Η ΑΤΕ και η Γενική Τράπεζα δόθηκαν χάρισμα στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα οι υπάλληλοί τους μαλώνουν για το ποιος θα απολυθεί διότι οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου έκριναν ότι πρέπει να στηριχθεί η συστημική τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Προφανώς, εξαργυρώνεται η αμοιβή του κ. Σάλλα για τα θαλασσοδάνεια που χορήγησε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ με αυτό τον τρόπο. Πώς δηλαδή; Ζημιώνουν τον Έλληνα φορολογούμενο για χάρη της Πειραιώς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος θεωρούν ότι για μια επένδυση της ΑΤΕ σε ένα δομημένο προϊόν και΄ένα swap ως αντιστάθμισμα κινδύνου θα πρέπει να τιμωρηθεί ο συνεπής φορολογούμενος. Έτσι, φορτώνει στον φορολογούμενο την αθέτηση της συμφωνίας λόγω κλεισίματος της ΑΤΕ, το οποίο ανερχόταν σε 84 εκατ. ευρώ.

Ένα ελληνικό κράτος που προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει τη λογική διεφθαρμένου παλαιοσοσιαλιστικού τύπου καθεστώτος, αλλά αποδεικνύεται ότι ασκεί την πιο άκρα καπιταλιστική δικτατορία και αντί να φορτωθεί τις ζημιές της ΑΤΕ η Τράπεζα Πειραιώς όπως θα ήταν λογικό, τις φορτώνεται ο συνταξιούχος που από το 2016 το κράτος εγγυείται ότι θα του χορηγεί μόνο 360 ευρώ μηνιαία σύνταξη, ο άνεργος που δεν μπορεί πλέον να πάρει ούτε καν επίδομα ανεργίας έστω και αν εργαστεί για δύο μήνες μέσα στο χρόνο και του μισθωτού που ανά πάσα στιγμή βρίσκεται με το ένα πόδι στην ανεργία.

Για χάρη της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος διετέλεσε πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντά του αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν δηλαδή υπάλληλος του κ.Σάλλα. Επίσης, ο κ. Προβόπουλος είναι κουμπάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έλαβε την απόφαση για το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς.

Η Πειραιώς εξαγόρασε το καλό τμήμα της ΑΤΕ για 95 εκατ. ευρώ και περιήλθαν εκτός των άλλων 4,1 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ. Την ημέρα μεταβίβασης της ΑΤΕ στην Πειραιώς η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 3,86 ευρώ. Από τότε η Πειραιώς προβαίνει σχεδόν καθημερινά σε πωλήσεις 10.000 έως 150.000 μετοχών σε μια προσπάθεια να τις ξεφορτωθεί. Την ίδια ημέρα της μεταβίβασης των 4.161.140 μετοχών του ΟΤΕ η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε να τις πουλά, ρευστοποιώντας τα πρώτα 20.000 κομμάτια έναντι 75.485 ευρώ.

Πρόκειται για στοχευμένη κίνηση κερδοσκοπίας από την Πειραιώς, καθώς σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα έξι ευρώ και στη χειρότερη των περιπτώσεων τα 4,5 ευρώ. Η Πειραιώς έχοντας ξεφορτωθεί από το χαρτοφυλάκιό της τις μετοχές του ΟΤΕ  θα έχει καταφέρει να εισπράξει κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τα προικιά της ΑΤΕ που καταλήξανε στην Πειραιώς δεν περιορίζονται εκεί. Το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, το 7,5% της Follie Follie, το πραγματικό χρήμα της ΑΤΕ που ανέρχεται σε΄πάνω από 14 δισ. ευρώ είναι μερικά μόνο από τα προικιά, χωρίς βεβαίως να συμπεριλάβουμε τα αγροτικά ενυπόθηκα δάνεια και την ακίνητη περιουσία της Αγροτικής Τράπεζας όπως στο Καστρί που υπολογίζεται στα 75 εκατ. ευρώ και το Cair στη Ρόδο που υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ. Επομένως, τα 95 εκ. ευρώ που έδωσε η Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που θα κερδίσει άμεσα.

Με υπογραφή Προβόπουλου, το Δημόσιο ζημιώθηκε με 84 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επένδυσης από την πλευρά της ΑΤΕ σε σύνθετο δομημένο προϊόν και του λουκέτου της τράπεζας πριν από τη λήξη του. Η ΑΤΕ οδηγήθηκε στην απαξίωση λόγω των παταγωδώς άστοχων επενδύσεων από τα golden boys της ΑΤΕ σε δομημένα ομόλογα σε επενδυτικές εταιρίες των ΗΠΑ. Π.χ. επενδύθηκαν πε΄ρι τα 200 εκατ. ευρώ στα snowball με την επενδυτική τράπεζα Merryll Lynch και άλλα 55,7 εκατ. ευρώ στην αμερικανική επενδυτική Carlyle Group.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, 14 στη Νέα Υόρκη, 1 στη Βρετανία, 1 στη Ρωσία, 80 στη Ρουμανία, 72 στη Βουλγαρία, 28 στην Αλβανία, 38 στη Σερβία και 40 στην Αίγυπτο. Εξαγόρασε ακόμη την ουκρανική τράπεζα International Commerce Bank, που είχε 133 υποκαταστήματα.

Πίσω από τον κ. Σάλλα κρύβονται συμφέροντα άλλων επενδυτικών εταιριών, μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ορέγονται και επίσημα πλέον ένα οικονομικό κραχ της Ελλάδας ώστε με τη σειρά τους να εξαγοράσουν την Πειραιώς έναντι πινακίου φακής. Αυτό θα σήμαινε ότι τα δάνεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων και των εμπόρων και πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων θα καταλήγανε -αν δεν έχουν καταλήξει ήδη- σε επενδυτικούς οίκους αγνώστων συμφερόντων.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.