Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, στα οποία καταγράφετε πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 434 εκατ. ευρώ το 2012 (δαπάνες χωρίς τόκους), δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα, σε ένα χώρο που μετρά δεκάδες πληγές: την οικονομία.

Μπορεί οι τόκοι το 2012 να ήταν μειωμένοι κατά 4 δις σε σχέση με το 2011 (12,2 δις από 16,3 δις) ωστόσο, εκτός από την επικοινωνιακή διαχείριση ότι δηλαδή «νοικοκυρεύεται» η οικονομία, ότι ο Στουρνάρας «τα πάει καλά» (με φόρους στα ύψη, αιματηρές δαπάνες και άτυπη στάση πληρωμών, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας κτλ) για να μπορέσει ο Σαμαράς να τον δικαιολογήσει στους άλλους δυο εταίρους, υπάρχει και ένα ακόμα ζήτημα: αν η κυβέρνηση φέρει πρωτογενές πλεόνασμα με τον όποιο τρόπο, θα ανοίξει αυτόματα η πόρτα για το νέο κούρεμα στον επίσημο δημόσιο τομέα.

Το ότι πρέπει η Ελλάδα να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα και μετά να κάνει το κούρεμα το έχει πει και ο ίδιος ο Σόιμπλε προ μηνών. Όπως φαίνεται, το νέο κούρεμα προετοιμάζεται και μετά τις γερμανικές εκλογές θα «σκάσουν» το παραμύθι. Οι οικονομολόγοι που παρακολουθούν την πορεία του ελληνικού χρέους καταλήγουν συνεχώς στο συμπέρασμα ότι το νέο κούρεμα είναι μάλλον μονόδρομος.

Στα άλλα οικονομικά στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης είχαν διαμορφωθεί στα 8,05 δισ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον ίδιο μήνα ανήλθαν στα 723,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 247,9 εκατ. άμεσοι φόροι και τα 461,8 έμμεσοι φόροι. Οι συνολικές οφειλές (ληξιπρόθεσμες συν εκκρεμείς επιστροφές “έφθασαν” τα 8,773 δισ. τον τελευταίο μήνα του έτους. όταν το Νοέμβριο του 2012 αντιστοιχούσαν σε 9,467 δισ. ευρώ.

Β.Τ.

Olympia