Αν πάρεις έστω ένα ευρώ δάνειο και δεν μπορείς να το αποπληρώσεις, η τράπεζα έχει το δικαίωμα -με ρύθμιση επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη που εφαρμόστηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις- να εκχωρεί το δάνειό σου (και ότι έχεις δηλώσει ως ενέχυρο) σε μια τράπεζα του εξωτερικού, π.χ. στην Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω μιας εταιρίας ειδικού σκοπού που η εδώ τράπεζα έχει προηγουμένως ιδρύσει ως μεσάζοντα για να παίρνει δάνεια από τις ξένες τράπεζες σε ρευστό.

Έτσι, η ξένη τράπεζα φορτώνεται το ζημιογόνο κόκκινο δάνειο της εδώ τράπεζας και αν δεν λάβει ότι της οφείλει, κατασχέτει… δάνεια πελατών της και κατά συνέπεια τα σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Πρόκειται για την τιτλοποίηση δανείων, την εκχώρηση δανείων από μια τράπεζα σε μια άλλη προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστό.

Οι εγχώριες τράπεζες μετά τις χονδροειδέστατες γκάφες και παρανομίες, όπως το κούρεμα των ομολόγων, το PSI, τα θαλασσοδάνεια προς δικούς τους ανθρώπους και κόμματα γενικά -μέχρι κι οι Οικολόγοι Πράσινοι έλαβαν θαλασσοδάνειο 800.000 ευρώ- μεταθέτουν στου Κασίδα το κεφάλι τα χρέη τους στις ξένες τράπεζες για να τα ξεπληρώσει.

Εκείνες διασώζονται και επιβιώνουν, αλλά ο ένας Έλληνας μετά τον άλλο χορεύουν γρήγορα στους ρυθμούς που κράτος και τράπεζες επιβάλλουν με κατεύθυνση προς τα βάραθρα του Ζάλογγου.

Η εκχώρηση δανείων δεν είναι κάτι νέο. Το σκάνδαλο με τα στεγαστικά δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έγινε επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη και επί ημερών Γιώργου Μέργου, golden boy με παχυλούς μισθούς -τους πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι- που ισχυρίστηκε ότι ο βασικός μισθός είναι πολύ υψηλός στην Ελλάδα.

Αίφνης εντυπωσιαστήκαμε μόλις διαβάσαμε το σημερινό δημοσίευμα στο Έθνος, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds, κάτι που θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και αυτό επειδή θα κληθούν από τους νέους πιστωτές τους, τα distress funds, να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερούμενες οφειλές τους.

Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα funds για την είσπραξη των δανείων θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, αν έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ.

Αναμένεται, λοιπόν, σύμφωνα με το Έθνος, θύελλα αντιδράσεων από τους δανειολήπτες, που θα βρεθούν με τη θηλιά στον λαιμό, όσο και από μερίδα βουλευτών.

Υπενθυμίζουμε προς τη διεύθυνση σύνταξης του Έθνους ότι αυτό συμβαίνει ήδη από εποχής Σημίτη τουλάχιστον, δηλαδή την περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, του οργίου σπατάλης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κι αναρωτιόμαστε, για ποιο λόγο το Έθνος δημοσιεύει μια τέτοια είδηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μήπως για να μετρήσει η κυβέρνηση αντιδράσεις πριν ισχυριστεί ότι η τρόικα επιτάσσει να προχωρήσουμε στην εκχώρηση δανείων, ενώ αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια;

Μήπως για να καλύψουν το σκάνδαλο των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη για το ύψος των θαλασσοδανείων, φιλικών δανείων με τόκους 1%, αν υπάρχουν, που έλαβαν από τις τράπεζες και αντί να τα εξοφλήσουν τα φόρτωσαν στους Έλληνες φορολογούμενους;

Μήπως για να παραμείνουν ασύδοτοι οι τραπεζίτες και οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου των εκάστοτε κυβερνήσεων που θησαύριζαν την ώρα που έβαζαν το κεφάλι των δανειοληπτών στην αγχόνη των ξένων τραπεζών και trust funds.

Αναφέρεται στο δημοσίευμα του Έθνους ότι οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά. Το έχουν κάνει ήδη. Και αυτό θα σημάνει ότι ο δανειολήπτης μετατρέπεται σε οικονομικό υποχείριο ξένων trust funds και τραπεζών ενώ δεν τους χρωστάει τίποτα! Ιδού και η απόδειξη…

{youtube}MKqoyptDohw{/youtube}

Για ποιο λόγο λοιπόν το Έθνος (εφημερίδα συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα (διόδια, χρυσωρυχείο στις Σκουριές, διαπλεκόμενα και λοιπά σκάνδαλα) επέλεξε τώρα να μας πει ότι… θα γίνει η τιτλοποίηση των δανείων; Μήπως για τον ίδιο λόγο που και η Βραδυνή (εφημερίδα που εκφράζει απόλυτα τις θέσεις του περιβάλλοντος Σαμαρά αλλά και των εκπροσώπων του μνημονίου) μας βομβαρδίζει κάθε τρεις και λίγο με πρωτοσέλιδα του τύπου «Ρύθμιση ανάσα για τους δανειολήπτες» ή περί «αλλαγών στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»;

Μήπως επειδή οι τράπεζες και η κυβέρνηση βολιδοσκοπούν με αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη για να επιβάλλουν νέα επαίσχυντα μέτρα σε βάρος των δανειοληπτών για να τους αναγκάσουν να παραμείνουν έρμαια της τοκογλυφικής μεθόδου των τραπεζών;

danioliptes.gr