Οι σχεδιασμοί αυτοί, ωστόσο, δεν είναι άχρηστοι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ καθώς εξετάζεται να αξιοποιηθούν προκειμένου η εφορία να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν πληρώνεται το χαράτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είχε γίνει ο εξής σχεδιασμός. Οι ενοικιαστές και όσοι φορολογούμενοι διαμένουν ή εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία δεν εμφανίζεται το όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου θα έπρεπε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δηλώσουν στη ΔΕΗ τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη του ακινήτου και να τον αντιστοιχίσουν με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε με επίσκεψη σε κάποιο τοπικό γραφείο της ΔΕΗ είτε με σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα άνοιγε στο δικτυακό τόπο της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα διαβίβαζε στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία με τους ΑΦΜ των ιδιοκτητών των ακινήτων προκειμένου να γίνει η βεβαίωση του χαρατσιού στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Οι σχεδιασμοί αυτοί, ωστόσο, θα αποδειχθούν χρήσιμοι για τον εντοπισμό όσων δεν πληρώνουν το χαράτσι και οι σχετικοί λογαριασμοί εκδίδονται στα ονόματα τρίτων (π.χ. ενοικιαστών, φορολογούμενων που έχουν αποβιώσει).
Υπολογίζεται ότι για περίπου 500.000 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν καταβλήθηκε το περυσινό χαράτσι. Η ΓΓΠΣ προχώρησε πρόσφατα στη βεβαίωση του χαρατσιού στα ονόματα των φορολογούμενων που το ΑΦΜ τους εμφανιζόταν στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Εφόσον δεν ήταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έπρεπε να απευθυνθούν στην εφορία και να υποδείξουν τον ιδιοκτήτη και το ΑΦΜ του.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει στα αρχεία της ΔΕΗ ο ΑΦΜ τότε θα πραγματοποιηθεί αξιοποίηση άλλων στοιχείων προκειμένου να εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις αυτές σχεδιάζεται να
διασταυρωθούν τα στοιχεία που εμφανίζονται στους λογαριασμούς με τα στοιχεία Μητρώου των φορολογούμενων αλλά και τα στοιχεία του περιουσιολογίου που δημιουργήθηκε βάσει των δηλώσεων Ε9.
Εφόσον πιστοποιηθεί ότι τα ονόματα αυτά ταυτοποιούνται με ενεργούς φορολογούμενους τότε θα βεβαιωθεί στο όνομά τους το χαράτσι και θα κληθούν να το πληρώσουν ή να υποδείξουν τον ΑΦΜ του πραγματικού ιδιοκτήτη. Στις περιπτώσεις που το όνομα του ιδιοκτήτη δεν αντιστοιχεί σε ενεργό φορολογούμενο τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποσταλεί ειδική επιστολή μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καλείται ο χρήστης του ακινήτου να υποδείξει τον ιδιοκτήτη και τον ΑΦΜ επισκεπτόμενος την εφορία ή ένα κατάστημα της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση ως μέσο πίεσης δεν θα χρησιμοποιηθεί η απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος (έχει απαγορευτεί δικαστικά η διακοπή λόγω οφειλής του χαρατσιού) , αλλά το μπλοκάρισμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Σπύρος Δημητρέλης από logioshermes
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.