Αφήνουν τους άνεργους χωρίς επίδομα για ημέρες

Σκανδαλώδεις διαστάσεις σε βάρος της ίδιας της ζωής των ανέργων και των οικογενειών τους λαμβάνει η καθυστέρηση που παρατηρείται στα τέλη κάθε εβδομάδας στην καταβολή των επιδομάτων τους από τον ΟΑΕΔ μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Άνεργοι κατήγγειλαν στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ότι πηγαίνουν στην τράπεζα κάθε Παρασκευή, όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία ΟΑΕΔ-Εθνικής τράπεζας για την παραλαβή του πενιχρού επιδόματος και πληροφορούνται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων της Εθνικής ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στον λογαριασμό τους τα χρήματα. 

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες και δεν είναι κάτι καινούριο.

Σε επικοινωνία του Συλλόγου με το κατάστημα της Εθνικής, όπου έγινε η καταγγελία, ενημερωθήκαμε από την τράπεζα ότι τα χρήματα που κατατίθενται στους λογαριασμούς των ανέργων συμπολιτών μας που εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ κατατίθενται χωρίς να έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διότι δεν υπάρχει τέτοια σχετική συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική τράπεζα και τον ΟΑΕΔ. 

Επισκεπτόμενοι την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ ενημερωθήκαμε ότι η Εθνική έχει δικαίωμα να μεταφέρει τα χρήματα που καταβάλλονται από το κράτος για τους ανέργους κάθε Παρασκευή να μεταφέρει μέσα στο διάστημα των 48 ωρών τα χρήματα που λαμβάνει από το Δημόσιο, δηλαδή από την τσέπη των ευσυνείδητων νομοταγών συνεπών φορολογούμενων, δηλαδή όσων η περιουσία είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τους εφοριακούς διότι είναι μικρή.

Τόσο ο ΟΑΕΔ όσο και η Εθνική επιβεβαίωσαν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας αλλά με διαφορετικές ερμηνείες.

Για την Εθνική τράπεζα, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να μεταφέρει τα χρήματα για τα επιδόματα των ανέργων στους λογαριασμούς τους ώστε να τα παραλάβουν ενώ ο ΟΑΕΔ κάνει λόγο για 48ωρη διορία στην τράπεζα να διαθέσει το επίδομα στους ανέργους.

Το βέβαιο είναι ότι τα θύματα αυτής της ασυνεννοησίας -είναι ο πλέον κόσμιος χαρακτηρισμός για μια τέτοια ενέργεια- είναι οι άνεργοι που, όντας άφραγκοι, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσής τους για ένα σαββατοκύριακο ή και παραπάνω. 

Είναι σωστό να συνεχίζεται αυτός ο εξευτελισμός των ανέργων κάθε φορά που πηγαίνουν στην τράπεζα για να λάβουν το επίδομα ανεργίας; 

Αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι που έχουν λόγο σε όλη αυτή την αλυσίδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μεταφοράς των χρημάτων ότι μέχρι να λάβει τελικά ο άνεργος αυτό το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας που ούτως ή άλλως δεν είναι δυνατόν να καλύψει τίποτα άλλο πέρα των εξόδων επιβίωσής του, αν τα καλύπτει, κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα αυτός και ενδεχομένως και μέλη της οικογένειάς του εφόσον και εκείνα είναι εξαρτημένα από το επίδομα ανεργίας που εκείνος λαμβάνει για την επιβίωσή τους;

Ή μήπως η κερδοσκοπία είναι υπεράνω των ζωών των ανέργων; 

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι οι ερωτήσεις που απευθύνουμε είναι ρητορικές και περιμένουμε από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να διευθετήσει άμεσα το θέμα. 

danioliptes.gr