«Ο Ολι Ρεν μας επιβεβαίωσε ότι ο υποτιθέμενος σκληρός αγώνας που δίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ψέμα και ότι όλα αυτά περί ρυθμίσεων χρεών δανείων εξετάζονται από κυβέρνηση-τρόικα και τράπεζες για να μη χάσουν οι τράπεζες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής στο Radio1d.gr και στην εκπομπή των Δημήτρη Ουζουνίδη, Μίνας Αφεντούλη στις 09:00-11:00 την Παρασκευή 15 Μαρτίου.
«Είναι ρητή η αναφορά στο Μνημόνιο 3 ότι το παν για αυτούς είναι να μη θιγούν οι τράπεζες», τόνισε ο κ. Χουντής, που με την ερώτηση του τί θα γίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Ολι Ρεν, του απάντησε, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό κράτος έχει εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία στους πιστωτές του ότι οι ρυθμίσεις χρεών δανείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας, επειδή, στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στους δανειστές.
«Για λόγους εντυπωσιασμού κάνουν δήθεν ότι διαπραγματεύονται σκληρά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε νέα μέτρα. Τους απασχολεί μόνο να μη θιγούν τα συμφέροντα των τραπεζών. Θα μας πουν ότι αφού οδηγούμαστε σε αποτυχία της πολιτικής συγκέντρωσης εσόδων, θα πρέπει να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα. Δεν τους ενδιαφέρει αν και πώς θα τα αντέξει ο ελληνικός λαός».
Στην ανεπίσημη μετάφραση στα ελληνικά του Μνημονίου 3 που έχει ανακοινωθεί η σχετική μνεία υπάρχει στη σελίδα 41 και 42 στο κεφάλαιο για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν… βιώσιμες, δηλαδή με ποιο τρόπο και από που θα αντλούν χρήμα και θα ανακεφαλαιοποιούνται. Στη σελίδα και γενικά σε ότι αφορά στις τράπεζες δεν υπάρχει καμία μνεία για μέτρα ανακούφισης του δανειολήπτη.
«Διαφορετικά συστήματα υπάρχουν σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ για τη ρύθμιση χρεών των δανείων και για αυτό είναι ζήτημα εθνικών αρχών το πώς θα γίνονται οι ρυθμίσεις. Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό. Το Μνημόνιο 3 ορίζει ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι τέτοια ώστε…να μην αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα! Τί σημαίνει αυτή η κουλτούρα πληρωμών; Μας θεωρούνε δηλαδή μπαταχτσήδες; Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν και δεν πληρώνουν, αλλά είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν και πλέον περιορίζουν μέχρι και το ψωμί για να αποπληρώσουν το δάνειο στην τράπεζα. Τί γίνεται με την κουλτούρα πληρωμών όταν μιλάμε για εργαζόμενους που απολύθηκαν, που κόπηκαν οι μισθοί τους και για συνταξιούχους που κόπηκαν οι συντάξεις τους; Τότε δεν ισχύει»;.
Ο ίδιος προσθέτει ότι εκείνοι μιλάνε για σεβασμό της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα, αλλά ούτε και τα πλουσιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ δίνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τον κοινοτικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματικός».
«Είναι πολύ άσχημο να εκχωρείς την εθνική κυριαρχία σου. με το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μνημόνιο να λάβει μέτρα υπέρ των τραπεζών και είναι μνημονιακή δέσμευση να τροποποιήσει το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προς δυσμενέστερη κατάσταση. Έχουν βάλει τη ρήτρα να μη χάσουν οι τράπεζες. Μήπως, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον κατώτατο μισθό; Δεν το διατυπώνουν σαφέστατα, παρά μιλάνε για αναπροσαρμογή του μισθού. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη τους κριτήρια, όπως οι πολύ υψηλές τιμές αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών αλλά μιλάνε περί τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή να έχουμε μισθούς χειρότερους και από την Κίνα, και αντιμετώπισης της ανεργίας που σημαίνει ότι μια κανονική οκτάωρη σταθερή εργασία με συλλογική σύμβαση τη μετατρέπουν σε ημιαπασχόληση έτσι ώστε να απαξιώσουν την ίδια την εργασία, απλά και μόνο για να έχουν φθηνότερους εργαζόμενους», δηλώνει ο κ. Χουντής.
«Τους έβαλαν να εγκρίνουν σε ένα βράδυ 700 σελίδες»
«Μπορούν οι πολίτες να μάθουν τί ακριβώς συμβαίνει με το Μνημόνιο 3 αρκεί να έχουν υπομονή να διαβάσουν σχολαστικά τις 700 σελίδες του Μνημονίου 3. Τους βουλευτές τους ανάγκασαν μέσα σε ένα βράδυ να διαβάσουν το Μνημόνιο 3 και να ψηφίσουν επ’ αυτού. Αυτά που προβλέπουν τα Μνημόνια δυστυχώς δεν φτάνουν στον κόσμο, ή φτάνουν αποσπασματικά. Το πιο άσχημο από όλα είναι η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Για αυτό λέμε όχι στο Μνημόνιο», τονίζει.
«Είμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν είμαστε ήδη εκεί, και μόνο με τον αγώνα θα τα καταφέρουμε. Δεν βλέπω οι δανειστές των εγχώριων τραπεζών να θέλουν να γίνουν εκλογές άμεσα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο λαός θα προκαλέσει τις εκλογές, μη αντέχοντας άλλο αυτά τα μέτρα» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη των δανείων τους, λόγω της «ραγδαίας πτώσης των εισοδημάτων και της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των ακινήτων» και ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για «τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες», καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει συγκεκριμένα ότι : «οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», και δηλώνει ταυτόχρονα ότι στο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί ως δικαίωμα των δανειστών μας να παρέμβουν στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τονίζει ότι «Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ) . Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010 – σ.σ. Νόμος Κατσέλη) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση. Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί, όπως πάντα, επίσημη και αυθεντική μετάφραση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Θέμα: Στεγαστικά δάνεια και προστασία δανειοληπτών στην Ελλάδα
Με δεδομένα, α) τη ραγδαία πτώση των εισοδημάτων της πλειονότητας των Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα βάρη των δανείων που είχαν συνάψει με καλή πίστη πριν την κρίση, β) την κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων και σε ορισμένες περιοχές πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία και, γ) ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη και τις επισφάλειες που έχουν σχέση με τη στεγαστική πίστη.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-
Τι στοιχεία μπορεί να δώσει για τη διαχρονική εξέλιξη των επισφαλών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες;
-
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διευρυνθεί η όποια προστασία προσφέρεται στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δανειακά βάρη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης;
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής
(12.3.2013)
1) Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παρουσίασαν μείωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν φτάνοντας, σε μεμονωμένη βάση, σε ποσοστό 18,5% στα τέλη Μαρτίου του 2012, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν συμπεριληφθούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 23,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία προβλέφθηκαν ρυθμίσεις μειώθηκε από 62% σε 57% κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, η χορήγηση πιστώσεων προς την εγχώρια οικονομία μειώθηκε κατά 8%, με μείωση των δανείων τόσο στα νοικοκυριά (-6,3%) όσο και στις επιχειρήσεις (-8,5%). Ωστόσο, ο δείκτης των δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκε σε 132% το πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι 120% το πρώτο τρίμηνο του 2011, δεδομένου ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα δάνεια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε και δημοσίευσε τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών. Το επόμενο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια προβλέψιμη, δίκαιη και διαφανής κατανομή των κινδύνων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προβλέπεται στο ΜΣ ότι οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2013, οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ) . Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3869/2010) και ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
2) Τη στιγμή αυτή, οι διαδικασίες διακανονισμού χρεών στην Ένωση διέπονται από συστήματα και νόμους που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι διαδικασίες αυτές αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και παραμείνουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.