Επιμένουν οι πληροφορίες για έντονη πίεση εκ μέρους της τρόικας, προκειμένου να επιστρέψουν τάχιστα στο ιδιωτικό τομέα, με μερική ή ολική πώληση μετοχών, οι τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 10% από ιδιώτες, στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η τρόικα φέρεται να πιέζει αν είναι δυνατόν, να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο ή μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, την ίδια ώρα κύκλοι προσκείμενοι στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, επιμένουν με τη σειρά τους ότι η πίεση αυτή αφορούσε το σχήμα ΕΤΕ- Eurobank, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, κι ότι στην αναθεώρηση του μνημονίου κατόπιν της λήξης των σχετικών συνομιλιών, δεν πρόκειται να καταγραφεί τέτοια απαίτηση, έστω κι αν περάσουν στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου η Εθνική και η Eurobank.

Το βέβαιο είναι ότι με βάση την τελευταία τροπολογία του ιδρυτικού νόμου για το ΤΧΣ, στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, (αντικατάσταση του άρθρου 8 στο νόμο 3864/2010) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει την δυνατότητα να πουλήσει μετοχές των ιδρυμάτων που θα περάσουν ολοκληρωτικά στον έλεγχο του ανά πάσα στιγμή, μερικώς ή ολικώς, με τρόπο και διαδικασία που θα αποφασίσει το ίδιο.

Αρκεί, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, να κριθεί ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου και δεν επηρεάζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον ανταγωνισμό.

Οφείλει δε το ΤΧΣ να έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις των ιδρυμάτων που έχουν τεθεί στον απόλυτο έλεγχο του, εντός 2ετίας, εκτός αν δοθεί σχετική παράταση από τον υπουργό Οικονομίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ταμείου.

Υπογραμμίζεται δε ότι απαγορεύονται οι πωλήσεις μετοχών, σε νομικά πρόσωπα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο.

«Νάρκη» για ανακεφαλαιοποιήσεις

Στην περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες πιέσεις τις τρόικας, τότε θα πρόκειται για νάρκη στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης εκείνων των τραπεζών, που έχουν σήμερα αρνητική καθαρή θέση.

Κι αυτό καθώς οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα πολύ σύντομα να αγοράσουν ποσοστό, μικρό ή μεγάλο αναλαμβάνοντας το management, ενώ το ΤΧΣ θα έχει καλύψει με δική του ζημία το «άνοιγμα» στην καθαρή θέση.

Αυτόματα από μια τέτοια διαδικασία, προκύπτει θέμα άμεσης σημαντικής ζημίας για το ελληνικό δημόσιο, Διότι τα ποσά για το σχηματισμό του ΤΧΣ, καταβλήθηκαν μεν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή από τους ευρωπαίους φορολογούμενους) πλην όμως θα βαρύνουν τελικά το δημόσιο χρέος, άρα τους Έλληνες φορολογούμενους.

Υπό το πρίσμα αυτό, έρχονται ξανά στην επικαιρότητα τα παλαιότερα αναφερόμενα σε επίσημα έγγραφα των δανειστών μας που υπολόγιζαν ότι από τα συνολικά κεφάλαια που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ήτοι 50 δισ. ευρώ, ενδέχεται να ανακτηθούν μόνο 16 δισ. ευρώ.

Ένα μέρος αυτών των προϋπολογιζόμενων απωλειών, αφορά ζημίες από την προηγηθείσα «διάσπαση» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (Proton, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ή άλλων μη συστημικών τραπεζών που ενδέχεται να περιέλθουν στην ίδια θέση, αν δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια

Ωστόσο η χαώδης διαφορά φαίνεται να προεξοφλούσε σχεδόν εξ αρχής και σημαντικότατη «ζημία μεταπώλησης» σε σύγκριση με το κόστος ανακεφαλαιοποίησης.

Σοβαρές ελλείψεις στο ΤΧΣ

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες για απαίτηση ταχύρυθμης «εκποίησης» των ελληνικών τραπεζών, τίθεται το ερώτημα αν αυτό συνδέεται με έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών μας έναντι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των διοικήσεων που αυτό θα διορίσει, ή θα αποδεχτεί..

Έλλειψη εμπιστοσύνης σε ότι αφορά τις δυνατότητες τους να ασκήσουν έλεγχο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, (περιλαμβανομένου και του φόβου της «κρατικής» μεταχείρισης), και να δημιουργήσουν «πρόσθετη αξία», προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πώληση μεταγενέστερα και σε καλύτερες τιμές.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν σχετικά ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του ΤΧΣ δείχνει να υπολείπεται των προσδοκιών, καθώς είναι υποστελεχωμένο, ειδικά σε ότι αφορά εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς ικανή διάρθρωση συμβούλων, αλλά και χωρίς… πρόεδρο.

Ο έως πρότινος πρόεδρος του, ο Ολλανδός Πώλ Κόστερ υπέβαλλε την παραίτηση του «για προσωπικούς λόγους» μόλις στις 15 Μαρτίου.Επίσης φημολογείται ότι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος Αναστασία Σακκελαρίου κατάφερε να αποκτήσει… γραμματέα μόλις προ 15 ημερών.

Στην ιστοσελίδα δε του Ταμείου υπάρχει ενότητα «θέσεις εργασίας» όπου με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2013, αναγγέλλονται κενές θέσεις νομικού συμβούλου, στελέχους διοικητικής υποστήριξης και υπευθύνου επικοινωνίας, την ώρα που οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη.

Την κατάσταση αυτή παραδέχονται και παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας οι οποίοι πάντως υποστηρίζουν ότι το ΤΧΣ θα πλαισιωθεί άμεσα από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις κατόπιν των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Tι αναφέρει η Καθημερινή

Στο θέμα της πώλησης των τραπεζών αναφέρεται και σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής όπου σημειώνεται πως η τρόικα ζητά τη “δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην πώληση, το ταχύτερο δυνατόν, σε ιδιώτες επενδυτές των συστημικών τραπεζών που θα αποτύχουν να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “η τρόικα ζητεί από τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν για τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει σαφή χρονικό περιορισμό, ώστε να διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων ή στη χειρότερη περίπτωση να έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους”.

“Η Eurobank, εφόσον δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το 10% και περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, εμφανίζεται ιδανική περίπτωση για να μεταβιβαστεί γρήγορα σε ιδιώτες, καθώς ήταν καθαρά ιδιωτική τράπεζα”.

Μάλιστα στελέχη της Eurobank φέρεται να δήλωσαν ότι “σε ενδεχόμενο μη επίτευξης της ιδιωτικής συμμετοχής, άμεση προτεραιότητα της διοίκησης θα είναι η αναζήτηση -αν είναι δυνατόν από την επομένη της ανακεφαλαιοποίησης- επενδυτών ώστε η Eurobank να είναι η πρώτη που θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Όπως σημειώνουν, μια ιδιωτικοποίηση της τράπεζας το φθινόπωρο θα μετέδιδε ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα “πιέζει να ακολουθηθούν γρήγορες διαδικασίες για την Εθνική Τράπεζα, στην περίπτωση που επίσης δεν επιτύχει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και ανακεφαλαιοποιηθεί ολοκληρωτικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Ωστόσο το ζήτημα της τιμής στην οποία θα πωληθούν οι τράπεζες είναι εξαιρετικά ακανθώδες.

 

Του Γιώργου Παπανικολάου από euro2day

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.