Το «Δεν πληρώνω» χαράτσια να γίνει μια μαζική, λαϊκή δράση

Σοκάρει ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν γονατίσει από τα χαράτσια

«Είμαστε οι 2.500.000 άνθρωποι που ζούμε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι 1.600.000 άνεργοι που καθημερινά αυξανόμαστε. Οι 1.000.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Τα 300.000 νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα και οι εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς θέρμανση. Οι 160.000 που μας έκλεισαν τα μαγαζιά μας.

Η παθητική αδυναμία πληρωμής πρέπει να μετατραπεί σε μαζική, οργανωμένη λαϊκή δράση, λένε οι επιτροπές «Δεν πληρώνω» Οι 2.500.000 που χρωστάμε κάτω από 5.000 ευρώ και μας απειλούν με φυλακή, γιατί προτιμήσαμε να αγοράσουμε το φαγητό των παιδιών μας παρά να πληρώσουμε τους φόρους. Ολοι όσοι έχουμε υποστεί μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι και 40%, οι χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων μας».

Μ’ αυτά τα νούμερα, που αντικατοπτρίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα, οι επιτροπές «Δεν πληρώνω» περνούν στην αντεπίθεση. Μετά την απόφαση που δρομολογήθηκε για παραμονή ενός χρόνου του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, θα παρατείνουν και για τον Απρίλιο τη Λαϊκή Στάση Πληρωμών, την οποία ξεκίνησαν από τον προηγούμενο μήνα.

Στόχος τους «να μετατραπεί η μέχρι τώρα παθητική αδυναμία πληρωμής του καθένα σε μαζική, συλλογική, οργανωμένη λαϊκή στάση πληρωμών». Και ο πίνακας με τα παραπάνω στοιχεία θα αποτελέσει τη «σημαία» για τις νέες εξορμήσεις που ξεκινούν σε εφορίες και ΔΕΚΟ, παροτρύνοντας τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία, βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Μέσα σε ένα χρόνο τα χρέη στην κατηγορία της χαμηλής τάσης αυξήθηκαν κατά 308 εκατ. ευρώ! Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2011 οι οφειλές ανέρχονταν στα 388 εκατ. ευρώ και τον περασμένο Σεπτέμβριο σκαρφάλωσαν στα 696.

Διακοπές

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 οι εκτελεσθείσες διακοπές ρεύματος ανέρχονται στις 263.663. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται συνεχώς: τα συγκριτικά στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων δείχνουν διπλασιασμό των διακοπών. Τον περσινό Οκτώβριο, για παράδειγμα, κόπηκε το ρεύμα σε 19.946 οικογένειες. Το αντίστοιχο νούμερο ένα χρόνο μετά εμφανίζεται πολύ πιο αυξημένο, ήτοι 38.717 διακοπές.

«Τα νούμερα που αναφέρουμε», εξηγεί ο Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος των επιτροπών «Δεν πληρώνω», «είμαστε όλοι εμείς. Αντίθετα, αυτοί είναι: οι εφοπλιστές με τις 58 φοροαπαλλαγές και το 4% φόρο εισοδήματος, που κέρδισαν τόσα ώστε μόνο το πρώτο 2μηνο του 2013 απέκτησαν 46 νέα πλοία, που αντιπροσωπεύουν το 20% σε αξία των αγοραπωλησιών πλοίων που έγιναν παγκοσμίως. Οι βιομήχανοι που πληρώνουν συνολικά 5 φορές λιγότερους φόρους από ό,τι όλοι εμείς. Οι 500 πιο μεγάλες βιομηχανίες δήλωσαν αύξηση καθαρών κερδών για το 2011 κατά 18,2%, φθάνοντας στα 1,6 δισ. και από αυτές 175 είναι εταιρείες τροφίμων.

Οι τράπεζες, που έχουν χρηματοδοτηθεί με 250 δισ. από το κράτος (δηλαδή από εμάς) τα τελευταία 2,5 χρόνια. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο που κερδοσκοπεί με τα διόδια στους δρόμους. Όλοι όσοι έβγαλαν δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο εξωτερικό (λίστα Λαγκάρντ και πολλές ακόμα). Η τρικομματική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η Ε.Ε., η ΕΚΤ που εξυπηρετούν τους παραπάνω».

«Θεωρούμε», καταλήγει, ότι «η φτωχοποίησή μας είναι μεθοδευμένη με απώτερο στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας συνεχώς τους μισθούς, αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών, αρπάζοντας τον κοινωνικό πλούτο».

Ταυτόχρονα, και εν αναμονή της κρίσης του Αρείου Πάγου για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα αυξάνονται οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Αναστολή

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 400 πολίτες του Δήμου Πετρούπολης που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κέρδισαν αναστολή της απόφασης της ΔΕΗ για διακοπή του ηλεκτρικού μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων, που θα γίνει σε μερικούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις που εκδίδονταν αυθημερόν, μας λένε άνθρωποι των επιτροπών, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο των μαζικών προσφυγών.

Κινήματα και συλλογικότητες έχουν δώσει ραντεβού για τις 31 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εκεί θα καθοριστούν οι δράσεις για τη συνέχιση της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών τον Απρίλιο.

Ντίνα Καρατζιου / enet