Θέλουν να στήσουν νέα απάτη με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε βάρος του λαού

Μείναμε άναυδοι όταν μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή με το να υποχρεώνει όλους τους Έλληνες πολίτες να πραγματοποιούν όλες τις οικονομικές συναλλαγές τους άνω των 500 ευρώ μέσω των τραπεζών. Τώρα καταλάβαμε γιατί το έκανε αυτό…

Για να καρπωθούν και άλλα χρήματα οι τράπεζες μέσω των υποχρεωτικών αυτών συναλλαγών, χρήματα τα οποία θα προκύπτουν μέσω των μερισμάτων που θα καρπώνονται οι τράπεζες για οποιεσδήποτε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Το ποσό δεν είναι αμελητέο. Οι τράπεζες επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να αντισταθμίσουν τη χασούρα που θα έχουν με την επιβολή σε βάρος τους του ονομαζόμενου και φόρου Τόμπιν στις μεταξύ τους χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πού θα επιβληθεί Ο φόρος Τόμπιν επιβάλλεται καταρχήν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Διαβάζουμε στην εφημερίδα Εθνος ότι προβλέπεται ότι ο φόρος που θα επιβληθεί θα κυμαίνεται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν μεταξύ 0,01% (στα παράγωγα προϊόντα) και 0,1% (σε μετοχές και ομόλογα), και θα καλύπτει το 85% των συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν θα φορολογούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της πρότασης.

Αρχή για την επιβολή του φόρου θα είναι η φορολογική κατοικία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή της εταιρείας, δηλαδή θα επιβάλλεται στο κράτος-μέλος στο οποίο θεωρείται εγκατεστημένο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή.

Ο φόρος θα καταβάλλεται άμεσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα κράτη-μέλη βάσει των διεξαγόμενων συναλλαγών, πριν από τον συμψηφισμό και τον διακανονισμό. Όταν οι συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές, ο φόρος θα καταβάλλεται εντός της ημέρας.

Εάν δεν πρόκειται για ηλεκτρονική συναλλαγή, θα πρέπει να καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών, ώστε να είναι δυνατή η μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία των συναλλαγών και να αποφεύγονται αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα όσον αφορά τις ταμειακές ροές. Υποτίθεται ότι ο φόρος θα αποφέρει ετήσια έσοδα 37 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Οι έντεκα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του κοινοτικού ΑΕΠ και η απόφαση που ελήφθη χθες συνιστά την πρώτη μορφή ειδικής συνεργασίας στην ΕΕ σε θέματα φορολογίας. Υποτίθεται επίσης ότι το μέτρο θα συμβάλει στην επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ τα έσοδα από την εφαρμογή του φόρου θα συνεισφέρουν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών-μελών.

Όσα δηλαδή θα χάσουν -αν χάσουν- οι τράπεζες υπέρ του κράτους μέσω του φόρου Τόμπιν, θα τα αναπληρώσουν μέσω των χρημάτων που θα αρπάξουν από τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που ζούνε στη χώρα μας. Αναρωτιόμαστε, με δεδομένη την αγαστή σχέση κυβέρνησης-τραπεζών, αν πράγματι το φόρο Τόμπιν θα τον πληρώσουν τελικά οι τράπεζες ή τα γνωστά κορόιδα, εμείς οι συνεπείς φορολογούμενοι, άνεργοι, άποροι, μισθωτοί, συνταξιούχοι που η κυβέρνηση μπορεί να ελέγχει και το κάνει πιστά την μικρή περιουσία μας.

Στην ουσία αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως με τη ρύθμιση που πρόλαβε και πέρασε η κυβέρνηση να παίρνουν το μέρισμά τους οι τράπεζες για όλες τις οικονομικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πριν τη συμφωνημένη με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επιβολή του φόρου Τόμπιν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο αν η κυβέρνηση έβρισκε κάποιο τρόπο για να απαλλάξει τις εγχώριες τράπεζες από το φόρο Τόμπιν και υποχρέωνε τους πολίτες εμμέσως να τον πληρώνουν. Αλλά και πάλι, μήπως το έχει κάνει ήδη;

Danioliptes.gr