Σημαντικές μειώσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα από την πρώτη μέρα του νέου έτους βλέπουν όσοι εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, ενώ την ίδια ώρα διευκολύνονται οι απολύσεις με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων και αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τα πάνω κάτω έρχονται και στα ωράρια, τα επιδόματα, τις υπερωρίες, κάνοντας έτσι το 2013 έτος σταθμό στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι μειώσεις μάλιστα στα ειδικά είναι αναδρομικές, με αποτέλεσμα στις περικοπές ύψους 26%-27%, να προστίθενται οι παρακρατήσεις των ποσών που αντιστοιχούν στην αναδρομική μείωση από 1ης Αυγούστου 2012.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί λειτουργοί.  

Οι βασικοί μισθοί όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μειώνονται κατά 8 ευρώ έως και 464 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2,9% έως 20%, ενώ σημαντικές μειώσεις, από 9% έως 27%, προβλέπονται και για τα επιδόματα των ένστολων.

Έτσι, προκύπτουν περικοπές έως και 23%. Οι βασικοί μισθοί των δικαστών περικόπτονται από 119 ευρώ έως 1.111 ευρώ τον μήνα, ή κατά 8% μέχρι και 27%.

Τα επιδόματα ταχύτερης-αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και η πάγια αποζημίωση μειώνονται συνολικά κατά 212 ευρώ έως 397 ευρώ μηνιαίως, ή κατά 8% έως 29%. Οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές κυμαίνονται από 8% έως και 29%.

Πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ.

Οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα και οι συνολικές αποδοχές των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περικόπτονται κατά 10% έως 18%.

Οι μηνιαίες απώλειες από τις μειώσεις στους βασικούς μισθούς κυμαίνονται από 118 ευρώ έως 316 ευρώ, ενώ από τις περικοπές στα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και έρευνας προκαλούνται πρόσθετες συνολικές περικοπές αποδοχών από 68 ευρώ έως 195 ευρώ τον μήνα.

Οι βασικοί μισθοί των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται κατά 20 ευρώ έως 390 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2% έως 19%.

Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται κατά 40 ευρώ έως 53 ευρώ μηνιαίως, ενώ η πάγια αποζημίωση μειώνεται κατά 27 ευρώ έως 49 ευρώ μηνιαίως.

Τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημεριών περικόπτονται έως και 50%. Οι συνολικές αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των εφημεριών, υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 2% έως 19%, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι εφημερίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%.

Μειώσεις μισθών σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Αντιμέτωποι με την πλήρη εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων στον «στενό» Δημόσιο τομέα έρχονται 120.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κατάταξη στο βαθμολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ οδηγεί σε περικοπές των αποδοχών τους 25% κατά μέσο όρο, καθώς τα χρόνια προϋπηρεσίας καθορίζουν το ύψος του βασικού μισθού στα πρότυπα του Ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου καταργούνται όλες οι έκτακτες αποδοχές και τα ειδικά επιδόματα και μπόνους που λάμβαναν οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των ΔΕΚΟ.

Τα τέσσερα επιδόματα που δικαιούνται -πλέον- βάσει του νέου Μισθολογίου είναι:

επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), επίδομα απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), επίδομα τέκνων (50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά 170 ευρώ για 4 παιδιά κ.ο.κ.), και επίδομα θέσης ευθύνης (900 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές, 400 ευρώ για διευθυντές και 250 ευρώ για τμηματάρχες).

Απολύσεις- αποζημιώσεις.  

Αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες. Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών “παγώνουν” στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Με νόμο ο κατώτατος μισθός Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Παγώνουν τριετίες – Καταργούνται επιδόματα.

Οι τριετίες διατηρούνται “παγωμένες”, ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ανάπαυση 11 ωρών, χωρίς υπερωρίες.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.

topontiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.