Η μείωση του χρέους και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξη στο Euro2day η Alpona Banerji, Assistant Vice President και sovereign analyst για τη χώρας μας στον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Yποστηρίζει δε ότι ένα ακόμα PSI είναι πολύ πιθανό και μπορεί να συνδυαστεί με αντίστοιχες κινήσεις στο χρέος που ανήκει στον επίσημο τομέα. Βλέπει ύφεση 5,3% το 2013,ως αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ διατυπώνει και τη θέση του οίκου αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει, η επιτυχία του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής εξαρτάται καθαρά από την πολιτική βούληση και την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής λόγω εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης ή και «εξάντλησης» από τις μεταρρυθμίσεις θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα. Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός νέου PSI, κα Banerji απαντά ότι το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης παραμένει υψηλό και συνεπώς μη διατηρήσιμο και θα παραμείνει έτσι στο άμεσο μέλλον, οπότε θα απαιτηθεί περαιτέρω συμμετοχή του επίσημου τομέα.

“Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων και στο εναπομείναν χρέος του ιδιωτικού τομέα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Κύρια ανησυχία για τον οίκο, συνεχίζει, παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο εκτιμάται στο 175% του ΑΕΠ για το 2013. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια ισορροπία στην οικονομία, έτσι ώστε να σημειωθούν διατηρήσιμοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Τέλος, σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο μέλλον αναφέρει ότι για να υπάρξει αναβάθμιση βασικοί άξονες της οικονομίας, όπως η ανάπτυξη, τα επιτόκια, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων και η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων- θα πρέπει να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός της μείωσης του χρέους.

bankwars

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.