Οι εργάτες παίρνουν την τύχη των εργοστασίων στα χέρια τους με αρχή τη ΒιοΜε

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου, το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρία το απαξίωσε και πήρε τα λεφτά και έφυγε νύχτα.

Πρόκειται για τη Βιομηχανική Μεταλλευτική, θυγατρική της Filkeram Johnson, μονάδα παραγωγής οικοδομικού υλικού, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 21 μήνες. Μη αντέχοντας άλλο, οι εργαζόμενοι κατέστησαν σαφές σε συναντήσεις τους με στελέχη της κυβέρνησης ότι αν δεν ληφθεί πολιτική απόφαση για το θέμα, θα προχωρήσουν στην αυτοδιαχείριση του εργοστασίου.

Έτσι, αποφάσισαν ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου πανελλαδική συνέλευση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στην προσπάθειά τους στο Σινέ Αλέξανδρος απέναντι από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου πορεία στις 17:00 στην Καμάρα και στις 20:00 συναυλία στο Ιβανόφειο με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη και τους Χαΐνηδες. Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στην Καμάρα και στις 12:00 στο ΙΚΕΑ.

Με επίσημη πρότασή τους από τον Οκτώβριο του 2011 οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν να δημιουργήσουν έναν εργατικό συνεταιρισμό κάτω από τον πλήρη έλεγχο τους, απαιτώντας μάλιστα νομική κατοχύρωση τόσο για το δικό τους εγχείρημα, όσο και για όλα τα άλλα που θα ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα διεκδικούσαν να τους δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να βάλουν μπρος το εργοστάσιο, χρήματα που άλλωστε τους ανήκουν, καθώς είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά

Το σχέδιο που καταρτίστηκε, συνάντησε αρχικά την παγερή αδιαφορία του κράτους και των διάφορων συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών. Όμως έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο του κινήματος, ο οποίος μέσω της δημιουργίας της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη -και στην συνέχεια με πρωτοβουλίες σε πολλές πόλεις της χώρας- εδώ και μήνες αγωνίζεται να μεταφέρει το μήνυμα της ΒιοΜε σε όλη την κοινωνία.

Πλέον, ακόμη και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραδέχεται ότι πλέον έχει ωριμάσει ο καιρός να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες των εργοστασίων στα χέρια τους, κάτι που ομολόγησε στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕΤ, οι οποίοι έμειναν άφωνοι από την παραδοχή του ότι το κράτος ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά στο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης της χώρας λόγω της κακοδιαχείρισης των εργοστασιακών μονάδων από τους ιδιοκτήτες και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

danioliptes.gr