Η ανακοίνωση, χθες, των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου από Eurobank και Πειραιώς έδωσε μια πρώτη ισχυρή γεύση του τι θα ακολουθήσει σήμερα.
Η μεν Eurobankανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ, η δε Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται 0,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν προσωρινά στην ανακεφαλαιοποίηση του υγιούς ενεργητικού της καλής ΑΤΕ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ETE, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα διαμορφωθούν μεταξύ 26 με 28 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω κεφαλαιακές ανάγκες περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες προβλέψεις, με βάση το ακραίο σενάριο της Black Rock, το οποίο, όπως υπονόησαν οι διοικήσεις των τραπεζών, προβλέπεται να υιοθετηθεί ως βασικό σενάριο από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι τουλάχιστον τη διενέργεια νέου stress test στα τέλη του 2013.
«Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες, που ανακοινώνουμε είναι πολύ κοντά στις οριστικές», εκτιμά τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας, πάντως, ότι η οριστική εικόνα θα δοθεί με την δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος, εντός των επομένων ημερών, των κεφαλαιακών αναγκών, αναλυτικά, ανά τράπεζα.
Το Euro2day είχε προειδοποιήσει ότι ανεβαίνει ο πήχης των κεφαλαιακών αναγκών σημειώνοντας ότι στόχος της ανακεφαλαιοποίησης είναι το Core Tier I να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 10%, ώστε να υπάρχει μαξιλάρι κεφαλαίων που να επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια πάνω από το 9% ως το τέλος του 2014.
Όπως έδειξαν τα αποτέλεσματα Eurobank και Πειραιώς το Core Tier I μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεπερνά ελαφρώς το 11% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και τυπικά η εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha καθώς και της Γενικής από την Πειραιώς το σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ανέλθει περίπου στα 200 με 210 δισ. ευρώ.
Για να διαμορφωθεί το Core Tier I στο 6% οι συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειασθούν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου της τάξης των 18 με 19 δισ. ευρώ, μια και το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕ- Eurobank και η Πειραιώς ξεκινούν από αρνητική καθαρή θέση.
Τα CoCos και ο αναβαλλόμενος φόρος Ο δεύτερος λόγος, που το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών παραμένει ψηλά, είναι το γεγονός ότι προς το παρόν αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου.
Ειδικότερα μέχρι να ψηφισθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να πάρει ΦΕΚ ο αναβαλλόμενος φόρος που προσμετράται εποπτικά δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων. Όπως έχει γράψει το Euro2day, ο αναβαλλόμενος φόρος, μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ και εφόσον προσμετρηθεί στο σύνολό του στα εποπτικά κεφάλαια μετά τη νομοθετική αλλαγή, θα περιορίσει έτι περαιτέρω τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια δεν θα μειώσει, όμως, το ύψος των ΑΜΚ, καθώς δεν συνυπολογίζεται στο πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (common equity). Ο αναβαλλόμενος φόρος, όπως και οι προνομιούχες μετοχές θα προσμετρηθούν στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μετά την επίτευξη μέσω ΑΜΚ “Core Tier I” 6%.
Επομένως η πλήρης αναγνώριση του φόρου θα μειώσει το ύψος των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CοCos), που θα εκδώσουν οι τράπεζες και θα καλύψει το ΤΧΣ. Η εφεδρεία υβριδικών και subordinated bonds μπορεί να μειώσει τις ΑΜΚ Το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες για να ανέλθει το Core Tier I στο 6% ενδέχεται να μειωθεί εφόσον υπάρξει κούρεμα των κατόχωνυβριδικών τίτλων και subordinated bonds, για το οποίο έχει ανάψει το πράσινο φως το Eurogroup.
Παρ’ ότι το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί τη τελευταία διετία, λόγω των δημοσίων προσφορών για την επαναγορά τους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ.
Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Το όφελος από το κούρεμα για τις τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει ως και 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
euro2day
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.