Πόσοι και πως θα φύγουν από τις τράπεζες μετά τις συγχωνεύσεις

Μάλλον απομακρύνεται το σενάριο των απολύσεων στις τράπεζες και οι διοικήσεις τους κατευθύνονται στην επιλογή της εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό τους, που μετά τις συγχωνεύσεις του κλάδου, θα θεωρείται κάτι περισσότερο από πλεονάζον…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. μπήκε  στο ράφι, διότι μία από τις τράπεζες που το διεκδικούσαν έβαλε κατά τις διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ και την κυβέρνηση, ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού, λέγοντας καθαρά πως επρόκειτο να προχωρήσει σε μείωση του μισθολογικού και εργατικού κόστους.

Η  Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) σημειώνει ότι μέχρι στιγμής  δεν έχει γίνει κάποια αναφορά σε απολύσεις από τους επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Στις επαφές που είχαμε με τις διοικήσεις των τραπεζών, μας ανάφεραν ότι δεν σχεδιάζονται απολύσεις και πως η μείωση προσωπικού θα γίνει μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων» δήλωσε στο «R» ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος.

«Ο αριθμός των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο ανέρχεται στους 56,000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, ενώ πριν από 2 χρόνια ήταν 63,000. Αυτή η μείωση προσωπικού έχει σημειωθεί μέσω εθελουσίας και συνταξιοδοτήσεων» σημείωσε ο κ. Κούκος.

Σημειώνεται πως  οι τράπεζες δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις τα τελευταία τρίμηνα και τα διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού και του δικτύου, που δημοσιεύει η ΕΕΤ, σταματούν στο τέλος του 2011.

Την αρχή στη εθελούσια έξοδο την έκανε η Τράπεζα Κύπρου, που χθες ανακοίνωσε  την εφαρμογή του προγράμματος για το προσωπικό της, με τη διοίκηση να αναμένει την αποχώρηση 300 εργαζομένων της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ανάλογα προγράμματα θα παρουσιάσουν και οι άλλες τράπεζες με το πέρας των συγχωνεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στην Εθνική Τράπεζα, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα παρουσιαστεί στους εργαζομένους μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο τη μείωση του προσωπικού της κατά 15% – 20%. Στη Eurobank, το ενδεχόμενο «βελούδινης» μείωσης προσωπικού δε φαντάζει τόσο ευοίωνο, αφού 7.000 εργαζόμενοι της εταιρίας δεν συγκεντρώνουν κριτήρια συνταξιοδότησης.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη μεταβίβαση της ΑTEbank, προστέθηκαν επιπλέον 5,000 εργαζόμενοι (η ΑΤΕ είχε 5,500 υπαλλήλους, με τους 500 να αποχωρούν στη διάρκεια της μεταβίβασης), ενώ σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας περίπου 2.000 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί πριν από το 1985 αναμένεται να αποχωρήσουν κατά την προσεχή τριετία.

Περιορισμένες θεωρούνται, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις, οι επιπτώσεις της συγχώνευσης μεταξύ Alpha και Emporiki Bank, στον βαθμό που το προσωπικό της μέχρι πρότινος γαλλικής θυγατρικής έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1.100 άτομα τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από μαζικές αποχωρήσεις και εθελουσίες εξόδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση προσωπικού στον κλάδο θα αφορά το 20% έως 25% των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2015.

Reporter