Φορολογικά ή ρυθμιστικά κίνητρα προς τις τράπεζες προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από το κείμενο εργασίας του ΔΝΤ αναφορικά με την αναδιάρθρωση των οφειλών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Η έκθεση εξετάζει τι πρέπει να γίνει με τις καθυστερήσεις της πληρωμής των δανείων στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.

Η συγκεκριμένη επισήμανση, που εντοπίστηκε σύμφωνα με πηγές της «Ημερησίας του Σαββάτου» από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνει λόγο για τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων στις τράπεζες, ώστε με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε γρήγορους και δραστικούς εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους οφειλέτες.

Τα κίνητρα αυτά, όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, μπορεί να είναι είτε φορολογικά είτε ρυθμιστικά.

Το θέμα, λένε πληροφορίες στην εφημερίδα, συζητήθηκε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη Τετάρτη, και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού έναντι της τρόικας, προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών αλλά και για τις αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη».

Η τρόικα αναμένεται να συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την ερχόμενη Τετάρτη 5 ή Πέμπτη 6 Μαρτίου.

Πηγές αναφέρουν πως με αυτήν την αναφορά του ΔΝΤ δίνεται απάντηση στα ερωτήματα που ανακύπτουν για το αν οι τράπεζες χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Με απλά λόγια δίνεται μία εναλλακτική λύση είτε για κάποια φορολογικά κίνητρα είτε για χαλαρότερη εποπτεία των τραπεζών.

Bankwars

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.