Σε μια δύσκολη πολιτική απόφαση που μένει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας, δεσμευόμενοι για μια μείωση του χρέους της χώρας μας στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και αποδεχόμενοι να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας με την χρηματοδότησή της, στην παρούσα φάση με το συνολικό ποσό των σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη δόση αυτού του πακέτου των 43,7 δισ αναμένεται να έρθει έως τις 13 Δεκεμβρίου όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων συνδέεται άρρηκτα πλέον με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ.

Τα 31,2 δισ. θα δοθούν από τους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και θα αφορούν πιστώσεις προς τις τράπεζες και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει και το ΔΣ του ΔΝΤ για να δώσει άλλα 3,2 δισ., εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και στις πολύ χαμηλές τιμές που είχαν στις 23 Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις και τις διμερείς επαφές που είχε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατάφερε να περάσει την μείωση κατά 20% του ελληνικού χρέους, δηλαδή την διαγραφή του κατά 40 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση δήλωση αξιωματούχου που μετέχει των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ απαιτεί να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μείωση (επί της ουσίας δηλαδή σε κούρεμα) του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ τώρα ΑΜΕΣΑ (up front) και να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση στο μέλλον.

Μια άμεση μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αντιστοιχεί σε 40 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος.

Με δυο λόγια το ΔΝΤ κατάφερε να προσφέρει μια λύση «διαφυγής» από το αδιέξοδο που διαγραφόταν και πάλι στη διαπραγμάτευση, καθώς είναι προφανές πως η κυρία Λαγκάρντ δεν μπορεί να συναινέσει σε μια λύση που δεν θα προβλέπει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους –με τα ποσοστά αυτού να υπερβαίνουν το 144% ως το 2020, ακόμα κι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα τηρηθούν στο ακέραιο.

Το ερώτημα είναι πως θα αντέξει η χώρα, την επόμενη ημέρα και αν θα δοθεί ολόκληρη η δόση ή η δόσης της δόσης κλπ. Εν πάση περιπτώσει είναι μία πρώτη διαγραφή και έπεται και δεύτερη, οσονούπω.

defencenet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.