Δεκάδες χιλιάδες νεαροί, φοιτητές, σπουδαστές και όχι μόνο, είναι παγιδευμένοι στα δίχτυα των τραπεζών μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τους, ιδιωτικών ως επί το πλείστον. 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έγινε αποδέκτης καταγγελιών για τα βρώμικα κόλπα, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τις παγίδες που στήνουν στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν στην ώρα τους τα υπέρογκα δίδακτρα για μια αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση πάνω στις επαγγελματικές ειδικότητες σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η υγεία. 

Σπουδαστές καταγγέλλουν ότι το τμήμα Οικονομικών του ΙΙΕΚ τους ενοχλούσε ακόμη και ακατάλληλες ώρες, λειτουργώντας ουσιαστικά ως εισπρακτική εταιρία, για υπόλοιπο τεσσάρων ευρώ (!) και όταν οι σπουδαστές δήλωναν αδυναμία πληρωμής το ΙΙΕΚ το Τμήμα Οικονομικών του ΙΙΕΚ τους ενημέρωνε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνάψουν δάνειο με την τράπεζα Πειραιώς ώστε το ΙΙΕΚ να εξοφληθεί άμεσα και ως… συνεγγυητής (1;) να τους βοηθήσει να εξοφλήσουν το δάνειο. Τα δάνεια συνάπτονταν στο όνομα του/της νεαρού/ης και του ΙΙΕΚ ή τουλάχιστον έτσι ανακοίνωναν τα ΙΙΕΚ στους νεαρούς.

Το ΙΙΕΚ αντλούσε τα χρήματα που χρωστούσαν οι σπουδαστές από την Πειραιώς και κατόπιν οι νεαροί βρίσκονταν αντιμέτωποι με το τραπεζικό… τέρας. Ξαφνικά, μάθαιναν ότι χρωστάνε περισσότερα από όσα είχαν λάβει, ενώ όντας ελλιπώς ενημερωμένοι για καιρό κατέβαλαν μικρότερα ποσά από την ελάχιστη καταβολή που ήταν γραμμένη στα ψιλά γράμματα των δανειοδοτικών συμφωνιών που είχαν συνάψει με τις τράπεζες. 

Διαπίστωσαν ότι ο τόκος ανέβαινε αντί να κατεβαίνει και έτσι έμπλεξαν για μικροποσά στα δίχτυα των τραπεζών, πληρώνοντας για χρόνια ένα δάνειο που έλαβαν για να ξοφλήσουν το ΙΙΕΚ  ώστε να τους παραδώσει άμεσα το πτυχίο που συνήθως καθυστερεί μέχρι και ένα χρόνο ή και περισσότερο να τους παραδώσει για να ξεκινήσουν πρακτική εξάσκηση, κάτι που είναι ο… νόμος στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες είναι απαραίτητο όποιος νέος ασκεί πρακτική εξάσκηση να είναι πτυχιούχος. 

Τα ΙΙΕΚ με τη σειρά τους πίεζαν τους νεαρούς να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους στις τράπεζες, εξηγώντας ότι το ΙΙΕΚ είναι συνεγγυητής και αν δεν πληρώσουν αυτοί, θα υποχρεωθεί να πληρώσει εκείνο το δάνειο. Με αυτό τον τρόπο τα ΙΙΕΚ και οι τράπεζες κέρδιζαν ενώ οι φοιτητές και σπουδαστές αναγκάζονταν να ζούνε μέσα στη μιζέρια, μετρώντας και το λεπτό με την ελπίδα ότι θα πάψουν κάποτε να χρωστάνε και στα ΙΙΕΚ και στις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλεται από σπουδαστές ότι πλασιέ των τραπεζών προσεγγίζουν, όχι μόνο διοικήσεις ΙΙΕΚ, αλλά τους ίδιους τους νεαρούς, τους παγιδεύουν στη σύναψη δανείων σε μικροποσά για αγορές επίπλων ή ηλεκτρικών ειδών, τους υπόσχονται αρχικά άτοκα μικροδάνεια 600 ευρώ που τα λαμβάνουν μόνο με την ταυτότητά τους και ένα πιστοποιητικό βεβαίωσης σπουδών, όπως π.χ. το πρόγραμμα «Σπουδάζω». 

Οι σπουδαστές νομίζουν ότι πράγματι τα δάνεια είναι άτοκα και δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν κάτι άλλο, πέρα από το να πληρώνουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Ωστόσο, η μεγάλη παγίδα είναι ότι τα 100 από το σύνολο των 500 ευρώ τοκίζονται. 

Έτσι, οι σπουδαστές νομίζοντας ότι με την τελευταία δόση που θα δώσουν θα πάψουν να χρωστάνε στις τράπεζες μαθαίνουν τα δυσάρεστα νέα ότι χρωστάνε ακόμη και ο τόκος είναι υψηλός. Όταν οι νέοι ρωτάνε γιατί δεν ενημερώθηκαν, οι τράπεζες τους απαντάνε ότι «εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν ο υπάλληλος, με τον οποίο συνάψατε το δάνειο, σας ενημέρωσε ελλιπώς».

Τη στιγμή που κυβέρνηση-τράπεζες και κρατικοδίαιτοι ψευτοεπιχειρηματίες φόρτωσαν την κρίση χρέους τους στον λαό, οι τράπεζες εξακολουθούν να ψαρεύουν στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υποψήφια θύματα για παγιδέψουν τις περιουσίες, όχι τόσο τις δικές τους, όσο των συγγενών τους. Έτσι μοιράζουν αφειδώς πιστωτικές κάρτες…. με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για όσους μπαίνουν στο τρυπάκι του πλαστικού χρήματος.  

Σε μια περίπτωση, η τράπεζα απειλούσε τη σπουδάστρια που δεν μπορούσε να αποπληρώσει τους τόκους του δανείου που έλαβε να βάλει εγγυήτρια τη θεία της και για να αυξήσουν την πίεση εναντίον της, της έστειλαν εξώδικο. 

«Έκανα αγορά 155 ευρώ και χρωστάω τώρα 650 ευρώ στην τράπεζα για την πιστωτική κάρτα και το χρέος δεν τελειώνει», δήλωσε σπουδαστής στο Radio1d.gr. 

Κάθε φορά που οι νέοι αναζητούσαν μόνοι τους να βρούνε την άκρη χωρίς να μπλέξουν συγγενείς τους, γίνονταν αποδέκτες μιας συμπεριφοράς, την οποία δεν θα ευχόμασταν ούτε για τους εχθρούς μας. 

«Η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη και πρέπει να κλείσει, η κάρτα έχει κλειδωθεί» απαντούσαν και έκλειναν κατάμουτρα το τηλέφωνο σε όσους νέους έλεγαν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν τα ποσά που απαιτούσαν οι τράπεζες.

Έτσι, σήμερα αρκετοί νέοι χωρίς εργασία βρίσκονται να χρωστάνε ποσά που ξεκινούν από 200 και μπορεί να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη για τους ίδιους προς τις τράπεζες και δεν έχουν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή τα φιλικά πρόσωπά τους για να κλείσουν οριστικά τους… ανοιχτούς λογαριασμούς τους με τις τράπεζες.

Όταν νέοι ζητούσαν από τις τράπεζες να τους δώσουν πίσω το υπόλοιπο των ποσών που πληρώνανε για να μην έχουν άλλο πάρε-δώσε με τις τράπεζες, έστω και αν το ποσό ήταν δύο ευρώ, οι ταμίες τους ειρωνεύτηκαν σε κάποιες περιπτώσεις λέγοντας ότι «μα καλά, για δύο ευρώ ήρθες στην τράπεζα».

Ευτυχώς, υπήρχαν και νέοι που απαντούσαν, όπως μια πρώην σπουδάστρια που απάντησε στον τραπεζοϋπάλληλο ότι «εσείς όμως ακόμη και για δύο λεπτά θα συνεχίζατε να τοκίζετε το δάνειο και θα μου ζητούσατε να σας πληρώνω πολύ περισσότερα από όσα δανείστηκα».

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.