Αποπροσανατολίζει η κυβέρνηση μέσω Βραδυνής για δήθεν βελτίωση του νόμου Κατσέλη

Ανακάλυψε τη μεγάλη είδηση η Βραδυνή στο φύλλο της Τρίτης και την έβαλε και πρωτοσέλιδο. Ποια είναι η… «είδησή»; Ότι η καλή κυβέρνηση που τόσο μοχθεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των υπερχρεωμένων Ελλήνων τους δίνει την ευκαιρία -άκουσον άκουσον – να εμποδίσουν μέσω των Ειρηνοδικείων τη διαταγή για εκτέλεση πληρωμής από τις τράπεζες.

Μας λέει με άλλα λόγια η Βραδυνή ότι η κυβέρνηση βελτίωσε το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ότι αν τυχόν προσφύγουν στα ειρηνοδικεία θα έχουν το δικαίωμα αν τυχόν η τράπεζα, μετά την προσφυγή τους, προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής ή έστω και σε προσημείωση της κατοικίας τους που έχουν υποθηκεύσει για να λάβουν το δάνειο, να «παγώσουν» την εντολή δια της δικαστικής οδού με αίτηση αναστολής εκτελέσεως της εντολής διαταγής πληρωμής.

Αυτό που δεν μας λέει η Βραδυνή είναι ότι αυτό ισχύει από τότε που ισχύει ο νόμος 3869/2010 για τους υπερχρεωμένους Έλληνες. Ότι ισχύει δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2010. Επίσης, στο πρωτοσέλιδο της Βραδυνής αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη ρυθμίσει μέσω του Ειρηνοδικείου τις οφειλές τους να προσφύγουν ξανά για να μειώσουν τη δόση του δανείου τους εφόσον έχουν υποστεί περικοπή στα εισοδήματά τους. Όμως κι αυτό ισχύει από τότε που ισχύει ο νόμος.

Οι άνθρωποι που καθημερινά υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ασχολούνται με αυτό ακριβώς το θέμα.

Η δικηγόρος του Συλλόγου, Δέσποινα Βαλλίδου, επιβεβαίωσε στο Radio1d.gr ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη, και όχι τώρα, ισχύουν όλα αυτά για τους δανειολήπτες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κρατική προπαγάνδα έχει πολλά ποδάρια κι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί της μεγάλης ευθύνης που έχει να αρνείται πεισματικά παρά τις πιέσεις της κοινωνίας να βελτιώσει το νόμο Κατσέλη προς όφελος των δανειοληπτών τη στιγμή μάλιστα που η δικάσιμος πλέον για την εξέταση υπόθεσης δανειοληπτών που υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη ορίζεται μέχρι και για το 2019 (!), όπως δήλωσαν στο Radio1d.gr δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη.

Αντί να βελτιώσει το νόμο, η κυβέρνηση σπέρνει ψευδείς ειδήσεις και ταυτόχρονα επιχειρεί να απαξιώσει πλήρως το νόμο-ασπίδα προστασίας των υπερχρεωμένων Ελλήνων με τη ρύθμιση που παρασκηνιακά ετοιμάζει για να επιτρέψει στις τράπεζες να παγιδεύουν τους δανειολήπτες να προχωράνε σε μεταξύ τους διακανονισμούς που θα είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τραπεζών.

Ότι αναφέρεται στη Βραδυνή ίσχυε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου Κατσέλη και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι δικηγόροι ανέλαβαν να υπερασπιστούν υπερχρεωμένους δανειολήπτες απέναντι στις τράπεζες στη Δικαιοσύνη.

Οι πολίτες είχαν και έχουν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου Κατσέλη το δικαίωμα -ακόμη και προληπτικά χωρίς να προχωρήσουν οι τράπεζες σε εντολή διαταγής πληρωμής- να προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία για να ανασταλεί η εντολή εκτελέσεως διαταγής πληρωμής ή πιο απλά κατάσχεση των ακινήτων τους από τις τράπεζες.

danioliptes.gr