούν όχι όμως οι πελάτες τους».

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton