Η Κύπρος τους έκοψε τα πόδια. Λένε σε όλα «ναι». Ο λόγος για την Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην μπορεί να αντιδράσει μπροστά στις απαιτήσεις των τροικανών. Η αντίσταση στην Τρόικα, για την οποία μας διαβεβαίωναν αποδείχτηκε… φούσκα.

Έτσι μετά το χαράτσι στη ΔΕΗ και την διάλυση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, σειρά έχουν τα… κόκκινα δάνεια.

Το 80% των Ελλήνων, ίσως και περισσότερο, έχουν δάνεια στα πιστωτικά ιδρύματα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ενυπόθηκα. Δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό οι δανειστές να ξεπουλήσουν όσο όσο τα σπίτια ή την κινητή και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών για να πάρουν πίσω έστω ένα μικρό ποσοστό από τα χρεωστούμενα. Άλλωστε με χρήματα πάλι των πολιτών ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες.

Επίσης, όλες οι συναλλαγές και οι μισθοδοσίες καταβάλλονται μέσω των τραπεζών. Σε περίπτωση οφειλής προς το Δημόσιο θα προβαίνει η τράπεζα κατ’ άνωθεν εντολή σε άμεση κατάσχεση της μισθοδοσίας (όχι ότι δεν μπορεί να το κάνει τώρα, αλλά κρατούνται κάποια προσχήματα) χωρίς καμία ενημέρωση.

Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να διασφαλίσουν απολύτως τίποτε. Θα είναι αφημένοι στις ορέξεις των τοκογλύφων δανειστών.

Αύριο η τελική συνάντηση με Τρόικα

Στο μεταξύ αναβλήθηκε για αύριο στις 4 το απόγευμα η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο λόγος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ολοκληρωθούν μεταξύ των υπουργών της Κυβέρνησης όλα τα εκκρεμή θέματα και να παρουσιαστούν αύριο οριστικά στους τροικανούς.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει τα πάντα πριν το απόγευμα της Πέμπτης οπότε ο κ. Σουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μεταβούν στο Δουβλίνο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Οι συναντήσεις με την τρόικα «πήγαν καλά, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά η τρόικα φαίνεται ότι εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

«Αγκάθι» φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.

Πάντως αυτό που αποφασίστηκε χθες ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank να προχωρήσουν σε χωριστή ανακεφαλαιοποίηση.

spirospero

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.