Σε αυτή την κρίση, ό,τι παράλογο μπορεί κανείς να φανταστεί έχει ακουστεί εκ μέρους του τραπεζικού συμπλέγματος, με σκοπό να παραταθεί η διάρκεια ζωής ορισμένων διοικήσεων. Και ένα μεγάλο μέρος της τωρινής ύφεσης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα φτιαχτεί, σαν αποτέλεσμα του ότι το πολιτικό σύμπλεγμα δεν κατανοεί τους κανόνες της αγοράς.
Για να φτιαχτεί το τραπεζικό σύστημα, έχω τονίσει πολλές φορές ότι απαιτούνται μόνιμα κεφάλαια (κοινές μετοχές) και όχι όλα αυτά τα προσωρινά υβριδικά κεφάλαια που έχουμε δει.
Επίσης να τονίσω άλλη μια φορά, αν δεν φτιαχτεί σωστά το τραπεζικό σύστημα, με κεφαλαιακή επάρκεια τέτοια που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην αγορά, οι καταθέσεις που έφυγαν δεν θα γυρίσουν πίσω. Και αν δεν γυρίσουν οι καταθέσεις, το πρόβλημα δεν θα λυθεί οριστικά. Που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει προ καιρού είναι να φτιαχτούν οι τράπεζες.
Τώρα όσον αφορά την πίεση του τραπεζικού συμπλέγματος προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να καθυστερήσει η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων για να φτιαχτούν ξανά οι τράπεζες γίνεται πρωτοσέλιδο στους FT, τότε αυτή η διαπλοκή έχει παρατράβηξε.
Οι FT λοιπόν αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν μεγάλη πίεση, προκειμένου οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης να μην είναι τόσο σκληροί με σκοπό να μην εθνικοποιηθούν οι τράπεζες.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν την όποια πίεση, το ερώτημα είναι γιατί η πολιτική ηγεσία έχει ενδώσει τόσο καιρό;
Διότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχει φτιαχτεί το πρόβλημα, η κατάσταση στην γενικότερη οικονομία θα γίνεται χειρότερη. Όχι ότι αν είχαν φτιαχτεί οι τράπεζες 100% όπως θα ήθελα δεν θα είχαμε ύφεση, απλά δεν θα είχαμε τόσο πολλή ύφεση και δεν θα ήμασταν σε αυτό το χάλι.
Στην Ολλανδία όμως η εκεί πολιτική ηγεσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κρατικοποιήσει την τετάρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την SNS Reaal, διότι όπως έχω πει αυτό επιτασσόσουν οι κανόνες της αγοράς.
Μάλιστα, οι μέτοχοι καθώς και οι ομολογιούχοι κατωτέρας εξασφάλισης έγιναν σκόνη (μηδενίστηκαν) και το Ολλανδικό δημόσιο γλίτωσε όπως λέει η ανακοίνωση πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Είναι δε η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην Ολλανδία, διότι ο καινούργιος νόμος που πέρασε πρόσφατα επιτάσσει μεταξύ άλλων τα υβριδικά κεφάλαια της τράπεζας να παίρνουν χασούρα όταν κάτι δεν πάει καλά.
Και ενώ λοιπόν έχουν κρατικοποιηθεί τράπεζες στην Αμερική, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία και τώρα στην Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα, διότι κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να αγνοούν τους κανόνες της αγοράς και να ταλαιπωρούν αυτή τη χώρα.
Και αυτοί καλά κάνουν, η πολιτική ηγεσία όμως τι κάνει;
Του Γιώργου Καισάριου από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.