Δεν αλλάζει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Παγώνει κάθε τροποποίηση στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αν και μέχρι την Πρωταπριλία δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί στη Βουλή τα μέτρα που θέλει για να καταστήσει τον τόπο μας… εμιράτο των ξένων ντεμέκ επενδυτών και εμάς σε είλωτές τους με την εγχώρια «ελίτ» σε ρόλο μαστιγωτή μας.

Για αυτό το λόγο, δεν πειράζει προς το παρόν το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό διότι, η κυβέρνηση έχει χάσει το λογαριασμό με πόσους ανθρώπους έχουν προσφύγει στο νόμο. Μέχρι το καλοκαίρι, έκαναν λόγο για 40.000 αιτήσεις. Πλέον, οι αιτήσεις ξεπερνούν με συντηρητικούς υπολογισμούς τις 100.000. 

Καθημερινά, εκατοντάδες άνθρωποι, οικογένειες, σε όλη την Ελλάδα προσφεύγουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τα ειρηνοδικεία δικάζουν ως επί το πλείστον υποθέσεις που αφορούν υπερχρεωμένους.

Η χρησιμότητα του νόμου αποδεικνύεται από τις απέλπιδες προσπάθειες των τραπεζών να αναγκάσουν τους δανειολήπτες να αποσύρουν την υπαγωγή τους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όσο, όμως, εκείνοι αντέχουν έχοντας στο πλευρό τους συμμάχους, όπως το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, προστατεύουν την περιουσία τους από τα αρπακτικά νύχια των τραπεζών. 

Όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση μέσω των (ανάξιο να αναφέρουμε ποιος είναι ο ρόλος τους στην εξουσία) Σκορδά, Χατζηδάκι, Σιούφα κλπ. προωθούσαν δήθεν ρυθμίσεις ανάσα για τα νοικοκυριά που οδηγούσαν τους υπερχρεωμένους να πληρώνουν (στο τέλος) περισσότερα στις τράπεζες από την αρχική συμφωνία που είχαν κάνει για να λάβουν δάνειο.

Όμως, ο κόσμος δεν αποπροσανατολίστηκε, διότι όπως και τα κόμματα εξουσίας οδεύουν στα Τάρταρα και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έτσι και τα παπαγαλάκια της εξουσίας έχουν χάσει πλέον την επιρροή τους στους πολίτες που πλέον ενημερώνονται από αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης που έχουν γνώμονα το κοινό καλό και θεωρούν τη δημοσιογραφία λειτούργημα και όχι επάγγελμα. 

Η απέλπιδα προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας εστιάζεται πλέον στην τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να τον καταστήσουν άχρηστο. 

Ήδη, ένα σωρό εμπόδια θέτει το κράτος στους δανειολήπτες που θέλουν να υπαχθούν στο νόμο. Το κυριότερο είναι ότι ορίζονται δικάσιμοι για τις προσφυγές τους μετά από το 2018 -σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά το 2021 και το 2020- δηλαδή θα πρέπει να περιμένουν το πολύ επτά χρόνια μέχρι να δικαιωθούν. 

Μέχρι τότε όμως, ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να μη δώσουν ούτε ευρώ στις τράπεζες. Κι αυτό πληγώνει πιο πολύ τις τράπεζες ακόμη κι από την απόφαση που θα λάβει το Ειρηνοδικείο. Γιατί όλα μαζί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μένουν παγωμένα λόγω της υπαγωγής στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών συνθέτουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που οι τράπεζες χάνουν.

Μύρισε άνοιξη, μύρισαν… εκλογές και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει εντολή από τα αφεντικά της να παγώσει την υιοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που κατά καιρούς μας προαναγγέλλει είτε μέσω των στελεχών της είτε μέσα από τα παπαγαλάκια της (Mega, Βραδυνή, Έθνος, Βήμα, Καθημερινή κλπ.).

Για αυτό το λόγο, οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να κρατήσουν στο προσκήνιο τις αξιώσεις τους για ρύθμιση για τα ανεξόφλητα δάνεια, ή τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έτσι ώστε μέχρι να δικαστεί η υπόθεση κάθε δανειολήπτη, να καταβάλλει κάθε μήνα ένα Χ ποσό στις τράπεζες, ένα ποσό που βεβαίως θα είναι έτσι ακριβώς όπως το θέλουν οι τράπεζες. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κερδίζουν ότι επιδιώκουν.

Η δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Σοφία Σιδερά, καταγγέλλει ότι η Εθνική Τράπεζα σπέρνει φήμες στις δικαστικές αίθουσες ανά την Ελλάδα τάχα περί κατάργησης του νόμου. 

Την ίδια ώρα, όμως, στην τετράβιβλο ενσωματώνετε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναγνωρίζοντας έτσι τη χρησιμότητα των εν λόγω διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο αποτελεί καθημερινό εργαλείο στα χέρια των νομικών καθώς η υπερχρέωση είναι φαινόμενο σύγχρονης κοινωνικής παθογένειας φτάνουν στα αυτιά μας από την Εθνική Τράπεζα φήμες τάχα περί κατάργησης της διαδικασίας του συγκεκριμένου νόμου. 

Η τετράβιβλος είναι ο «τσελεμεντές» των δικηγόρων. Περιλαμβάνει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους τέσσερις κώδικες που οι δικηγόροι χρησιμοποιούν στα δικαστήρια ( Αστικό Δίκαιο, Ποινικό Δίκαιο, Δημόσιο Δικαίο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Εμπορικό Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο).

Η σημασία της έχει την ίδια αξία για τους δικηγόρους, όσο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταργηθεί ο νόμος από τη στιγμή που δημοσιοποιείται και περιλαμβάνεται στην τετράβιβλο.

Επομένως και μέχρι νεωτέρας, ο νόμος παραμένει εκτός και αν η κυβέρνηση -πάνω στην κατρακύλα της από την εξουσία- επιχειρήσει την ύστατη στιγμή να κάνει ένα τελευταίο δώρο στις τράπεζες σε βάρος για άλλη μια φορά του ελληνικού λαού. 

 

danioliptes.gr