Τη μισή αλήθεια σε μια απάντηση-μη απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς στην ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με το αν θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι επιτηδευματίες στο νόμο 3869/2010 για τους υπερχρεωμένους Έλληνες.

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής με θέμα: «Ευνοϊκές ρυθμίσεις περιμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες», ο κ. Σκορδάς ΔΕΝ απάντησε ότι επαγγελματίες σε κλάδους που έχουν υποστεί πολύ ισχυρό πλήγμα από την κρίση και άνθρωποι που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία τους λόγω της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Δεν απάντησε για ποιο λόγο αρτοποιοί, κρεοπώλες, μανάβηδες δεν έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα.

Ο κ. Σκορδάς απάντησε στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου  ότι υπάγονται επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ., ομοίως, οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές που αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

ΔΕΝ είπε όμως ότι στο νόμο δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί που είναι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και άλλοι επαγγελματίες που θα έπρεπε κανονικά να υπαχθούν στο νόμο, αλλά δυστυχώς παραμένουν δέσμιοι του πτωχευτικού κώδικα που σημαίνει ότι θα πληρώσουν πάρα πολλά για να υπαχθούν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ανεργίας που αποτελεί τροχοπέδη σε μελλοντική επανάληψη της εργασίας τους. 

Το θέμα εξετάστηκε αναλυτικά στο Radio1d.gr την Πέμπτη 28 Μαρτίου στη συνέντευξη που τους παραχώρησε ο κ. Νικολόπουλος και στην παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Ν. Χατζηαθανασίου.  

«Έχω μάθει να μου δίνουν μη απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνω και έχω τη διάθεση να επανέλθω με νέα επερώτηση στο θέμα μόλις συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος. 

«Έχουμε υποβάλλει εδώ και ένα χρόνο πρόταση για την υπαγωγή των εμπόρων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με πλήρεις λεπτομέρειες αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε. Οι μικροέμποροι δεν έχουν το οπλοστάσιο να καταφύγουν στην πτώχευση.

Για παράδειγμα, ένας αρτοποιός είναι αναγκασμένος να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά είναι εξοντωτικό από οικονομικής άποψης», τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου. 

«Οι μικροέμποροι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηαθανασίου.

«Οι κυβερνώντες δεν θέλουν να είναι με εμάς, αλλά με τους τραπεζίτες», πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος. 

Τα παπαγαλάκια σπέρνουν προπαγάνδα

Η απάντηση του κ. Σκορδά ήταν αρκετή για να κυκλοφορήσει ,μέσω των ενημερωτικών πολιτικών και οικονομικών ιστοσελίδων στο Ιντερνετ που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική ψευδής είδηση με τίτλο «οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υπάγονται στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» λες και πρόκειται για κάτι καινούριο και χωρίς να διασαφηνίζεται ότι μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στον νόμο.

Δυστυχώς, η ίδια τακτική, όπως διαπιστώνουμε, ακολουθείται για όλες τις απόπειρες που γίνονται από τις τράπεζες μέσω της κυβέρνησης για να παγιδέψουν τους δανειολήπτες στα δίχτυα τους. 

Ανάλογα σχετικά δημοσιεύματα περί δήθεν νέων όρων που θέτει η τρόικα για δήθεν ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων ότι θα πρέπει το δάνειο να μην ξεπερνάει τα 125.000 ευρώ διαβάσαμε σε φυλλάδες που ξερνούν κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ το τελευταίο κρούσμα παραπληροφόρησης των πολιτών που υποφέρουν από την κυβερνητική οικονομική πολιτική  είναι δήθεν σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διευκολύνσεις για τους λήπτες στεγαστικών δανείων μέσω δήθεν σοβαρών βελτιώσεων στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά στην ουσία απλά η κυβέρνηση προδίδει τον εαυτό της ότι θέλει να περάσει μέτρα που θα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών, καθώς αντί να προωθεί διαγραφή ολικού χρέους κεφαλαίου ή έστω μέρους του κεφαλαίου για νοικοκυριά που υποφέρουν, ανακοινώνει ότι «το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, εστιάζει στην προστασία όλων εκείνων οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με μεγάλη δυσκολία και θέλουν να παραμείνουν συνεπείς». 

Στο έγγραφο – απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ιορδάνη Τζαμτζή, και άλλων έντεκα βουλευτών   το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά όπως αποδεικνύεται πολύ περιορισμένο αριθμό δανειοληπτών, και δεν περιέχει τίποτα θετικό υπέρ των δανειοληπτών παρά μόνο διευκολύνσεις προς τις τράπεζες ώστε να συνεχίσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των δανειοληπτών.

Το πρόγραμμα περιορίζεται καταρχήν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 01/01/2010. Επιπλέον, αφορά άνεργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή /και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης, η μηνιαία καταβολή δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος -αναρωτιόμαστε τί θα απομένει στον δανειολήπτη για να ζήσει αν πληρώνει τόσο μεγάλο ποσοστό επί των εσόδων του κάθε μήνα στις τράπεζες- και επιπλέον αν και τότε δεν μπορεί να το αποπληρώσει -που είναι απολύτως φυσιολογικό- θα αποφασίζεται προφανώς από τις τράπεζες αν θα αντιμετωπίζουν πιο ευέλικτα τους συναλλασσόμενους, ανάλογα με το συνολικό προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Με άλλα λόγια, ο βραχνάς της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά οι πολίτες τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες κι ας μην τους περισσεύει ούτε ευρώ για να αγοράσουν ψωμί!

Όλη η απάντηση του κ. Σκορδά στον κ. Νικολόπουλο για τους εμπόρους που δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα


Ο υφιστάμενος νόμος 3869/2010 «Για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», τροπολογία του οποίου βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων, απευθύνεται σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, και προϋπόθεση ένταξης αυτών στον νόμο είναι να μην έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Το άρθρο 2 παρ 1 του πτωχευτικού κώδικα ορίζει ότι πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι. Κατά το Β.Δ. 19-04/1-5/1835 άρθρο 1, ορίζεται ότι έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικές και κύριο επάγγελμα έχουν την εμπορία. 

Επίσης κατά το Β.Δ. 2/14-05-1835, προβλέπεται ποιες είναι οι εμπορικές πράξεις βάσει των οποίων κάποιος αποκτά την εμπορική ιδιότητα.

Συνεπώς, στα πλαίσια του ν.3869/2010. υπάγονται και οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ, ομοίως, οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, που αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

Προσθέτως υπάγονται και όσοι ήταν έμποροι έπαψαν όμως την εμπορία ή την οικονομιική τους δραστηριότητα χωρίς κατά την παύση αυτή να έχουν παύσει τις πληρωμές τους. (άρθρο 2 παρ. 3 του πτωχευτικού κώδικα). 

Οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Σημειώνεται περαιτέρω, ότι νομολογιακά και ερμηνευτικά στο πεδίο εφαρμογής του νόμου ήδη υπάγονται και οι «μικροέμποροι» δηλαδή φυσικά πρόσωπα που ασκούν την  εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση μέσα από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

*Βλ 16/2012 ΕιρΠατρών, 2/201 ΙΕιρΠαμίσου όπου ορίζεται ότι η ενέργεια εμπορικών πράξεων κατά σύνηθες επάγγελμα εφόσον εμφανίζεται ως αμοιβή σωματικής καταπόνησης (υπαίθριοι μεταπωλητές, μικροπωλητές κλπ) δεν προσδίδει σε αυτόν την εμπορική ιδιότητα.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 246/Α/18.12.2012) και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 άρθρου 5 προβλέπεται για την περίοδο έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 αναστολή των πλειστηριασμών οι οποίοι Επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Περαιτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρο 5 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 246/Α/18.12.2012), η φράση «μέχρι την 31-12-2012» της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 3869/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31-12-2013». Συνεπώς μέχρι την 31-12-2013, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτου της παραγράφου 2 του άρθρο 9 του ν.3869/2010. Η διάταξη δε, αυτή εφαρμόζεται  νια κάθε Φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτως αν στερείται πτωχευτικής ικανότητας.

Αναφορικά με την υπερχρέωση των εμπόρων που έχουν πτωχευτική ικανότητα αυτοί υπάγονται στον πτωχευτικό κώδικα. Σχετικά με οποιαδήποτε τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Οικονομικών.

danioliptes.gr

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.