Της Μίνας Αφεντούλη

Στο ίδιο έργο θεατές και αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα. Για άλλη μία φορά ανακαλύψαμε μέσω μίας δήθεν γκάφας τι μαγειρεύουν κυβέρνηση και τρόικα αυτή τη φορά για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Την αρχή έκανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος που ανήγγειλε περιχαρής οτι ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός στην Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Και δεν κατάλαβε την γκάφα του μέχρι να δεχθεί το πρώτο τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου. Άμεσα έσπευσαν να τον καλύψουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, και να ξεκαθαρίσουν πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.

Ούτε 24 ώρες μετά τη θύελλα που προκάλεσε η δήλωση Μέργου, ο επίτροπος Όλι Ρεν ξεσκέπασε την κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, αλλά και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη, υποστήριξε ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί και μάλιστα για αυτό έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση!

Πιο συγκεκριμένα, σε κοινή απάντησή του ο κ. Ρεν με πολύ κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι: «Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν (!) σε αυτήν την αναθεώρηση».

Ουσιαστικά, με την απάντησή του ο κ. Ρεν επιβεβαιώνει αφενός ότι η διαδικασία αναθεώρησης του κατώτατου μισθού που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, και θα “τρέξει” τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει και το ύψος του που θα συναρτάται πλέον με την ανεργία (αύξηση απασχόλησης) και την πορεία της ανταγωνιστικότητας. Αφετέρου, “διορθώνει” τον κ. Βρούτση υπενθυμίζοντας ότι η αναθεώρηση του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό που θα οδηγήσει από την 1η Απριλίου στον ορισμό του από πράξη υπουργικού συμβουλίου, δεν σημαίνει ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως ψευδώς επιχείρησε να παραπλανήσει ο υπουργός. Τέλος, ο στόχος μείωσης του κατώτατου μισθού, προκειμένου να προσεγγίσει τα αντίστοιχα όρια τόσο των γειτονικών βαλκανικών χωρών και της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρεται ρητά στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του δεύτερου Μνημονίου (Μάιος 2011).

Και μετά από όλα αυτά, είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Μέργος με μεγάλη εμπειρία σε θέσεις «κλειδιά» υπέπεσε σε μία τόσο σοβαρή “γκάφα”. Ο κ. Μέργος το 2004 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (θέση στην οποία επέστρεψε πέρυσι τον Ιούλιο).

Ίσως δε θα έπρεπε να είναι και τόσο άξιο απορίας αν σκεφτεί κανείς ότι ο κ Μέργος, είναι ειδικός σε τέτοιου είδους “γκάφες” που τελικά όμως επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα.

Όπως διαβάζουμε στο Έθνος, ενδεικτικό είναι το ακόλουθο… επεισόδιο κατά τη διάρκεια μίας «άτυπης» ενημέρωσης του γενικού γραμματέα σε δημοσιογράφους. Δεν είχε περάσει ούτε μήνας από την επιστροφή του στον έκτο όροφο του κτιρίου επί της οδού Νίκης, όταν τον Αύγουστο του 2012 παραλίγο να προκαλέσει. διπλωματικό επεισόδιο με την Ολλανδία, καθώς σε μία άτυπη συζήτηση με δημοσιογράφους αποκάλυψε πρόταση της ολλανδικής πλευράς για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Μπεν Κνάπεν, σε μία περίοδο που όλοι μιλούσαν για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Όταν λοιπόν ο κ . Μέργος εμφανίστηκε στον διάδρομο του υπουργείου μεταξύ των άλλων ρωτήθηκε αν τέθηκε στον Ολλανδό αξιωματούχο το ζήτημα της επιμήκυνσης. Με φυσικότητα απάντησε πως η ολλανδική αντιπροσωπεία προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει σε επικοινωνιακό επίπεδο τη λέξη επιμήκυνση, καθώς αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πλειονότητα των πολιτών στη Βόρεια Ευρώπη και αντιπρότεινε να επιδιωχθεί μία εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δόσεων (frontloading) προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα στην ανάπτυξη.

Όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε, οι Ολλανδοί έγιναν. Τούρκοι και ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον Ολλανδό πρέσβη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Αυτό όμως που πρέπει κανείς να κρατήσει από αυτό το περιστατικό είναι οτι πέντε μήνες αργότερα η ολλανδική πρόταση σε μία παραλλαγμένη εκδοχή της υλοποιήθηκε, αφού η Ελλάδα έλαβε. μπροστά 11 δισ. ευρώ από τον EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα και να «σβήσει» χρέος. Άρα μάλλον ο κ Μέργος ήξερε πολύ καλά τί έλεγε?

Μήπως και τώρα ξέρει πολύ καλά ο κ Μέργος τι λέει; Κι αν δεν ήξερε τι έλεγε γιατί φτάσαμε ακόμη και τον πρωθυπουργό να ακούμε να διαψεύδει τα περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού;

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε  προσωπικά ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Σωθήκαμε…..

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.