Η Ένωση υπογραμμίζει πως «τα υπάρχοντα Διοικητικά Δικαστήρια είναι η εξέλιξη των Φορολογικών Δικαστηρίων που ξεκίνησαν να λειτουργούν το έτος 1962», ενώ τονίζει ακόμη ότι ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων σε αυτά, «είναι ένα ζήτημα που έχει αναπτυχθεί λεπτομερώς στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες».
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, είχε τονίσει ότι «προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η οποία τώρα καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού, σχεδιάζεται η ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στα σχέδια του κ. Υπουργού Οικονομικών προκειμένου να «επιταχυνθεί» η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων «η οποία τώρα καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού», περιλαμβάνεται η «ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων».
Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον κ. Υπουργό αλλά και τον Ελληνικό Λαό, ότι τα υπάρχοντα Διοικητικά Δικαστήρια είναι η εξέλιξη των Φορολογικών Δικαστηρίων που ξεκίνησαν να λειτουργούν το έτος 1962. Το γιατί εκκρεμεί σε αυτά μεγάλος αριθμός υποθέσεων είναι ένα ζήτημα που έχει αναπτυχθεί λεπτομερώς στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με αναλυτικά υπομνήματα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και εμπεριστατωμένες εκθέσεις των Γενικών Επιτρόπων της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κατά τη δεκαετία 2000-2010, στη διάρκεια της οποίας «χτίστηκε» το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. Υπουργός.
Σίγουρα, μεταξύ πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού, περιλαμβάνονται η με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία καθώς και η απροθυμία της Φορολογικής Διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς Διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία.
Σε σχέση με την προσφορότητα της «σχεδιαζόμενης» λύσης, τα σχόλια περιττεύουν, δεδομένης της ύπαρξης καταστρωμένου και πλήρως λειτουργούντος συστήματος φορολογικής δικαιοσύνης, το οποίο, καθώς αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, προορίζεται για μια ακόμη φορά να αφεθεί μόνο του να αντιμετωπίσει προβλήματα που -κυρίως- άλλοι του σώρευσαν. Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης πρέπει να σημειωθεί, ότι απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε.
Τέλος, σε σχέση και με τη συνέχεια της κυβερνητικής δράσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας δημιουργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα Δικαστήρια ειδικά τμήματα με αμιγώς φορολογικό αντικείμενο, για την περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης νομολογίας, ενώ τέθηκαν και ποσοτικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες των Διοικητικών Δικαστών, όπως πολλάκις έχει βεβαιωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι σκεπτόμενοι φορολογούμενοι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
crimenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.