Απόφαση-σταθμός υπέρ δανειολήπτριας-μέλους του Συλλόγου μας στην Καβάλα

Απόφαση που αποτελεί προηγούμενο για χιλιάδες ανάλογες υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ελήφθη από το ειρηνοδικείο Καβάλας υπέρ 67χρονης συνταξιούχου δανειολήπτριας.

Η απόφαση που αποτελεί ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την οριστική διαγραφή του χρέους δανειολήπτη προς τράπεζες λήφθηκε υπέρ συνταξιούχου του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) που διατηρούσε πάγκο με προϊόντα σε λαϊκή αγορά και ήταν καλύτερη ακόμη και από τη συμβιβαστική πρόταση που η ίδια έκανε προς τις τράπεζες. Την υπόθεση χειρίστηκε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Η δανειολήπτρια όφειλε 45.000 ευρώ και από το 2010 και μετά δεν μπορούσε να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις των πληρωμών διότι δεν θα περίσσευε τίποτα για την επιβίωσή της από τη σύνταξη των περίπου 900 ευρώ που λαμβάνει κάθε μήνα.

Η δανειολήπτρια πρότεινε να καταβάλλει ένα μικρό ποσό στις τράπεζες για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δόση της ως συμβιβαστική λύση στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο.

Η απόφαση όμως του Ειρηνοδικείου ήταν καλύτερη από εκείνη που και η ίδια θα περίμενε. «Αποφασίστηκε από το Ειρηνοδικείο Καβάλας στις 15 Φεβρουαρίου η δανειολήπτρια να μην καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες μέχρι η υπόθεσή της να επανεξεταστεί τον επόμενο Νοέμβριο. Αν μέχρι τότε, η οικονομική κατάσταση της δανειολήπτριας βελτιωθεί, τότε θα επανεξεταστεί πόσα χρήματα θα καταβάλλει κάθε μήνα στις τράπεζες.

Λόγω των κυβερνητικών μέτρων, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της δανειολήπτριας είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επομένως, στην επανεξέταση της υπόθεσης θα κριθεί τυπικά και οριστικά η διαγραφή του χρέους της δανειολήπτριας» δήλωσε στο Radio1d.gr και στην εκπομπή της Μίνας Αφεντούλη ο δικηγόρος-μέλος της νομικής ομάδας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Γραμμένος.

«Οι τράπεζες επικαλέστηκαν ότι η δανειολήπτρια ασκούσε εμπορική ιδιότητα, αλλά το Ειρηνοδικείο απέρριψε το επιχείρημά τους διότι θεώρησε ότι το γεγονός ότι η δανειολήπτρια διέθετε πάγκο πώλησης προϊόντων σε λαϊκή αγορά δεν σημαίνει ότι ήταν έμπορος», τόνισε ο κ. Γραμμένος.

«Πιο ευνοϊκή είναι πλέον η αντιμετώπιση των Ειρηνοδικείων προς τους δανειολήπτες», συμπλήρωσε ο κ. Γραμμένος. Η διαγραφή του χρέους της δανειολήπτριας, στην οποία σημειωτέον αναγνωρίστηκε ότι δεν ασκούσε την εμπορική ιδιότητα, διότι ήταν μικροπωλήτρια σε λαϊκή αγορά αποτελεί άλλη μια νίκη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απέναντι στις τράπεζες.

danioliptes.gr