Τράπεζες: «Πλαφόν» στο φορολογικό bonus

Πλαφόν στον αναβαλλόμενο φόρο που μπορούν να προσμετρήσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια οι τράπεζες προτίθεται να βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ζητούν να αυξηθεί η συμμετοχή των τίτλων CoCos επί της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι δεν μπορεί ο αναβαλλόμενος φόρος, που προήλθε από τη ζημία του PSI+, να ξεπερνάει ένα όριο επί των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την εικόνα της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης τους.

Για τον λόγο αυτόν, προτίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να θέσει πλαφόν της τάξης του 20% ή του 30%. Ο αναβαλλόμενος φόρος που θα μπορούν να προσμετρήσουν οι τράπεζες, δηλαδή, να μην ξεπερνά το 20% ή το 30% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, περιορίζεται μεν το ευεργέτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ως προς τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όμως δεν επηρεάζεται η δυνατότητά τους να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI με φόρο και επομένως να αυξάνουν την καθαρή κερδοφορία τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα τους επιτρέπεται να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI+ εφάπαξ ή σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου (group taxation) και όχι μόνο σε επίπεδο μητρικής, όπως ισχύει σήμερα.

Του Χρ. Κίτσιου απο euro2day