Οι επισφάλειες αυξάνουν το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης

«Μαξιλάρι» 6 – 7 δισ. ευρώ θέλουν να δημιουργήσουν οι τρεις συστημικοί όμιλοι Ένα επιπλέον μαξιλάρι της τάξης των 6 – 7 δισ. ευρώ θέλουν να δημιουργήσουν οι τρεις συστημικοί όμιλοι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να είναι επαρκώς θωρακισμένοι έναντι των επισφαλειών, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά λόγω της ύφεσης που πλήττει την οικονομία.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η διαγνωστική άσκηση της Blackrock για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης που καταγράφεται στο μέτωπο των καθυστερήσεων, η οποία αναπόφευκτα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προβλέψεων για νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το 2013.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς που έχουν εικόνα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των μεγαλύτερων τραπεζών, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων για τα οποία καταβάλλονται πλέον μόνον οι τόκοι προσεγγίζει το 50%, αποτυπώνοντας την πραγματική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Βέβαια, το γεγονός ότι σχεδόν το 40% του πληθυσμού δεν έχει έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό κρατά το σύστημα σε μία ισορροπία, ωστόσο χρειάζεται προσοχή ώστε η κατάσταση να μην βγει εκτός ελέγχου. Το ύψος των αυξήσεων Εκτιμάται ότι οι όμιλοι Εθνικής – Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς θα επιδιώξουν να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα με περισσότερα από 32 δισ. ευρώ έναντι 27,5 δισ. ευρώ που έθεσε ως ελάχιστο όριο η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Με τα κεφάλαια αυτά οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα τεθούν οι βάσεις για την επιστροφή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και τη στήριξη της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «επιζητούμε, και εκεί εστιάζεται η στρατηγική μας, έναν θωρακισμένο, απόλυτα εξυγιασμένο και διεθνώς αξιόπιστο Όμιλο, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ευθύς ως εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες που υπάρχουν εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκείται η Εθνική στην ικανοποιητική διαπίστωση της Blackrock ότι το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής έχει επαρκείς προβλέψεις κατά το χρόνο εκπόνησης της διαγνωστικής μελέτης. «Επιζητά την απόλυτη επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουμε, και με αίσθημα ευθύνης πιστεύουμε απόλυτα επιτυχώς, να είναι και το διαβατήριο για την επιτυχή μετάβαση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημείωσε ότι «με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με επαρκή, αυξανόμενη, ρευστότητα, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν σκοπεύουμε να ωθήσουμε το επιχειρείν και να κινητοποιήσουμε σχεδιασμούς και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα, στην επανάκτηση ανταγωνιστικών θέσεων στην προώθηση καινοτόμων αρχών, στη μείωση της ανεργίας».

Άγης Μάρκου από Tovima