Προστάτης των εγχώριων τοκογλύφων η ΕΚΤ

Μάθαμε αυτές τις ημέρες ότι οι εγχώριες τράπεζες θα ελέγχονται ασφυκτικά από επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι που μισούν τις τράπεζες στην Ελλάδα χάρηκαν με την είδηση. Άλλοι, πάλι, που ξέρουν πώς να πλουτίζουν κατακλέβοντας τους Έλληνες απλούς πολίτες όχι.  

 

Σημασία έχει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να θέσει υπό έλεγχο τις εγχώριες τράπεζες. Στις 23 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ έλαβε αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για διατύπωση γνώμης για το σχέδιο νόμου που ουσιαστικά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ πέραν του ρόλου του παρατηρητή θα έχει δικαίωμα να ζητεί από τον πρόεδρο συγκαλεί συνέλευση του γενικού συμβουλίου των τραπεζών και να έχει το πάνω χέρι στη λήψη αποφάσεων κάθε φορά που τίθεται θέμα κερδοσκοπίας και αθέμιτων πρακτικών σε βάρος των δανειοληπτών.  

Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι τράπεζα είναι και η ΕΚΤ, και τραπεζίτης τραπεζίτη μάτι δεν βγάζει, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων τους.

Έτσι, η ΕΚΤ απάντησε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του παρατηρητή και ότι η πρόταση του υπουργείου να έχει ο εκπρόσωπος περισσότερες αρμοδιότητες βαίνει πέραν της ιδιότητάς του και συνεπώς θα πρέπει να διαγραφεί από το σχέδιο νόμου. 

Έτσι απλά…οι εγχώριες τράπεζες θα συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα, όχι όμως ότι θα άλλαζε κάτι ιδιαίτερο ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχε κάποιος που να τις «ελέγχει».

Επομένως, τουλάχιστον προς το παρόν τα περί αφελληνισμού των εγχωρίων τραπεζών, για την οποία επαίρονται τα παπαγαλάκια των τραπεζών δεν ισχύει. Το δυσάρεστο για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μην ελέγχονται από κανέναν.

danioliptes