Σήμερα είναι Τετάρτη 9 Ιανουαρίου. Ο Ελληνικός Λαός συνεχίζει να περνάει δύσκολες ώρες ενώ οι ανά τον πλανήτη τροϊκανοί πανηγυρίζουν γιατί έχουν βρει μία Ελληνική κυβέρνηση ευρέως πολιτικού φάσματος η οποία εφαρμόζει τυφλά τα μνημονιακά προγράμματα!

Το να ασχολείσαι και να καταγγέλλεις συνεχώς με αυτή την θλιβερή πραγματικότητα είναι σαφέστατα χρήσιμο και θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει η αντιμνημονιακή πολιτική συλλογιστική να εμπλουτίζεται συνεχώς από τα νέα στοιχεία και δεδομένα που προκύπτουν στον διεθνή  περίγυρο.

Τις τελευταίες ημέρες η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών ασχολείται με την προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Θέμα της ημερήσιας διάταξης η μείωση ή παραμονή στα τρέχοντα επίπεδα των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Διχάζονται οι γνώμες των αναλυτών. Υπάρχουν αρκετοί, όχι όμως η πλειοψηφούσα άποψη, που υποστηρίζουν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ αργά ή γρήγορα θα αποφασίσει να μειώσει τα βασικά επιτόκια της τράπεζας. Η πλειοψηφούσα άποψη αποδέχεται μεν την αναγκαιότητα μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επελαύνουσα ύφεση, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο. Φοβούνται την επανεμφάνιση του πληθωρισμού. Ο Διοικητής της ΕΚΤ, ο κ. Mario Draghi, με τις δηλώσεις του φαίνεται ότι τάσσεται με την άποψη για μείωση των επιτοκίων στον βραχύ-μέσο πρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Αυτό είναι το σκηνικό.

Τι κρύβεται όμως από πίσω; Αυτό θα προσπαθήσει να διερευνήσει η στήλη. Πάγια θέση της στήλης βάσει της οποίας προβλέπει τις εξελίξεις και ερμηνεύει τα γεγονότα είναι ότι στο…

παρασκήνιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης μαίνεται ένας αφανής αλλά αέναος νομισματικός πόλεμος μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Στόχος των νομισματικών αρχών, δηλαδή της FED για τις ΗΠΑ και της ΕΚΤ για την ΕΕ, είναι να υποτιμάται το νόμισμα που εκδίδουν έναντι του ανταγωνιστή του προκειμένου τα προϊόντα των χωρών αυτών να πωλούνται φθηνότερα στις διεθνείς εμπορικές αγορές.

Αναλυτικά και εκλαϊκευμένα. Η μεν FED επιδιώκει να υποτιμάται το δολάριο έναντι του ευρώ, η δε ΕΚΤ να υποτιμάται το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Παράδειγμα:

Ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1,3. Σε αυτήν την περίπτωση:

–    Ένα γερμανικό αυτοκίνητο μάρκας BMW, το οποίο στοιχίζει στην ΕΕ 20.000 ευρώ, πουλιέται τις ΗΠΑ 26.000 δολάριο. Την ίδια στιγμή ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο μάρκας Cadillac, που στοιχίζει στις ΗΠΑ 20.000 δολάρια, πουλιέται στην ΕΕ 15.384 ευρώ.

Ισοτιμία ευρώ/δολαρίο 1,2. Δηλαδή το ευρώ υποτιμήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη ισοτιμία έναντι του δολαρίου η το δολάριο ανατιμήθηκε πάλι σε σχέση με την προηγούμενη ισοτιμία έναντι του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση:

– Το γερμανικό αυτοκίνητο μάρκας BMW που στοιχίζει στην ΕΕ 20.000 ευρώ, πουλιέται τις ΗΠΑ 24.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή το αμερικάνικο αυτοκίνητο μάρκας Cadillac που στοιχίζει στις ΗΠΑ 20.000 δολάρια πουλιέται στην ΕΕ 16.666 ευρώ.

Προφανέστατα την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW την συμφέρει η ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1,2 ή και ακόμα μικρότερη π.χ. ευρώ/δολάριο 1. Δηλαδή την συμφέρει η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αντίστροφα την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Cadillac την συμφέρει η ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1,3 ή και ακόμα μεγαλύτερη π.χ. ευρώ/δολάριο 1,5. Δηλαδή την συμφέρει η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Με απλά λόγια… όσο ανεβαίνει για το ευρώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κερδίζει το αμερικανικό βιομηχανικό σύστημα. Ενώ όσο πέφτει για το ευρώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κερδίζει το Γερμανικό και Βόρειο Ευρωπαϊκό βιομηχανικό σύστημα.

Θα μειωθούν λοιπόν τα επιτόκια από την ΕΚΤ; Αν απαντήσουμε στο ερώτημα πως θα διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στην περίπτωση μείωσης των επιτοκίων, τότε θα έχουμε και απάντηση στο τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ.

Εάν μειωθούν λοιπόν τα επιτόκια, το αυτόματο αποτέλεσμα θα είναι αυξημένες πωλήσεις ευρώ στις χρηματαγορές, άρα μείωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Δηλαδή το γερμανικό αυτοκίνητο BMW θα πουλιέται φθηνότερο σε δολάρια. Άρα το συμπέρασμα βγήκε. Αφού συμφέρει τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Βόρειο Ευρωπαίους βιομήχανους, θα μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ. Η ύφεση καραδοκεί στην Ε.Ε. και δεν είναι ώρα να πουλάνε οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι λιγότερα αυτοκίνητα. Το δεδομένο ότι μία μείωση των επιτοκίων και μία ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν συμφέρει τις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) αφού χάνουν αμερικάνους τουρίστες, δεν θα μετρήσει πολύ. Προέχει το συμφέρον της Γερμανικής και Βόρειο Ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Άρα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα έχουμε μία απόφαση μείωσης των επιτοκίων ή στην πλέον μετριοπαθή εξέλιξη μία απόφαση που θα κάνει σαφές ότι σε βραχύ-μέσο πρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα αποφασισθεί η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τάδε Έφη Δευκαλίων!

Γράφει ο Δευκαλίων από stoxasmos-politikh

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.