Η απόφαση για την κατάρτιση αυτής της λίστας με δεκάδες εκατομμύρια δικαιούχους από τον μηχανισμό ελέγχου του «Τειρεσία», αποφασίσθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τραπεζών.
Ζητούμενο αυτής της συνάντησης ήταν μεταξύ των άλλων το πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών πολιτών για οικονομικούς ελέγχους, για ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς, απάτης, συμμετοχής σε εγκληματικές πράξεις κλπ.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες ανοίγουν τους λογαριασμούς σε περισσότερα από 60.000 άτομα κάθε χρόνο μετά από αιτήματα που αποστέλλονται μαζικά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι να ελεγχθούν – με ταχύτατες διαδικασίες – λογαριασμοί πολιτικών, δημάρχων, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ιδιωτών.
Η πληθώρα αυτή των αιτημάτων είχε προκαλέσει «συμφόρηση» στις τράπεζες αλλά και στις διάφορες ελεγκτικές υπηρεσίες με αποτελέσματα να καταγράφονται καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τους οκτώ μήνες από την υποβολή των σχετικών αιτημάτων.
Έτσι δημιουργείτο ένας «φαύλος κύκλος» με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ κι άλλων υπηρεσιών να στέλνουν αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών πριν καν διαπιστωθεί η σοβαρότητα των καταγγελιών και η βασιμότητα της ελεγχόμενης υπόθεσης. Αναζητήθηκαν λοιπόν τρόποι για επιτάχυνση και «φιλτράρισμα» της σχετικής διαδικασίας λόγω και των πιέσεων από τις τράπεζες!
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί από τον «Τειρεσία» μια κεντρική βάση τραπεζικών δεδομένων για όλους τους κατόχους λογαριασμών. Έτσι σε αυτήν τη λίστα δίπλα στο όνομα κάθε δικαιούχου θα προσδιορίζεται σε ποιες τράπεζες ακριβώς έχει λογαριασμούς και τους αριθμούς αυτών.
Όπως έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «με αυτόν τον τρόπο δεν θα στέλνονται αιτήματα για ανοίγματα λογαριασμών όλων των ελεγχόμενων πολιτών «τυφλά» προς όλες τις τράπεζες. Πριν σταλεί το αίτημα θα ζητείται ενημέρωση από την λίστα του «Τειρεσία» και τα αιτήματα θα στέλνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες που θα ξέρουμε ότι ο πολίτης έχει χρήματα.
»Μέχρι τώρα όλες οι τράπεζες ανάλωναν το 60% έως 80% του χρόνου και του προσωπικού τους για να πραγματοποιούν σαρώσεις στο τραπεζικό τους σύστημα μέχρις ότου διαπιστώσουν ότι ο ελεγχόμενος πολίτης δεν έχει σε αυτές κανέναν λογαριασμό. Μάλιστα οι έρευνες καθυστερούσαν από τις μικρές τράπεζες που δεν είχαν πολυμελείς ομάδες έρευνας. Υπολογίζουμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε τα πάντα για τους λογαριασμούς των πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι σε έξι ως οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη αυτή η νέα αυτή λίστα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτών».
Νομικοί φοβούνται ωστόσο ότι η υπερλίστα του Τειρεσία, δηλαδή ο νέος «Μεγάλος Αδελφός» των τραπεζικών λογαριασμών και το άμεσο άνοιγμα τους θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο καταχρηστικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
tovima
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.