Δώρο άδωρο για τους δανειολήπτες η ρύθμιση υπέρ των τραπεζών που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Δώρο άδωρο είναι η δήθεν ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση γίνεται κατά παραγγελία των τραπεζών, όπως φάνηκε και από τον τρόπο που η πρόταση συντάχθηκε με την κυβέρνηση να συνεννοείται για το θέμα αποκλειστικά και μόνο με τις τράπεζες, και απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών-δανειοληπτών. Επιπλέον η τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δίνει bonus στα golden boys και στις τράπεζες ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους που εισπράττει από μισθωτούς, συνταξιούχους και άπορους για τις… υποτιθέμενες ζημίες που θα έχουν στους διακανονισμούς με τις τράπεζες.

Ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Ν. Χατζηαθανασίου, σχολιάζει τη διευκόλυνση ουσιαστικά των τραπεζών από την κυβέρνηση συν μπόνους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ως απόπειρα κυβέρνησης και τραπεζών να παγιδέψουν τον δανειολήπτη και να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του που θα το βρει εφόσον αποδειχθεί ότι έχει μειωθεί το εισόδημά του.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή της Μίνας Αφεντούλη στο Radio1d.gr ο κ. Χατζηαθανασίου δήλωσε ότι «πρόκειται για δώρο άδωρον καθώς ο δανειολήπτης θα βρεθεί να πληρώνει περισσότερα στις τράπεζες από ότι είχε υπογράψει στην αρχική συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους για να του δοθεί το δάνειο.

Επιπλέον, τίθενται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να υπαχθεί κανείς σε αυτή τη… διευκόλυνση προς τις τράπεζες και δεν είναι δυνατόν να λυθεί με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της υπερχρέωσης πολιτών από τις τράπεζες». «Είναι ψευδαισθήσεις τα περί ρύθμισης που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι τράπεζες για τους δανειολήπτες. Από την άλλη πλευρά, ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελεί νομικό οπλοστάσιο και η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να μην καταφύγουν στον νόμο και να γλιτώσουν οι τράπεζες», τόνισε.

«Τα πιο φρέσκα και καλύτερα μυαλά της πατρίδας μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν τα προς το ζην και η κυβέρνηση μας μιλά για ανάπτυξη με ποιους; Με τους συνταξιούχους και όσους είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε εδώ για να παλέψουν για την επιβίωση; Σημαίνει ανάπτυξη δηλαδή να κλείσουν τα μικρά καταστήματα, και να ανοίξουν πέντε πολυκαταστήματα»; αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηαθανασίου.

danioliptes.gr