Να διπλοπλουτίσουν σε βάρος των υπερχρεωμένων – υπερφορολογημένων Ελλήνων θέλουν οι τράπεζες, πατώντας πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας και πάνω από τους πολίτες, των οποίων τα όρια της υπομονής έχουν εξαντληθεί.

Με ποιο τρόπο; Με τη δήθεν ρύθμιση για την εξόφληση δανείων που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά από ένα μήνα, οι τράπεζες επιδιώκουν να νικήσουν τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό τους που είναι οι σύλλογοι και οι ενώσεις δανειοληπτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρούνε το δίκιο τους απέναντι σε ένα από τα πλέον τοκογλυφικά χρηματοπιστωτικά συστήματα στον πλανήτη και να παγιδέψουν τους δανειολήπτες σε δήθεν διακανονισμούς με ασαφείς και στην τελική ασύμφορους όρους για τους δανειολήπτες.

«Οι τράπεζες κάλυψαν τις ζημίες τους εις διπλούν και τριπλούν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις επί ανακεφαλαιοποιήσεων και από τις δόσεις των μνημονιακών δανείων που καταλήγουν σχεδόν εξολοκλήρου στα ταμεία τους, ενώ την ίδια ώρα τα χιλιάδες υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη και γενικά στο εξωτερικό παρουσιάζουν κέρδη και όχι ζημίες.

Παρότι όμως έχουν καλύψει τις ζημίες τους, οι τράπεζες θέλουν να διπλοπλουτίσουν σε βάρος των πολλών και των οικονομικά ασθενέστερων», αποκάλυψε στο Radio1d.gr και στη Μίνα Αφεντούλη ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Παππάς.

Την αισχροκέρδεια των τραπεζών τη στιγμή που τα υποσιτισμένα παιδιά υπολογίζονται σε πάνω από 500.000, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν τους 25.000 σε όλη την Ελλάδα αποκαλύπτει ο Σύλλογος.

«Μετά από δυόμισι χρόνια πρακτικής εφαρμογής του νόμου 3869/2010 και από το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ο κόσμος έχει πλέον εξοικειωθεί με το νόμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου.

«Η μεμονωμένη διαπραγμάτευση των δανειοληπτών με τις τράπεζες δεν θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τους δανειολήπτες αλλά θα πρόκειται για ρυθμίσεις προς όφελος των τραπεζών.

Η υπερχρέωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και οι υπερχρεωμένοι δεν μπορούν να αντέξουν ληστρικά επιτόκια ύψους 10%-15%», τονίζει.

Στόχος η κατάργηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά «Ο λόγος για τη δήθεν ευνοϊκή ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού της (σ.σ. έγινε σχετική δήλωση από τον υφυπουργό Ανταγωνιστικότητας, Αθ. Σκορδά) είναι ότι θέλουν να καταργήσουν το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», δηλώνει ο κ. Παππάς.

«Ποτέ δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε κάποιον υφυπουργό που βγαίνει και εξαγγέλλει το μέτρο μετά από συνεννόησή του, όπως ο ίδιος είπε, με την Ένωση Τραπεζών Ελλάδος. Δεν ακούσαμε ποτέ από έναν υφυπουργό, υπουργό ή άλλο κρατικό αξιωματούχο να εξαγγέλλει μια ρύθμιση και να δηλώσει ότι την εξαγγέλλει κατόπιν συνεννόησης με τις οργανώσεις πολιτών, τους συλλόγους δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών.

Εμείς συνεχώς επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, διότι έχουν προτάσεις και λύσεις για να λιγοστέψουν οι υπερχρεωμένοι Έλληνες και κατ’ επέκταση τα…κόκκινα δάνεια, την οριστική μείωση του χρέους των δανειοληπτών και την μείωση των επιτοκίων και των τόκων υπερημερίας, αλλά δεν εισακούονται.

Εμάς δεν μας πλησίασε κανένας υπουργός για να συνεννοηθεί μαζί μας για να σχηματίσει κάποιο σχέδιο, αντίθετα εμείς τους ψάχνουμε και δεν μας ακούνε», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Στο βάθος πλειστηριασμοί κατοικιών Τα κίνητρα της υποτιθέμενης ευνοϊκής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποδεικνύονται ταπεινά ηθικά, αλλά για τις τράπεζες τα κέρδη θα είναι τεράστια.

Αν οι δανειολήπτες προτιμήσουν να προχωρήσουν σε…διακανονισμό με τις τράπεζες αντί να απευθυνθούν σε Συλλόγους και Ενώσεις Προστασίας θα αναγκαστούν στο τέλος να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από ότι αν υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιπλέον στην περίπτωση που το σπίτι τους υποθηκευτεί για τη χορήγηση δανείου, δεν μειώνονται οι πιθανότητες να κατασχεθεί και να βγει στο σφυρί.

Τι έχουν κερδίσει οι ελληνικές τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη Ο πακτωλός χρημάτων που συσσωρεύθηκε στις εγχώριες τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και των μνημονιακών δανείων έρχεται να προστεθεί στα πολύ υψηλά κέρδη που έχουν καταγράψει στις χώρες των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι πέντε μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι είχαν δημιουργήσει δίκτυο 956 καταστημάτων, απασχολούσαν προσωπικό άνω των 15.000 ατόμων και στις χορηγήσεις κατείχαν μερίδιο αγοράς άνω του 17%.

Τα κέρδη τους μόνο από τα Βαλκάνια ξεπέρασαν τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2011 τα κέρδη τους ήταν ανοδικά.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.