Καθιστούν την Ελλάδα αποικία των ξένων επενδυτικών οίκων

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ έγραψε ότι «μεγαλύτερο αδίκημα και από τη ληστεία μιας τράπεζας, είναι η ίδρυσή της».  

Κράτος και τράπεζες βαδίζουν χέρι-χέρι στον πόλεμο εναντίον του λαού για να υπερασπιστούν το παρασιτικό ελιτιστικό σύστημά τους που καταρρέει.

Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών με βάση τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αφού έβαλε το χεράκι του για να χαριστεί η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα της Πειραιώς, στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος, φροντίζει τώρα τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, αφού και η Alpha Bank συγχωνεύτηκε με την Εμπορική.

Κάπως έτσι, περίπου 25.000 τραπεζικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο λόγω συγχωνεύσεων το 2016. Κάπως έτσι, οι τρεις-τέσσερις μεγάλες τράπεζες που θα παραμείνουν στη χώρα θα συνεχίσουν το «καρτέλ τοκογλυφίας» απέναντι σε εκατομμύρια υπερφορολογημένους-υπερχρεωμένους Έλληνες με ότι bonus μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα golden boys των τραπεζών. 

Υποτίθεται ότι οι τράπεζες περνάνε δύσκολες ημέρες. Ότι έχουν ρευστό ίσα ίσα για να βγάζουν οι πελάτες από το ATM χρήματα και για να πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ίσα ίσα δηλαδή για να μην καταρρεύσει το σύστημα. 

Οι τράπεζες, για να στηρίξουν το κράτος -και όχι την αγορά, αφού τότε ήταν άλλες οι προτεραιότητες, έστω κι αν τώρα το ξεχνάμε- τι έκαναν; Αγόραζαν αυτές τα ομόλογα του Δημοσίου στις εκδόσεις που έκανε, για να «τσοντάρουν» έτσι στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. 

Με το κράτος και τις τράπεζες να είναι πλέον ένα, αφού η εκάστοτε μνημονιακή και προμνημονιακή κυβέρνηση έσωζε και σώζει τις τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων, τις λεγόμενες ενέσεις κεφαλαιοποίησης, και λαμβάνει διαρκώς μέτρα υπέρ τους, με εξαίρεση το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ας μη γελιόμαστε ποιος στηρίζει τα συμφέροντα ποιου.

Πέρασαν  και περνάνε ημέρες μεγάλης δόξας οι εγχώριες τράπεζες.  

Όταν, για παράδειγμα, ανακοίνωναν αποτελέσματα δισ. ευρώ, μοίραζαν μπόνους εκατομμυρίων στα (υπέρ) τυχερά στελέχη τους και θαλασσοδάνεια, δεξιά και αριστερά, σε φίλους και γνωστούς.  

Όμως, τώρα όσοι σκέφτονται με γνώμονα τη διάσωση της ελίτ έναντι του υπολοίπου λαού, ξεχνάνε ότι στο τέλος μέσω των τιτλοποιήσεων, δηλαδή του ξεπουλήματος των δανείων ως εγγυήσεων σε ξένες τράπεζες για να λάβουν ρευστό σε δάνεια, οι εγχώριες τράπεζες -μέσω των τιτλοποιήσεων- και το κράτος -μέσω του ξεπουλήματος δημοσίων οργανισμών και περιουσιών- θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην αγκαλιά ξένων κερδοσκόπων.  

danioliptes.gr