Λογικό θα πει κανείς. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο άνθρωπος που βροντοφώναζε με τη στήριξη του γερμανοθρεμμένου πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, ναι στο σχέδιο Ανάν αλλά τελικώς ηττήθηκε από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού και τον αλήστου μνήμης πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο, τυχαίνει αυτή τη στιγμή να είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Κύπρο. 

Οι Ρώσοι βλέπουν μπροστά τους έναν άνθρωπο που εξυπηρετούσε κατά γράμμα τα συμφέροντα των Γερμανών οικονομικών ανταγωνιστών τους και των εταίρων τους στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και η οποιαδήποτε προσπάθεια να βολευτούν κάπως οι Γερμανοί σε βάρος των Ρώσων στις λύσεις που έχει στο μυαλό του ο Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Σαρρή, ο οποίος έτυχε ψυχρότατης υποδοχής στη Μόσχα. 

Οι Ρώσοι θέλουν ουσιαστικά νέες εκλογές στην Κύπρο και νέα ηγεσία που θα κατανοεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι συνεισέφεραν τα μάλα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στις δύσκολες ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό με την Τουρκία την στήριξαν, προφανώς δε ο λόγος τους είχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τα μειδιάματα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που είναι απόλυτα εξαρτημένη από τα συμφέροντα της Γερμανίας και των συμμάχων της στην ΕΕ.

  Η Μόσχα θεωρεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα οι κ.κ. Αναστασιάδης και Σαρρής όφειλαν να ενημερώσουν τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφού στο νησί υπάρχουν επενδεδυμένα ρωσικά κεφάλαια αλλά και πάνω από 20 δισ. ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. 

Το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το αποδίδει σε δόλο, θεωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να φέρει τη Μόσχα προ τετελεσμένων, κουρεύοντας τις υψηλές καταθέσεις των Ρώσων και θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους στη μεγαλόνησο.

Πέρα από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, η θέση του κ. Αναστασιάδη καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, που εξελέγη μόλις πριν από ένα μήνα, σε σημερινή δημοσκόπηση της Prime Consulting, παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης.

-Το 36.4% τον θεωρεί υπεύθυνο για την καταστροφική απόφαση του Eurogroup, το 24.8% την Ε.Ε και το 23.7% αποδίδει τις ευθύνες στον ρωσόφιλο πρώην πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια.

-Το 63.3% θεωρεί κακούς τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

-Το 61.6% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον Κύπριο πρόεδρο, ένα μόλις μήνα μετά την εκλογή του.

-Το 67.3% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί σήμερα να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην κυπριακή Βουλή με διαφοροποιήσεις στο ”κούρεμα” αφού οι Γερμανοί και όσοι κρύβονται από πίσω τους θέλουν να μπλοκάρουν τα σχέδια της Ρωσίας να ασκεί επιρροή στην Κύπρο και φυσικά ούτε θέλουν να σκέφτονται τί θα συμβεί αν η Ρωσία αποκτήσει μερίδιο στην εκμετάλλευση και στα κέρδη από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κύπρου αλλά και ναυτική βάση στη μεγαλόνησο, στη θέση εκείνης που έχασε στη Συρία.

Πέρα από το αβέβαιο της κατάληξης στην ψηφοφορία, ο κ.Αναστασιάδης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει.

Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που προεξοφλούν ότι θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του, μπροστά στη γενικευμένη κοινωνική αναταραχή που θα ακολουθήσει, από μία ενδεχόμενη πολιτική εφαρμογής σκληρών μνημονιακών πολιτικών.

Άραγε η πτώση του Αναστασιάδη από την εξουσία θα προκαλέσει ντόμινο πτώσης φιλομνημονιακών κυβερνήσεων ή καλύτερα αντιλαϊκών κυβερνήσεων σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και κατ’ επέκταση και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση; Μήπως η Γερμανία που αυτή τη στιγμή θησαυρίζει μεταφέροντας την οικονομική κρίση της στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικά στο νότο αποδειχτεί ο μεγάλος χαμένος από τυχόν διάλυση της ευρωζώνης. 

Μήπως, η μεγάλη ιδέα της περί μιας χαλαρής ομοσπονδίας της ΕΕ με επικεφαλής τη γερμανική ελίτ και τις κουίσλινγκ ελίτ που έχει διορίσει στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ καταρρέει χάρη στην έγερση των καταπιεσμένων λαών για να ανατρέψουν τα καθεστώτα που τους έχουν επιβληθεί από τη Γερμανία με επικεφαλής μαφιόζους πολιτικούς, δήθεν επιχειρηματίες και τραπεζίτες; 

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο του συμβιβασμού ΕΕ-Ρωσίας για την Κύπρο, αλλά αυτό φαντάζει μακρινό διότι μέχρι τώρα στις Συνόδους Κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν ποτέ στα μεγάλα οικονομικά θέματα που υπήρχαν στην ατζέντα τους.

Εκτός και αν οι Ρώσοι γυρίσουν την πλάτη τους στις κυπριακές τράπεζες μετά τις 26 Μαρτίου, επιτρέποντας στους Γερμανούς και στους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, να συμφωνήσουν στην άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε τα συμφέροντα και των Γερμανών αλλά και άλλων Ευρωπαίων που έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο. Εκτός και αν πρόλαβαν και τα μετέφεραν σε άλλους φορολογικούς τραπεζικούς παραδείσους, όπως άλλωστε συνέβη στην Ελλάδα λίγο πριν και στη διάρκεια των πρώτων μηνών εφαρμογής του Μνημονίου 1. 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.