Ο διαχωρισμός που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στη Ν.Δ. του πρώην πρωθυπουργού και αυτήν του Σαμαρά – «ο οποίος περιστοιχίζεται από ακραίους ακροδεξιούς συνεργάτες», όπως είπε – άνοιξε την… Κερκόπορτα για τους καραμανλικούς βουλευτές, που όλο το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται εγκλωβισμένοι από την τακτική Σαμαρά, αλλά και ανήμποροι να αντιδράσουν..
Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό οι βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αναθάρρησαν, αφού στις αναφορές του Τσίπρα διαβλέπουν ότι ανοίγεται ένα νέο πολιτικό γήπεδο και ένας ειδικός ρόλος, τον οποίο μπορεί να κληθούν να παίξουν μελλοντικά και, από τα… αζήτητα όπου βρίσκονται σήμερα, να βρεθούν σε θέση πρωταγωνιστών στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου.
Άλλωστε η αναφορά του Τσίπρα στο καραμανλικό στρατόπεδο και την Κεντροδεξιά είχε δύο στόχους:
• Από τη μια, να αναδείξει έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των «ακροδεξιών» συμβούλων, υπουργών και άλλων συνεργατών του Σαμαρά και των κεντροδεξιών της Ν.Δ., οι οποίοι ασφυκτιούν από την ιδεολογική και πολιτική σκλήρυνση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στον βασικό πυλώνα της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
• Από την άλλη, να απελευθερώσει τις δυνάμεις της Ν.Δ. που, χωρίς να αρνούνται το μνημόνιο, εμφανίζονται να διαφωνούν με τα μέτρα που καθιστούν αβίωτο τον βίο των πολιτών, αλλά και με την αυταρχική τακτική του Σαμαρά, που απομακρύνει τη Ν.Δ. από τον καραμανλικής έμπνευσης «μεσαίο χώρο».
Τα συγκεκριμένα στελέχη διαφοροποιούνται μεν σε επιμέρους σημεία ή βάζοντας στόχο τον Στουρνάρα, αλλά εμφανίζονται διστακτικά στο να διαφοροποιηθούν κάθετα, αφού ούτε τη Ν.Δ. θέλουν να εγκαταλείψουν σε αυτήν τη φάση ούτε – και να ήθελαν – υπάρχει πολιτικός χώρος να τα στεγάσει. Δουλειά για το σπίτι Από την πλευρά του ο Τσίπρας προφανώς δεν τους απηύθυνε κάλεσμα να… μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απλώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ξεκαθάρισε ότι πολιτικά διαφωνεί με τον Καραμανλή, τους έδωσε… «δουλειά για το σπίτι»: κοινώς, να εξετάσουν την πιθανότητα να βρεθούν κάποια στιγμή μακριά από το κόμμα του Σαμαρά – όχι απαραίτητα τη Ν.Δ., αλλά το νέο («Ευρωπαϊκό») κόμμα που βρίσκεται από καιρό στα σκαριά.
Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους κεντροδεξιούς βουλευτές αλλά και ψηφοφόρους της Ν.Δ., πατώντας πάνω στη δυσαρέσκειά τους για όσα συμβαίνουν όλο το τελευταίο διάστημα. Και δεν συμβαίνουν λίγα, αν αναλογιστεί κάποιος
• τα σενάρια που υπάρχουν για τη δημιουργία του νέου κόμματος, το οποίο δεν θα έχει τίποτε κοινό με τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή,
• το βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Σαμαράς ως συνεχιστής του ιδρυτή της Ν.Δ. – χωρίς όμως πουθενά να υπάρχει κάποια αναφορά στη Ν.Δ. των προηγούμενων χρόνων,
• αλλά και τις αλλεπάλληλες αναφορές του Στουρνάρα «στην κακή οικονομική διαχείριση των κυβερνήσεων Καραμανλή».
Ιδιαίτερα για το τελευταίο θέμα, η σιωπή που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εκνευρίσει για πρώτη φορά και τον ίδιο τον Καραμανλή, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Αποστάσεις Όπως λένε όμως οι στενοί του συνεργάτες, πάντα κατέγραφε τις αποστάσεις που το Μαξίμου προσπαθούσε να κρατήσει από τις καραμανλικές κυβερνήσεις εκμηδενίζοντας το όποιο έργο τους, αλλά ποτέ δεν είχε εκφραστεί εναντίον του πρωθυπουργού.
Το προηγούμενο πάντως ήταν ένα… καλό Σαββατοκύριακο για τους καραμανλικούς βουλευτές. Όπως έλεγαν, «επειδή κανείς δεν ξέρει πότε ο Σαμαράς θα κάνει το επόμενο βήμα για τη δημιουργία του δικού του “ευρωπαϊκού” κόμματος και επειδή είναι άγνωστο εάν το κόμμα αυτό μας χωράει, είναι καλό να ξέρουμε όλοι ότι παραμένοντας στη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορούμε να συσπειρώσουμε όλες τις υγιείς κεντροδεξιές δυνάμεις».
Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι ο Καραμανλής στη συγκεκριμένη φάση δεν προτίθεται να αξιοποιήσει την πάσα του Τσίπρα για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι, επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις πολιτικές εξελίξεις, όλα είναι ανοικτά.
Όπως προείπαμε, το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από το άνοιγμα Τσίπρα στον καραμανλικό χώρο. Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα, μέσα από εκβιασμούς και διλήμματα, είχαν καταφέρει να ελέγχουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δη τα καραμανλικά στελέχη.
Τους «μάντρωναν» με τη σιγουριά ότι δεν έχουν να πάνε πουθενά εάν επιλέξουν τη ρήξη.
Όμως, γνωρίζοντας πλέον ότι οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ανάμεσα στα κόμματα και τις ιδεολογίες έχουν εξαφανιστεί, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πού μπορεί να φτάσει το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους κεντροδεξιούς της Ν.Δ.
Topontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.