“Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων”, πρόσθεσε ο Α.Ρουπακιώτης.
Έτσι παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την παράσταση δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων διαφέρουν από εκείνους που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ο Α. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι: “Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή η οποία έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί”.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή σε όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, με εξαίρεση τα συμβόλαια που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα, το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.
Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου. “Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ”; διερωτέθηκε ο κ. Βγόντζας.
Επισήμανε δε ότι ο προτεινόμενος κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.
defencenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.