Το πρώτο «μικρό χατίρι» της τρόικα στους τραπεζίτες…

ΜΕ βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα οι τράπεζες θα έπρεπε να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έως τα τέλη Απριλίου.

Οι νεότερες επαφές δείχνουν τους τραπεζίτες να «έριξαν» την τρόικα και να πήραν μια μικρή παράταση για τα μέσα Ιουνίου. Όπως φαίνεται, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι παρά να αποκλίνουν ελάχιστα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη καταστεί γνωστά, η τρόικα ξεκαθάρισε δεν θα δεχθεί καμία βελτίωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης που απαιτούν οι τραπεζίτες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με κεφάλαια ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να έχουν κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ το 2014. Από αυτά το 10%, (2,8 δις ευρώ θα πρέπει να τα βάλουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Η χρονική στιγμή για να βρεθούν αυτά τα χρήματα αποτελούν έναν πονοκέφαλο στις τράπεζες, ωστόσο το γεγονός ότι απορροφούν συνεχώς μικρότερες τράπεζες (ανακεφαλαιοποιημένες οι περισσότερες από τις μέχρι τώρα μητρικές τους) μειώνουν το τελικό ποσό.

Olympia