Υβρίδιο που έχει τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη χαρακτήρισε την τρόικα και τη γερμανική οικονομική πολιτική ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio1d.gr και στην εκπομπή των Μίνας Αφεντούλη, Δημήτρη Ουζουνίδη σήμερα Παρασκευή.
Ο ίδιος επιτέθηκε ευθέως στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των τραπεζών στην Ελλάδα. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι και με τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών. Οι ίδιοι που προκάλεσαν την κρίση και οι τράπεζες που είχαν δεν είναι πλέον δικές τους, αλλά ανήκουν στο ελληνικό κράτος και στους Ελληνες φορολογούμενους και εκείνοι απλά τις διοικούν. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό με τους ολιγάρχες να διοικούν και να εκβιάζουν για να σωθεί κάτι που δεν τους ανήκει. Πρόκειται για τα ίδια golden boys που μέσω της αισχροκέρδειας και της σπατάλης κατέστρεψαν και τις κυπριακές τράπεζες. Ερχονται τώρα οι ελληνικές -κρατικές- τράπεζες με τους ιδιώτες και πέφτουν σαν τα κοράκια στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα για να τα φάνε. Κι όλα αυτά με τα δικά μας λεφτά. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, τοποθέτησε Επιτρόπους Ελέγχου των τραπεζών. Που είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πόσα παίρνουν και τί ελέγχουν τελικά; Οι Επίτροποι δεν είναι κάτι καινούριο. Τοποθετήθηκαν από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και προσλήφθηκαν έκτοτε πολλοί Επίτροποι ελέγχου των τραπεζών από το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν θα πρέπει να γίνει μια έρευνα για να μάθουμε τί έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, και πόσο αμείφθηκαν από την τσέπη των Ελλήνων φορολογούμενων;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Αποφασίστηκε μείωση των μισθών των golden boys αλλά δεν την εφαρμόζουν»
«Μας κυβερνάνε golden boys. Εισηγήθηκα να μειωθούν οι υπέρογκες αμοιβές τους, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα το επανέφεραν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε νέα επερώτηση διότι ο μισθός και τα bonus των golden boys δεν μειώθηκαν. Προσέξτε, αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το κράτος αποφασίζει να μειωθούν οι μισθοί και τα bonus των ανώτατων και ανώτερων στελεχών των τραπεζών, αλλά εκείνα δεν εφαρμόζουν την απόφαση. Αν, όμως, ήταν να κόψουν οι κυβερνώντες μισθούς και συντάξεις, το έκαναν σε δευτερόλεπτα, πριν ακόμη το νομοθετήσουν και μάλιστα με αναδρομική ισχύ», δήλωσε ο κ. Μαριάς.
Οσο για τους μικροομολογιούχους που ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα τους, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να καταγγείλλουν την αρπαγή ουσιαστικά των οικονομικών που είχαν επενδύσει για να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία κατόπιν κουρεύτηκαν με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, ο κ. Μαριάς σχολίασε τα εξής: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει τον Ιούνιο ή κάπου μέσα στο καλοκαίρι για το θέμα μεν. Πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει ότι το Μνημόνιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, ενώ αν είχε αποφασίσει εγκαίρως πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου ότι είναι αντισυνταγματικό, θα είχε μπει φραγμός στην αφαίμαξη των νοικοκυριών».
«Παράνομη η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο»
Για την κρίση στην Κύπρο ο κ. Μαριάς δήλωσε ότι «η λύση έγκειται στον εσωτερικό δανεισμό και όχι στον δανεισμό μέσω τρόικας και μια τέτοια λύση δεν σημαίνει την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη».
Και συνεχίζει: «άκουγα διάφορα παπαγαλάκια στα τηλεπρωινάδικα να λένε ότι θα πρέπει να φύγει η Κύπρος υποχρεωτικά από το ευρώ, αν βρει λύση εκτός τρόικας. Πάντως, οι Κύπριοι δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα όπως εμείς αλλά προκύπτει πρόβλημα για μία ή δύο τράπεζες. Αποκαλύφθηκε ότι οι Ρώσοι και η Gazprombank επιδίωξαν και τελικά συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή. Ωστόσο, παρών στη συνάντηση ήταν και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, αντιπρόσωπος της τρόικας και έτσι η δουλειά χάλασε. Οι τροϊκανοί συμπεριφέρονται στην Κύπρο σαν να είναι προτεκτοράτο τους», κατήγγειλε ο κ. Μαριάς.
Από τις εξελίξεις προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Οτι είναι παράνομη η απόφαση του Eurogroup, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ότι είναι παράνομο το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, διότι η ΕΕ εγγυάται για αυτές τις καταθέσεις, και τέλος ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έδρασε εντελώς παράνομα, καθώς αντί να στηρίξει την Κύπρο, έπραξε το ακριβώς αντίθετο, καθώς η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν ομόφωνη. Οταν μάλιστα του ζητήσαμε εξηγήσεις την περασμένη Τρίτη, εκείνος δεν έκανε τον κόπο ούτε καν να περάσει από τη Βουλή. Πήγε την επόμενη ημέρα και μέχρι και ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης τον «άδειασαν», κατηγορώντας τον για ενδοτισμό και ότι δεν ενημέρωσε κανέναν. Προχωρούμε στην κατάθεση πρότασης μομφής του Στουρνάρα».
«Γενναίο κούρεμα των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών»
«Αν λάμβανε ο Γιώργος Παπανδρέου τα 55 δισ. ευρώ από εσωτερικό δανεισμό δεν θα μας έσερνε ποτέ στο Μνημόνιο», δήλωσε ο κ. Μαριάς, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι συνολικά η καταγγελία και η κατάργηση του Μνημονίου και η αποπομπή του Στουρνάρα από την κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει την πολιτική του Κώστα Σημίτη, χωρίς τον Σημίτη. Δεν ζητάμε τώρα εκλογές εμείς ως Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους και γενναίο κούρεμα των δανείων που έχουν λάβει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Ηδη, έχουν δοθεί τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες για να καλύψουν τυχόν ζημιές από επισφαλή δάνεια και όμως δεν έκαναν τίποτα για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Αν οι τράπεζες πάρουν πάλι δισεκατομμύρια ευρώ και δεν γίνει τίποτα, τα χρήματα των φορολογούμενων θα καταλήξουν πάλι στις τσέπες των παντελονιών των τραπεζιτών. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνει γενναίο κούρεμα ιδίως για οφειλές που συνδέονται με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Επίσης, πρέπει να βρεθεί λύση με τις οφειλές στις τράπεζες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα δεν είναι μπαταχτσήδες, αλλά που μπήκαν σε μεγάλες περιπέτειες λόγω του Μνημονίου», συμπλήρωσε ο κ. Μαριάς.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.