Αντιπρόεδρος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών: «Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο»

Σε συνέχεια της αποκάλυψης του danioliptes.gr της μεγάλης απάτης κράτους και τραπεζών σε βάρος των εταιριών προμήθειας ιατρικών ειδών στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουμε σήμερα όλες τις λεπτομέρειες του σκανδάλου που οδήγησε στο κλείσιμο τουλάχιστον 180 από τις περίπου 600 εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και στο επικείμενο κλείσιμο και των υπολοίπων με ότι συνεπάγεται για χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο.

 

«Νομίζω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στον χώρο ή να εισέλθουν πέντε έως δέκα πολυεθνικές εταιρίες στον χώρο με ότι συνεπάγεται αυτό» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, Θεόδωρος Δορμούσογλου, στο Radio1d.gr στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή των Μίνας Αφεντούλη και Δημήτρη Ουζουνίδη στις 09:00-11:00 σήμερα 31 Ιανουαρίου.

«Στο παιχνίδι παίζουν τρεις παίκτες. Το κράτος, οι τράπεζες και εμείς οι προμηθευτές. Από τους τρεις παίκτες μόνο εμείς υφιστάμεθα τη ζημία και οι εργαζόμενοι στις εταιρίες μας.

Εκεί που το κράτος χρωστούσε στους προμηθευτές, βρέθηκαν οι προμηθευτές να χρωστάνε στις τράπεζες.

Επί τρία χρόνια, το 2007, το 2008 και το 2009 η κυβέρνηση δεν πλήρωνε τους προμηθευτές ιατρικών ειδών στα δημόσια νοσοκομεία πέρα από τα μικροποσά που έδινε μέχρι το 20% της πραγματικής αξίας των ιατρικών ειδών που αγόρασε έναντι σχετικά μικρού αντιτίμου, δηλαδή για παράδειγμα έδινε για ιατρικά είδη που αγόραζε αξίας κάτω των 100.000 ευρώ περίπου 20.000 ευρώ.

Το 2010, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει τα γνωστά και ως νοσοκομειακά ομόλογα, δηλαδή άτοκα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και όχι έντοκα, τα οποία θα έληγαν σε τρία χρόνια. Όλα αυτά καταλήξανε μαζί με τις συμβάσεις από τους διαγωνισμούς που κέρδισαν οι εταιρίες από το κράτος και τα τιμολόγια ως ενέχυρα στις τράπεζες, από τις οποίες δεχτήκαμε πιέσεις και λάβαμε δάνεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί ιδιοκτήτες εταιριών και εργαζόμενοι», δήλωσε ο κ. Δορμούσογλου.

«Ηδη οι τράπεζες κέρδισαν πολλά από εμάς»

«Με την προπαγάνδα τύπου «πιράνχας» από την κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ το κράτος ουσιαστικά επιχείρησε να δικαιολογήσει την αφερεγγυότητά τους απέναντί μας.

Λάβαμε τα ομόλογα, μη μπορώντας να κάνουμε κάτι άλλο, τα οποία ήταν άτοκα μη επενδυτικά και δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα, σαν μια επιταγή λήξης έχοντας τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες με τη σειρά τους θα διαγράψουν τα δάνεια που λάβαμε. Ακολούθησε το κούρεμα των ομολόγων, το γνωστό PSI, τον Μάρτιο του 2012 και ενώ εμείς αποδώσαμε τα ομόλογα ως εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ξαφνικά η αξία των ομολόγων μειώθηκε κατά 72% κατά μέσο όρο και λήγουν τώρα σε 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, αν το κράτος όφειλε σε μια εταιρία ένα εκατομμύριο ευρώ επί τρία χρόνια, η εταιρία αναγκαζόταν να δανειστεί ένα εκατομμύριο ευρώ από τις τράπεζες για να καλύψει τα έξοδά της από τα είδη που πούλησε στα Δημόσιο, κατόπιν έδωσε τα τιμολόγια ως ενέχυρο και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι μας εξοφλούσε και εμείς συνεπώς εξοφλούσαμε το δάνειο από την εκάστοτε τράπεζα με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων, ωστόσο, η αξία μειώθηκε λόγω της απόφασης για κούρεμά τους (σ.σ. η απόφαση λήφθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο).

Για παράδειγμα, μια εταιρία έλαβε αντί μετρητών ομόλογα αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ που πλέον μετά το κούρεμα αξίζουν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Οι τράπεζες που ήδη κέρδισαν πολλά από εμάς, αφού δανειζόμασταν από αυτές διότι το κράτος δεν μας πλήρωνε όσα μας όφειλε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε και αστρονομικά ποσά σε τόκους, μας υποχρέωσαν να καλύψουμε τη διαφορά από την απώλεια της αξίας των ομολόγων.

Σήμερα, οι εταιρίες βρίσκονται να «χρωστάνε» στις τράπεζες δεκαπλάσια ποσά από τους τζίρους τους. Στη διάρκεια των τριών ετών που το κράτος δεν μας έδινε ούτε ευρώ, δεν πληρωθήκαμε ούτε καν το ΦΠΑ που αποδώσαμε για την πώληση των ιατρικών ειδών, ενώ για κυβέρνηση και τράπεζες αυτό που τους νοιάζει είναι πώς θα εξασφαλίσουν την ισχύ του PSI, του κουρέματος», αναφέρει ο κ. Δορμούσογλου.

«Στόχος να μείνουν πέντε-δέκα εταιρίες»

Το αποτέλεσμα; «Είμασταν 600 εταιρίες σε όλη τη χώρα και τώρα έχουν απομείνει γύρω στις 420 και σε λίγο θα απομείνουν πέντε έως δέκα πολυεθνικές και μεγάλες εταιρίες και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης με ότι συνεπάγεται αυτό για το ίδιο το Δημόσιο, τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας και τις οικογένειές τους.

Πρώην κερδοφόρες εταιρίες σήμερα υπολειτουργούν», αποκαλύπτει ο κ. Δορμούσογλου, αποκαλύπτοντας ότι χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. «Εξαφανίζουν από τον κλάδο τους μικρούς προμηθευτές, οι μεγάλες εταιρίες πουλάνε κοντόφθαλμα φθηνά και δεν δημιουργούνται οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και έτσι χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα μέλος τους να εργάζεται και τόσες και τόσες εταιρίες βάζουν λουκέτο «Ποια εταιρία θα επενδύσει σε ένα κράτος που δεν πληρώνει ούτε καν τα άτοκα χρέη δύο και τριών ετών που οφείλει στους προμηθευτές;» διερωτάται.

«Έχουμε προσφύγει ως εταιρίες στη Δικαιοσύνη και αν τυχόν η Δικαιοσύνη αποφασίσει αρνητικά στην προσφυγή μας, εάν δηλαδή δεν αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι τα γνωστά και ως νοσοκομειακά ομόλογα κακώς κουρεύτηκαν, κακώς μπήκαν στο PSI, τότε θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Μέχρι τότε όμως δεν θα ζούμε, δεν θα έχουμε εργαζόμενους».

«Υποτίθεται ότι τα νοσοκομειακά ομόλογα είναι νομικά έντοκα, αλλά τα έχει καταφέρει έτσι η κυβέρνηση ώστε κανείς να μην μπορεί να λάβει τους τόκους.

Θα έπρεπε να είναι έντοκα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά δημιουργούν ένα λογαριασμό που δεν πληρώνει και μάλιστα αυτό έγινε νόμιμα με έκδοση σχετικής διάταξης», αποκάλυψε ο κ. Δορμούσογλου.

«Ενωμένοι εταιρίες-εργαζόμενοι»

«Σε αυτό τον αγώνα εταιρίες και εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και θα έπρεπε να είναι ενωμένοι και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Δορμούσογλου.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη δημόσια υγεία, πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Προβόπουλος με το κούρεμα των ομολόγων προκάλεσε την πλήρη μείωση των αποθεματικών των ταμείων των δημοσίων νοσοκομείων που βρέθηκαν να έχουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποθήκες των νοσοκομείων είναι άδειες, γιατί, με την οικονομική κρίση, καμία εταιρεία, απ΄ αυτές που παράγουν τα υλικά, δεν δέχεται πλέον να προμηθεύσει στην Ελλάδα επί πιστώσει. Όλοι ζητάνε άμεση πληρωμή και ενώ υπάρχουν στα τελωνεία κοντέϊνερ με υλικά, αδυνατούν οι εταιρίες να τα παραλάβουμε, αφού δεν έχουν πληρωθεί από τα νοσοκομεία περίπου 300 εκ. ευρώ.

Ήδη σταμάτησαν να δίνουν υλικά στους μεγαλύτερους οφειλέτες, που είναι τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Γ.Ν. Ρόδου”, “Γ. Γεννηματάς”, “Σωτηρία”, “Π.Ν. Αλεξανδρούπολης” και το πανεπιστημιακό “Αττικόν”». Ανάλογες οφειλές υπάρχουν και για άλλους δύο συλλόγους προμηθευτών, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος στηρίζει τον αγώνα των Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών στο Δημόσιο και των εργαζόμενων στον κλάδο και παρουσιάζει τη διασυλλογική επιστολή προμηθευτών ιατρικών ειδών και φαρμακοποιών προς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και την επιστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας άμεσα αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς και ταυτόχρονα διαγραφή των χρεών τους στις τράπεζες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΔΩ

  danioliptes.gr