«Την αγανάκτηση για την κατάσταση του ελληνικού λαού πρέπει να τη χρυσώσουν κάπως και τη χρυσώνουν με την αναστολή πλειστηριασμών, δήλωσε ο Χατζηαθανασίου Αθανάσιος, ο οποίος είναι δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

«Εξάλλου, και να γινόταν η εκτέλεση της κατάσχεσης, ποιος θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη να πάρει τώρα με τέτοιο τρόπο ένα σπίτι δανειολήπτη. Και οι ίδιες οι τράπεζες δεν τα θέλουν», δήλωσε ο κ. Χατζηαθανασίου στην τηλεοπτική εκπομπή «Είναι γεγονός» και στον Δημήτρη Βενιέρη και στη Δώρα Αυγέρη χθες στην ΕΤ3.

Κύρια επιδίωξη των δανειοληπτών παραμένει η υπαγωγή τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η προσφυγή τους στα ειρηνοδικεία. Οι αιτήσεις στα ειρηνοδικεία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού ειδικά η δικάσιμος ορίζεται πλέον το 2019. «Πασχίζουν και θέλουν να αρπαχτούν.

Πολλοί δεν μπορούν να αρπαχτούν, δεν πληρούν τα κριτήρια. Είναι μικροέμποροι, έμποροι, που δεν θέλουν να πτωχεύσουνε αλλά η Πολιτεία δεν δίνει μια ρύθμιση και σε αυτούς και αφήνει μια μεγάλη ομάδα από την αστική τάξη εκτός», δήλωσε ο κ. Χατζηαθανασίου.

Χ. Παππάς: «Χρειάζεται μόνιμη λύση και όχι πάγωμα»

«Η ρύθμιση είναι μεγάλη ανακούφιση για τους δανειολήπτες που έχουν μια κατοικία και φοβούνται μη η χάσουν από τις τράπεζες. Είναι όμως προσωρινό μέτρο και δεν δίνει μονιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που είναι η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επαγγελματιών», δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο Χρήστος Παππάς, μέλος της ομάδας νομικών συμβούλων του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. «Πρέπει να δοθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Μετά τον χρόνο τί; Θα παρακαλάμε τον πρωθυπουργό να μην κατασχεθούν πρώτες κατοικίες;», αναρωτήθηκε.

«Ο νόμος 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν εντάσσει την πλειονότητα των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και των δανειοληπτών της χώρας, το έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές. ότι είναι πρόβλημα.

Θα έπρεπε στο νόμο να ενταχθούν όχι μόνο άτομα που στερούνται εμπορικής ιδιότητας αλλά και μικροέμποροι, π.χ. ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών η κατάστημα υποδημάτων.

Σύμφωνα με την άποψη των δικαστηρίων, οι δραστηριότητες αυτές είναι εμπορικές και δεν υπάγονται στο νόμο», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία για ταχύτερες εκδικάσεις υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Δεν είναι δυνατόν να προβλέπει ο νόμος εκδίκαση της αιτήσεως εντός έξι μηνών από την κατάθεση και να δικάζεται μετά από επτά χρόνια. Χρειάζονται ενίσχυση σε δικαστές, προσωπικό και υποδομές τα ειρηνοδικεία για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το νόμο».

Σε ότι αφορά στο πάγωμα των κατασχέσεων, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «έχει γεμίσει το πορτφόλιό των τραπεζών με ακίνητα και αυτοκίνητα και δεν έχει νόημα για τους τραπεζίτες να συνεχίζουν να κατασχέτουν».

Η εκπομπή αναφερόταν στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να παραταθεί για το 2013 η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και να μην κατάσχονται πρώτες κατοικίες αξίας κάτω των 300.000 ευρώ και ακίνητα για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.