Της Τατιάνας Κερασίδη
Κάποτε, όταν είμασταν παιδιά μας διάβαζαν και μας έλεγαν χαριτωμένα παραμύθια τα οποία πάντα είχαν αίσιο τέλος και συνήθως «έκλειναν» με τη φράση «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»!
Μεγαλώνοντας…συνειδητοποίησαμε-δυστυχώς- πως όλα αυτά μόνο στα παραμύθια συμβαίνουν και συνδυάσαμε στο μυαλό μας τη λέξη «παραμύθια» με κάτι κακό και ψεύτικο. Τι εννοώ; Είναι εκείνη η γνωστή φράση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, ξέρετε, αυτή που λέμε «έλα, παραμύθια πουλάει». Αυτή τη στιγμή όλα όσα ακούμε, στηρίζονται σε αυτή τη λέξη, «παραμύθια»!
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό πως οι νέοι πλέον δυσκολεύονται να σπουδάσουν, να εργασθούν και να ζήσουν όλα όσα έχουν ονειρευτεί. Μια το σχέδιο Αθηνά που τους έχει αγχώσει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μια η ανεργία που καλπάζει, από την άλλη η οικονομική δυσχέρια τόσο η δική τους όσο και των οικογενειών τους αντίστοιχα, τους «εμποδίζει» να εξελιχθούν. Όταν λοιπόν όλα αυτά βασανίζουν το μυαλό ενός νέου, οι τράπεζες αρπάζουν ευκαιρίες να «φορτώσουν» με δάνεια τους νέους.
Τάξε μου!
Όλα ξεκινούν, όταν ο νέος ακούει για το υποτειθέμενο χέρι βοηθείας που προσφέρουν οι τράπεζες. Αμέσως, εντυπωσιάζονται και καταφεύγουν στο πιο κοντινό κατάστημα της περιοχής, αναζητώντας διψασμένα πληροφορίες.
Εκεί, τους υποδέχονται οι καλοντυμένοι τραπεζίτες. Φορούν ψεύτικο χαμόγελο και όλοι μεταξύ τους μοιάζουν… Μόλις λοιπόν αντιληφθούν πως ο νέος ήρθε για «δανεικά» τάζουν λάγους με πετραχύλια και ενθουσιάζουν τον νέο που όπως είναι αναμενόμενο δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις περί τραπεζών.
Κάπου εδώ, πρέπει να αναφερθεί πως οι άσσοι στο μανίκι τους είναι λέξεις-φράσεις τύπου, «άτοκα», «διακανονισμός», «δε θα ανησυχείτε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» και άλλα παρόμοια.
Έτσι λοιπόν, έπειτα από την πλύση εγκεφάλου που έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν στον νέο-πως εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε-, προχωρούν στις υπογραφές για να ολοκληρωθεί το σενάριο της βοήθειας. Και εκεί που νομίζει πως θα σου ζητήσουν ένα σωρό χαρτιά, το μόνο που σου ζητούν είναι Αριθμό Φορολογικού Μητρώου(ΑΦΜ), ταύτοτητα, τηλέφωνα και ένα τηλέφωνο εγγυητή.. Τόσο εύκολα; Περίεργο…
Δεν ήξερες, δε ρώταγες;
Όλα καλα, το δάνειο ή η κάρτα είναι έτοιμα! Ο νέος βγαίνει από το κατάστημα και σκέφτεται που θα ξοδέψει τα λεφτά που μόλις πήρε από την τράπεζα. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και φυσικά το μεταφέρει και στην παρέα του! Ένα χρόνο μετά, τα εξακόσια ευρώ που δανείστηκε από την τράπεζα-τόσα δάνειζαν, μέχρι και το 2010- έχουν εξατμιστεί!
Ένα πρωινό χτυπά το τηλέφωνο με απόρρητο αριθμό και ακούγεται μια σπαστική φωνή να λέει «Καλησπέρα είστε ο κ…. τηλεφωνούμε από την τράπεζα και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την οφειλή σας. Πότε μπορείτε να τα εξοφλήσετε; Ξέρετε ο τόκος ανεβαίνει και έπειτα η κάρτα θα μεταβεί στο τμήμα ληξιπρόθεσμων οφειλών». Μα καλά, αναρωτιέται ο νέος τέσσερα χρόνια δε μου είχαν πει; Ποιος τόκος; Ποια οφειλή; Τι είναι το τμήμα ληξιπρόθεσμων οφειλών; Δε χάνει χρόνο, αμέσως σπεύδει στο κατάστημα που τον υποδέχονταν με χαμόγελο. Ενημερώνει τους υπαλλήλους για το τηλεφώνημα που δέχθηκε και ευελπιστεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Και όμως, δεν έχει γίνει! Ξάφνου, ο χαμογελαστός τραπεζικός είναι κρύος και όλα όσα λέει δεν έχουν καμία σχέση με όσα έταζε ένα χρόνο πριν.
Ο νέος δεν καταλαβαίνει τίποτα από όσα ισχυρίζεται ο τραπεζικός, με αποτέλεσμα με το που αποχωρήσει από το κατάστημα να είναι γεμάτος ερωτηματικά και φοβισμένος. Επόμενα σχέδια του; Μία δουλειά για να ξεχρεώσει την τράπεζα που κάποτε για τον ίδιο και πολλούς ακόμη θύμιζε κάτι σαν σωτηρία.
Τα εύλογα ερωτήματα όμως που προκύπτουν από όλα αυτά, είναι πως μια τράπεζα δανείζει σε ένα νέο χρήματα, δίχως να διαθέτει εισόδημα; Είναι δηλαδή τόσο σίγουρη πως θα πάρει τα λεφτά της πίσω η στοχεύει να εισπράξει τα τριπλάσια με τόκους; Τελικά όλα αυτά τα φοιτητικά βοηθήματα μήπως δεν είναι βοηθήματα αλλά μια θηλιά στο λαιμό της νεολαίας;
Αναρωτηθήκατε ποτέ με ποια κριτήρια βγάζουν στους νέους κάρτες; Η ανεργία στη χώρα μας «χτυπά»κόκκινο και αυτοί είναι τόσο αισιόδοιξοι πως ο νέος που του δάνεισαν λεφτά, θα βρει δουλειά και θα καταφέρει να ξεχρεώσει; Είναι σαφές! Οι τράπεζες παίζουν βρώμικα παιχνίδια και κοιτούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια της ελληνικής νεολαίας. Λένε ένα σωρό παραμυθιά-και δεν εννοώ αυτά τα ωραία παραμύθια που μας διάβαζαν στη μικρή και αθώα μας ηλικία-, για να ξεγελάσουν τους πάντες και τα πάντα και τελικά μόλις καταφέρουν να πάρουν αυτό που θέλουν από όμορφες νεράιδες που θύμιζαν πριν μεταμορφώνονται σε κακιές μάγισσες!
Για αυτό νέοι, αφυπνιστείτε και μην ακούτε όλα όσα σας υπόσχονται! Κλείστε τα αφτιά σας και να θυμάστε, καλύτερα να χρωστάτε παντού παρά στις τράπεζες.
Το «έγκλημα» είναι οργανωμένο και θύματα τους αυτή τη φορά είναι η νεολαία. Κατάφεραν να κάνουν όλους τους Έλληνες πολίτες να χρωστάνε, να αυτοκτονούν από τα καθημερινά απειλητικά και ταυτόχρονα αγχωτικά τηλεφωνήματα τους. «Ξεγύμνωσαν» ελληνικές οικογένειες και τις έφεραν στο χείλος του γκρεμού! Πίσω από το ψευτικό χαμόγελο τους κρύβονται συμφέροντα, πίσω από τις υπόσχεσεις είναι τα ψέμματα και πίσω από όλα αυτά είσαι ΕΣΥ!
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.