Σε ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν οι τράπεζες να δανείσουν;

Μέσω…πλασιέ που μοιράζουν φυλλάδια πόρτα πόρτα και ζητάνε κάρτες ή στοιχεία σε όσους τα μοιράζουν για να αποδείξουν ότι δεν τα πετάξανε, όπως κανονικά θα έπρεπε, στον σκουπιδοτενεκέ, οι τράπεζες διαφημίζουν ότι…στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, έφτασε στα χέρια του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος σχετικό φυλλάδιο από την Ελληνική Τράπεζα που εδρεύει στην Κύπρο ότι στηρίζει τη…δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίνει λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Το περιεχόμενο των φυλλαδίων είναι ανάξιο λόγου από τη στιγμή που κανένας πολίτης δεν εμπιστεύεται πλέον τις τράπεζες και δεν έχει καμία διάθεση για μικροποσά να μετατρέπεται σε….δούλο τους.

Το θέμα που εγείρεται είναι ότι οι τράπεζες επιχειρούν με αυτούς τους παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρούνε…θύματα.

Σε ποιους απευθύνονται; Η απάντηση είναι προφανής.

Στους πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έβαλαν τα τελευταία χρόνια λουκέτο στις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα σήμερα ένας στους τέσσερις να είναι άνεργος και στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιες τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τους για να μπορέσουν όχι να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά να παραμένουν συνεπείς απέναντι σε ένα κράτος που έχει υποκαταστήσει επάξια τους φοροσυλλέκτες σπαθάριους και βασιβουζούκους της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στις τράπεζες που επάξια έχουν υποκαταστήσει τους «λαδέμπορες» και τους τοκογλύφους στη διάρκεια της Κατοχής και άλλων σκοτεινών για το λαό περιόδων του ελληνικού κράτους.

Επομένως, οι τράπεζες παραπλανούν τον κόσμο.

Απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε ελπίδα για οικονομική βοήθεια από κάπου και δεν είναι σε θέση πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Μια βόλτα στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο των πόλεων ανά τη χώρα το αποδεικνύει. Προσοχή, στο κέντρο και όχι στις περιφερειακές γειτονιές των πόλεων.

Λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε τρία χρόνια! Η φορολόγηση, οι εισφορές στον ΟΑΕΕ, το πρώην ΤΕΒΕ, ένα ταμείο που το πληρώνεις χρυσό για να σου δώσει άνθρακα σε ότι αφορά στο ποσό της σύνταξης και την ποιότητα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, και τα δάνεια από τις τράπεζες οδήγησαν τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μετράνε τί μπορούν να περισώσουν από την περιουσία τους για να μην καταλήξουν στα χέρια των τραπεζών ή του κράτους.

Από τις αρχές του 2011 μέχρι και το τέλος του 2012 πάνω από 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ και της εταιρίας Marc. Άγνωστο είναι πόσες εταιρίες έχουν κλείσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα αποκάλυπτε ότι 190.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κλεισίματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Από τα μητρώα των Επιμελητηρίων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαγράφονται είναι κατά πολύ περισσότερες από εκείνες που εγγράφονται και είναι σύνηθες φαινόμενο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανοίξανε το 2010 ή το 2011 να κλείνουν το 2012 ή φέτος.

Με άλλα λόγια, όσοι επιχειρούν να ανοίξουν μια επιχείρηση, βλέπουν ότι αντί να κερδίσουν έστω ένα ευρώ, χρωστάνε σε κράτος και τράπεζες.

Ερεύνα της GPO για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποκαλύπτει ότι το 86,5% των πολιτών θεωρούν ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης. Σημαντικά προβλήματα προκαλεί το ασταθές φορολογικό σύστημα (49,4%) και η γραφειοκρατία (48,2%).

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι φοροδιαφεύγουν διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο υπέρογκους φόρους και τόσο υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ και στην εφορία.

Για αυτά τα ποσά που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα των χιλίων ευρώ αλλά σίγουρα είναι κατά πολύ μικρότερα από εκείνα που έχουν διασπαθίσει στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλοι δικηγορικοί και λογιστικοί όμιλοι και γενικά άνθρωποι του συστήματος της ελίτ, οι μικροκαταστηματάρχες κινδυνεύουν να διαπομπευθούν δημοσίως, να καταδικαστούν σε υπέρογκα πρόστιμα και σε φυλάκιση για φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες διαφημίζουν ότι στηρίζουν τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μα για ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιλάνε;

Για αυτές που κατέστρεψαν με τοκογλυφικά δάνεια; Για αυτές που έβαλαν λουκέτο διότι έχασαν τους πελάτες τους επειδή έμειναν άνεργοι ή τα λεφτά που τους περίσσευαν τα δίνουν τώρα για να πληρώσουν τα χαράτσια της ΔΕΗ και τα δόσεις στα δάνεια των τραπεζών;

Το κράτος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψει κάθε σοβαρό, τίμιο άνθρωπο να ανοίξει επιχείρηση και να έχει αρκετά κέρδη για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του μια αξιοπρεπή ζωή.

Την ίδια ώρα, οι μπαταχτσήδες μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοοφειλέτες στο Δημόσιο εξακολουθούν να θησαυρίζουν με τη στήριξη των κυβερνητικών στελεχών που δεν είναι φυσικά τρελοί να λάβουν μέτρα σε βάρος των ίδιων τους των εαυτών και των δικών τους ανθρώπων.

Μήπως τελικά απευθύνονται σε αυτούς οι τράπεζες;

danioliptes.gr