Στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο από το 2008 μέχρι τα τέλη του 2012. Μόνο 786.000 ήταν καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και από αυτούς μόνο οι 215.000 λάμβαναν επίδομα ανεργίας.
Επίδομα ανεργίας δικαιούται ένας στους έξι ανέργους. Προτεραιότητα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου μετά από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ήταν να μειώσουν τα επιδόματα ανεργίας καθώς και το χρόνο που δικαιούται κανείς να το λάβει.
Από 586 ευρώ με 610 ευρώ στην περίοδο προ κρίσης, το επίδομα μειώθηκε στα 456 ευρώ και δίδεται μόνο για ένα χρόνο, και εφόσον ο άνεργος πληροί αυστηρά κριτήρια για να το λάβει.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εργαστεί για μόλις δύο μήνες κανονικά με ένσημα π.χ. σε ένα εργοστάσιο το καλοκαίρι δεν δικαιούται να λάβει το εποχικό επίδομα -έστω-ανεργίας ακόμη και αν είναι παντρεμένος και με μωρά παιδιά!
Στη χώρα μας δεν έχει θεσπιστεί παρά μόνο ασφαλιστικό επίδομα ανεργίας και όχι προνοιακό, το σύστημα επιδότησης δεν είναι ανταποδοτικό και το ύψος του επιδόματος δεν σχετίζεται με το ύψος του μισθού που ελάμβανε κάποιος πριν απολυθεί! Θα περίμενε κανείς ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και όχι σε μια «μπανανία» ή σε μια «αποικία», μετά από μια πολυετή πρωτοφανή ύφεση που θα περιορίσει την αξία του ΑΕΠ κατά 25% ή 48 δισ. ευρώ από το 2008 έως τα τέλη του 2013 να είχε γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανέργων παράλληλα με βοήθεια για να βρουν νέα εργασία και να αποτραπούν νέες απολύσεις.
Αντί για αυτό, περικόπηκαν δραστικά οι μισθοί κι οι αποζημιώσεις, κι οι απολύσεις έγιναν ευκολότερες και φθηνότερες για τους εργοδότες.
Επιπλέον, μειώθηκε ο βασικός μισθός, ενώ η μαύρη εργασία εξαπλώνεται σαν επιδημία διαμορφώνοντας συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα με τη δημιουργία γενιάς των 250-300 ευρώ. Θα περίμενε κανείς ότι η συρρίκνωση των μισθών θα οδηγούσε σε μείωση της ανεργίας, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Αντίθετα με την Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από το επίδομα ανεργίας, οι άνεργοι και άποροι λαμβάνουν και επίδομα πρόνοιας και καλύπτεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, ενώ οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν με απόλυση αποκτούν νέα εφόδια, νέες εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις, εντασσόμενοι σε προγράμματα εργασίας περιορισμένου χρόνου, τα οποία δεν υφίστανται στη χώρα μας. Οι πολιτικές αυτές είναι επιτυχημένες και συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει την ανεργία με απλές κινήσεις, υιοθετώντας τις πολιτικές αυτές.
Στο πόδι σχεδίασαν τα προγράμματα για νέους
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά τα «μέτρα για τα μάτια του κόσμου». Έξι μήνες περίμεναν οι άνεργοι στην Ελλάδα μέχρι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη…μελέτη των προτάσεων για τον περιορισμό της ανεργίας και διαπίστωσαν με απογοήτευση ότι αποφάσισε μεγαλόστομα μεν προγράμματα που όμως είναι κακοραμμένα μπαλώματα για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας μεταξύ των νέων.
Πρόκειται για 20 προχειρότατα σχεδιασμένα προγράμματα, από τα οποία τα 13 ήδη εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα βρίθουν από ασάφειες και εκκρεμότητες.
Το προγράμματα σχεδιάστηκαν στο πόδι ευκαιριακά με μοναδικό σκοπό να δείξει η κυβέρνηση στην τρόικα και στους επικριτές της στο εξωτερικό ότι τάχα κάνει κάτι με την ανεργία και για να βυθίσει στο λήθαργο τα χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν υπερφορολογηθεί και είναι πλέον -αν δεν ήταν πιο πριν- υπερχρεωμένα.
Δυστυχώς, τα προγράμματα δεν σχεδιάστηκαν με κριτήριο τις ανάγκες των ανέργων, αλλά το νεαρόν της ηλικίας των ανέργων και ουσιαστικά στοχεύουν στην ψηφοθηρία, δηλαδή στην άντληση ψήφων από τους «ωφελούμενους» νέους ανέργους και τους γονείς τους, καθώς οι επιτελείς των τριών κομμάτων της κυβέρνησης ψάχνουν τη ψήφο με το μικροσκόπιο.
Ωστόσο, ίσως τα προγράμματα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν οι κυβερνώντες, δηλαδή να στρέψουν τους νέους εναντίον τους. Κι αυτό, διότι τα προγράμματα αποτελούν θλιβερή απομίμηση των επίσης κακοσχεδιασμένων voucher των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους ανά επαγγελματικούς κλάδους, από τα οποία μοναδικό όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους είναι το ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα διανεμηθούν σε ΚΕΚ, καθηγητές και ανέργους μαθητές, χωρίς κανείς να έχει κερδίσει κάτι σοβαρό σε ότι αφορά αύξηση των επαγγελματικών γνώσεων ή σοβαρή εργασιακή εμπειρία ή έστω να του ανοίξει μια πόρτα ευκαιρίας για να βρει δουλειά.
Αν τυχόν χαμένος χρόνος συνοδευτεί από ένα «κανόνι» από την κυβέρνηση, δηλαδή να μην δοθούν καθόλου ή να καθυστερήσουν υπερβολικά να δοθούν οι επιχορηγήσεις που δικαιούνται οι άνεργοι μετά από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, τότε θεωρείται δεδομένο ότι οι άνεργοι θα νιώσουν ότι πιάστηκαν κορόιδα και η ψήφος τους πιθανότατα θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στα τρία κυβερνητικά κόμματα.
Τί απομένει να κάνουν οι άνεργοι; Υπάλληλοι του ΟΑΕΔ που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανέργους και γνωρίζουν προσωπικά τί τραβάνε καθώς έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε πτυελοδοχείο της κοινωνίας λόγω της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να χαράξουν σοβαρό σχεδιασμό για τη μείωση της ανεργίας συνιστούν στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν δικές τους δουλειές αλλά δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να το ξεχάσουν με το πέρα για πέρα αληθές και επομένως πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι οι επιχορηγήσεις κόπηκαν και ακόμη και εκείνα τα ποσά που υποτίθεται ότι είναι δεσμευμένα από την ΕΕ και δίδονται σε νέους επιχειρηματίες παρακρατούνται από το κράτος για να κλείσει άλλες τρύπες.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.