dikaiosini

Τί σημαίνουν οι ειδικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μέσω των οποίων υιοθετούνται τα πιο αντιλαϊκά μέτρα στη χώρα μας που είναι πρωτοφανή για την Ευρώπη; Ποιος ωφελείται και ποιος καλύπτεται πίσω από τις πράξεις αυτές και ποιος αδικείται;  Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει αυτή τη στιγμή ο δικηγόρος – φιλόσοφος του Δικαίου, Νίκος Γαρυπίδης, στην σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή των νομικών, Σοφίας Σιδερά και Κώστα Κανακάρη, στο Radio 1 Daniolipton.

Η παράκαμψη της Βουλής μέσω των ειδικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου γίνεται για να δημιουργηθεί άλλοθι από τη δική της πλευρά και να μη στοχοποιηθεί από τους πολίτες, δήλωσε ο κ. Γαριπίδης, ενώ παραδέχτηκε ότι ναι μεν με τα παραδοσιακά νομικά μέσα δεν είναι τόσο εύκολο να βρει ο πολίτης το δίκιο του, αλλά πλέον αλλάζει η κατάσταση στη δικαιοσύνη και σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις και υπό νέα δικαστικά προηγούμενα πλέον οι πολίτες μπορούν να δικαιωθούν, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις δικαιώσεις δανειοληπτών που προσφεύγουν στα ειρηνοδικεία για μείωση ή διαγραφή χρέους τους στις τράπεζες βάσει του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου βολεύουν τους βουλευτές από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για αντιλαϊκά μέτρα και προστατεύονται από τα παραδοσιακά νομικά μέσα. Οι δυνατότητες να προσβληθούν οι πράξεις αυτές με τα παραδοσιακά νομικά μέσα είναι περιορισμένες. Γενικά, οι ειδικές νομοθετικές πράξεις προστατεύονται από τον δικαστικό έλεγχο, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τόσο πολύ τις παραδοσιακές διαδικασίες, τα παραδοσιακά νομικά μέσα. Φοβάμαι ότι θεσμικές μεταβολές σε αυτό το επίπεδο, όπως η θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν θα εξυπηρετήσουν το δικαστικό σύστημα, αλλά θα εξυπηρετήσουν τους ισχυρούς του συστήματος και αυτό διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ελέγχεται πιο εύκολα διότι συγκροτείται από ανθρώπους που είναι οι εκλεκτοι των κομμάτων εξουσίας και γενικά όσων εξουσιάζουν».

Τα φορολογικά δικαστήρια θα εξυπηρετούν τρόικα και κράτος

«Η λύση της φορολογικής δικαιοσύνης είναι σημαντική. Γιατί να είσαι κατά των ελεγκτικών μηχανισμών; Το ζήτημα είναι πώς γίνεται αυτό υπό ποιες περιστάσεις. Εδώ η αλήθεια είναι ότι ενώ το κράτος αποσαθρώνεται έχουμε ξαφνικά τεράστιο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά στην απονομή δικαιοσύνης σε όλους τους τύπους, υπάρχει ενδιαφέρον για τη φορολογική δικαιοσύνη. Τα φορολογικά δικαστήρια δεν θα εξυπηρετούν τον πολίτη, αλλά το κράτος ώστε να συγκεντρώνει κανονικά τους φόρους του και κατ’ επέκταση την τρόικα, η οποία δεν θα ενδιαφερθεί αν η σήψη σκεπάσει όλο το Δημόσιο αρκεί να εισπράττονται κανονικά οι φόροι και να ξεπληρώνεται το δάνειο.

Λεφτά υπάρχουν (για τις τράπεζες)

«Συναντούμε μια φορολογία σε βάρος των φτωχών και από την άλλη πλευρά βλέπουμε τεράστια ποσά βοήθειας προς τις τράπεζες. Εχουμε μια ρητορική περί ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς η κρίση ξέσπασε λόγω της ψευδοανάπτυξης. Οι τράπεζες δεν έχουν υποστεί όμως τον παραμικρό έλεγχο. Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να αποτελεί λύση. Θα έπρεπε να υπάρχουν επόπτες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησής. Αυτό δυστυχώς που δείχνει η αναχρηματοδότηση είναι να μη ζημιωθούν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, δηλαδή το τραπεζικό σύστημα. Οταν βγαίνει η κυβέρνηση και εγγυάται για την ασφάλεια των τραπεζών, νομίζουμε ότι εγγυάται τις καταθέσεις μας, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για την ασφάλεια των ίδιων των τραπεζών. Για μένα η κυβέρνηση λέει λίγο πολύ στους τραπεζίτες μην ανησυχείτε λεφτά υπάρχουν. Προεκλογικά το έλεγαν στους πολίτες, μετεκλογικά όπως αποδεικνύεται το εννοούσε για τις τράπεζες. Θα χρηματοδοτηθούν δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες, αλλά θα χρεωθεί ο ελληνικός λαός». .

Ακούστε την ηχογραφημένη εκπομπή: ΕΔΩ

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.