Οι μικροομολογιούχοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε πάνω από 200.000 ανθρώπους. Από αυτούς, τουλάχιστον 110.000 συμπατριώτες μας αγόρασαν μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕ, της Νέας Proton Bank και άλλων τραπεζών και είδαν να χάνονται τα χρήματά τους από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω της αντεθνικής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά.  

Τί συμβαίνει ακριβώς με τους μικρομολογιούχους; Εχουν χάσει ουσιαστικά όσα επένδυσαν. Το σκάνδαλο είναι τεράστιο και θυμίζει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τα σκάνδαλα επί σκανδάλων για εύκολο πλουτισμό και φοροδιαφυγή πλούσιων Ελλήνων, τα οποία εξακολουθεί να κρατά ώς ένα βαθμό κλειστά η κυβέρνηση για να μη δικαστούν και καταδικαστούν τα μέλη της και οι συνεργάτες και συγγενείς τους. 

Τί κρύβεται πίσω από την ανεύρεση του πτώματος πριν πέντε ημέρες του Γιάννη Ντόκου, του μπροστάρη των μικροoμολογιούχων που χάρη σε αυτόν και τις πρωτοβουλίες του για διαμαρτυρίες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, υπουργεία, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ουσιαστικά κοινοποιήθηκε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο;

Οι μικροoμολογιούχοι που νόμιζαν ότι με τις μικροεπενδύσεις τους θα έβαζαν πλάτη στο ελληνικό κράτος και οι ίδιοι θα κέρδιζαν έστω και λίγα χρήματα παραπάνω έπεσαν θύματα του ίδιου του κράτους που εμπιστεύτηκαν και της αισχροκέρδειας των τραπεζών και ειδικά της Τράπεζας της Ελλάδας και του προέδρου της Γιώργου Προβόπουλου που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη συνένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συνένωση των ιδρυμάτων συνεπάγεται αυτόματα απώλεια όλων των χρημάτων που επένδυσαν οι μικρομολογιούχοι σε ιδρύματα που απορροφούνται από άλλες τράπεζες μέσω των συγχωνεύσεων. 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ «επένδυσα 1000 ευρώ και αξίζουν 100 ευρώ» και «επένδυσα 1000 ευρώ και έχασα τους μετοχικούς τίτλους, δηλαδή έχασα και τα 1000 ευρώ». 

Η διάσπαση του Ταχ. Ταμιευτηρίου στις 18 Ιανουαρίου σε καλή και κακή τράπεζα, η διάσπαση της ΑΤΕ σε good και bad και βεβαίως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Νέας Proton bank αφορούσε συνολικά 110.000 μετόχους. 
Τα βασικά ερωτήματα είναι:
 

1)Υπήρχε άλλος τρόπος να αποφευχθεί η απώλεια των μετοχικών αξιών και των τίτλων που κατείχαν 110.000  μέτοχοι; 
2)Μπορούν να αποζημιωθούν οι μέτοχοι των τραπεζών που έχασαν τους μετοχικούς τους τίτλους;

Η απάντηση είναι ότι το κράτος αντί να ελέγξει τις μεθόδους των τραπεζών, δεν λογάριασε ούτε ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τις ίδιες τις ζωές των μικροομολογιούχων και προτίμησε να υπακούσει τυφλά τον Προβόπουλο και τους συνεργάτες του που επανασχεδιάζουν προς το συμφέρον τους το χάρτη των τραπεζών στη χώρα δίχως να δίνουν δεκάρα για τους μικροομολογιούχους.

Όμως, όταν σπάει μια τράπεζα σε καλή και κακή σε good και bad bank ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και ότι συνδέεται με αυτή δηλαδή μετοχικοί τίτλοι, ομολογιακές εκδόσεις και συμβάσεις εργασίας εργαζομένων.

Δηλαδή δημιουργείται μια νέα τράπεζα ένα νέο νομικό πρόσωπο που δεν έχει σχέση – νομικά τουλάχιστον – με την παλαιά. Έτσι χάθηκαν οι μετοχές της Proton bank, τα ομολογιακά της Proton bank ενώ έσπασαν όλες οι συμβάσεις εργασίας.

Πρόκειται – όπως και στην ΑΤΕ – για νέο νομικό πρόσωπο με νέα άδεια λειτουργίας που δεν σχετίζεται με το παλιό πριν την διάσπαση δηλαδή.

Το σπάσιμο μιας τράπεζας ή σχετικού ιδρύματος σε καλό και καλό είναι μια διαδικασία που ισχύει παγκοσμίως και τηρείται κατά γράμμα από όλες τις κεντρικές τράπεζες.

Οι μετοχικές αξίες των μετόχων καταλήγουν στην bad bank, στην κακή τράπεζα που μέχρι τώρα – περιλαμβανομένου και του Ταχ.Ταμ. – θα φθάσουν τα 11-12 δις ευρώ κακά assets που έχουν καταλήξει σε bad bank.

Στην ΑΤΕ 6,7 δις ευρώ , στην Proton bank 670 εκατ και στο ΤΤ 4,050 δις ευρώ είναι οι bad bank δραστηριότητες.

Θεωρητικά και πρακτικά οι μέτοχοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους εκκαθαριστές που τοποθετούνται από την ΤτΕ.

Οι εκκαθαριστές έχουν ένα ρόλο να καταφέρουν να ανακτήσουν όσα μπορούν περισσότερα από τις bad bank δραστηριότητες.

Με βάση την διεθνή εμπειρία μπορεί να ανακτηθεί από μια bad bank δραστηριότητα περίπου το 25% με 30% του συνόλου των bad bank δραστηριοτήτων.

Δηλαδή στα 11 με 12 δις ευρώ προβληματικά assets  περίπου 3,1 με 3,5 δις ευρώ στο καλύτερο σενάριο.

Με δεδομένη την ιεράρχηση αποζημιώσεων, οι μέτοχοι βρίσκονται σχεδόν τελευταίοι και είναι από δύσκολο έως απίθανο να διεκδικήσουν πίσω τα κεφάλαια τους ή τους μετοχικούς τους τίτλους.

Η δικαιοσύνη που έχουν προσφύγει μέτοχοι μπορεί και θα κρίνει αν μπορούν να αποζημιωθούν ή όχι και από ποιον οι μέτοχοι.

Ωστόσο, μέχρι τώρα η δικαιοσύνη δεν έχει λάβει θετικές αποφάσεις υπέρ των μικροομολογιούχων και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα να δικαιωθούν ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.