Με την ΑΔΕΔΥ να έχει προσφύγει ήδη προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, προχωρά η διαθεσιμότητα κι η αυτοδίκαιη αργία των δημοσίων υπαλληλων, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βρίσκεται ήδη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, καθώς υπεγράφη, μετά τους υπουργούς της κυβέρνησης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (με ΦΕΚ Α237) το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων που φοβούνται ότι με τη διαθεσιμότητα ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο, προχώρησε τη διαδικασία για τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Από το υπουργείο επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν απολύονται αλλά μετακινούνται σε υπηρεσίες αιχμής (ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, εκπαίδευση κ.λπ.). Οι ελλείψεις αυτές θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον τότε απολύονται.

Για τη διαθεσιμότητα και τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο μίλησε στο Δημήτρη Ουζουνίδη και τη Μίνα Αφεντούλη ο δικηγόρος και φιλόσοφος του Δικαίου Νίκος Γαρυπίδης.

Μιλώντας στο radio1d.gr, ο κ Γαρυπίδης ανέδειξε την αξιοκρατία ως το πιο κρίσιμο ζητούμενο όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που τόσα χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξιν της τρόϊκας.

Δεν μπορεί να γίνει η συρρίκνωση του Δημοσίου με γενικά κριτήρια όπως αυτά περιλαμβάνονται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το μέτρο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ Γαρυπίδης. Σημείωσε ότι η επιλογή αυτών των κριτηρίων έχει στο βάθος το λαϊκισμό ενώ παράλληλα ανοίγει νέα παράθυρα για την ανάπτυξη δικτύου πελατειακών σχέσεων.

Σχολιάζοντας την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά, αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), τέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και δύο εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα και την αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ο κ Γαρυπίδης υπογράμμισε τη σημασία τήρησης του Συντάγματος όσον αφορά την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτίμησε ότι μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν πρόκειται να κριθεί τίποτα για το ζήτημα κι έτσι οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν μεμονωμένα στα δικαστήρια όπου θα κρίνεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το Σύνταγμα θα παραμείνει το ίδιο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύει αλλά ουσιαστικά δε θα τηρείται. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος Δικαίου, προσθέτει. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπολειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός κι οι κοινωνικές δομές να καταρρέουν, τονίζει.

Αναφερόμενος στον υπερπληθυσμό των δημοσίων υπαλλήλων ο κ Γαρυπίδης υπογράμμιζε πως πρόκειται για ένα μύθο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Δημόσιο που οι ανάγκες του είναι διαφοροποιημένες και αλλάζουν. Επικαλούμενος το γεγονός ότι ο μέσος όρος δημοσίων υπαλλήλων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι χαμηλότερος από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο αναρωτήθηκε πως μετά τη συρρίκνωση του Δημοσίου θα καλυφθούν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είμαστε Δανία που έχει το Δημόσιο μόνο για κοινωνικές υπηρεσίες, είπε. Εκτίμησε ότι σε λίγο το Δημόσιο δε θα μπορεί να εξασφαλίζει ούτε τις βασικές παροχές όπως τις παροχές υγείας, ασφάλειας και παιδείας.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δικηγόρου – Φιλόσοφο Δικαίου Νίκο Γαρυπίδη στην πρωινή εκπομπή του Radio1d.gr με το Δημήτρη Ουζουνίδη και τη Μίνα Αφεντούλη. ΕΔΩ

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr

Της Μίνας Αφεντούλη

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.