Με μια ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, με έναν ελιγμό που δεν μπορεί να τον κάνει μέσω της δήθεν ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια διότι ο ενημερωμένος δανειολήπτης δεν τσιμπάει στην παγίδα, η κυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας επιχειρεί να παγιδέψει όλους τους δανειολήπτες να χάσουν κάθε δικαίωμα να μπορούν να βρουν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη και σε δικαστές που παραμένουν τίμιοι και αδέκαστοι και γλιτώνουν με τις χιλιάδες αποφάσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα υπερχρεωμένους συμπολίτες μας.
Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω «διαμεσολαβητών», οι οποίοι, ωστόσο, θα αποφασίζουν με βάση ότι ορίσουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Πριν ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ενημερώσει για το θέμα τους δικαστές και τους δικηγόρους και ο Σύλλογός μας θα ενημερωθεί από τον ίδιο σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σήμερα το βράδυ, τα παπαγαλάκια της πτωχοτραπεζοκρατίας διαλαλούν τον υποτιθέμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρουσιάζοντάς τον ψευδώς ως «ασπίδα» για τα υπερχρεωμένα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τις τράπεζες από τις θετικές αποφάσεις των ειρηνοδικών υπέρ των δανειοληπτών.
Για το θέμα ήδη έχει τοποθετηθεί αρνητικά η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμμαχίας και «αρχιτέκτονας» του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 1 Daniolipton.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την πόρτα στους δανειολήπτες στον νόμο για τα υπερχρεωμένα» τόνισε στη συνέντευξη η κα. Κατσέλη. Η ίδια εκτιμά ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα έπρεπε να γίνει με βάση τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι δανειολήπτες στη χώρα με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον τα χρήματα που θα έπρεπε κανονικά να καταβάλλουν κάθε μήνα προς τις τράπεζες, οι οποίες δεν λογαριάζουν αν έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του λόγω π.χ. απόλυσής του, μείωσης του μισθού του ή της σύνταξής του.
Μέσω ενός ελιγμού, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, της νέας ρύθμισης που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης που έχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα συσταθούν και θα λειτουργούν στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σώματα ειδικών «διαμεσολαβητών» για τις αιτήσεις του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη» που αφορά τη ρύθμιση υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι, αναφέροντας μέσω όσων διαβάζουμε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η λειτουργία του θεσμού της «διαμεσολάβησης» εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες με επιτυχία επί πολλές δεκαετίες και θα ανακουφίσει τον φόρτο εργασίας στα ειρηνοδικεία, καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ορίζεται δικάσιμος για τέσσερα και πλέον έτη και ότι το οικονομικό κόστος θα είναι ελάχιστο, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιο θα είναι αυτό το κόστος και βεβαίως ποια θα είναι τα κριτήρια, με τα οποία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ όπως γνωρίζουμε, στο εξωτερικό τα σώματα των διαμεσολαβητών, όπου είναι επιτυχημένα, είναι επιτυχημένα διότι λαμβάνουν δίκαιες αποφάσεις, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με υπερχρεωμένους ανθρώπους και όχι με μπαταχτσήδες, όπως προσπαθούν οι εγχώριες τράπεζες να παρουσιάσουν τους δανειολήπτες.
Θα μπορούσε βεβαίως να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση των δικών, αν ο υπουργός με μια υπογραφή επανέθετε τους δεκάδες ειρηνοδίκες που έχουν επιστρατευθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να δικάζουν υποθέσεις υπερχρεωμένων, αντί να αναλώνονται σε άλλες υποθέσεις ή σε άλλες εργασίες στη Δικαιοσύνη.
Ο Σύλλογός μας και άλλοι σύλλογοι και ενώσεις δανειολήπτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια χωρίς ωστόσο να έχει συμβεί αυτό μέχρι τώρα και αμφιβάλλουμε πλέον αν θα συμβεί ποτέ, καθώς διαπιστώνουμε ότι λαμβάνονται μέτρα υπέρ των τραπεζών.
Τα ερωτήματά που θέτει ο Σύλλογος μας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι τα εξής:
-Ποια θα είναι η ειδική κατάρτιση που θα έχουν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι. Θα πρόκειται για τους όρους που θέτουν οι τράπεζες, η κυβέρνηση και η τρόικα, ανάλογες με εκείνες που κατά καιρούς διαρρέει ανεπιτυχώς η κυβέρνηση περί δήθεν ρύθμισης των κόκκινων δανείων που ουσιαστικά δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από τις δήθεν ρυθμίσεις που οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες που πιστεύουν ακόμη λανθασμένα ότι μπορούν να συνεννοηθούν με τους τραπεζίτες;
-Μήπως θα πρόκειται για κριτήρια που έχουν επιβληθεί από τις τράπεζες;
-Μήπως οι δικηγόροι που θα συμμετέχουν στα σώματα διαμεσολαβητών ανά έδρα κάθε Δικηγορικού Συλλόγου σε κάθε νομό θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών, αν δεν είναι ήδη δικηγόροι των τραπεζών;
-Μπορεί ο διαμεσολαβητής να μη δεχθεί την απόφαση του διαμεσολαβητή στην περίπτωση που κρίνει πώς πρόκειται για απόφαση υπέρ των τραπεζών και να αναζητήσει το δίκιο του μέσω της υπαγωγής του στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που έσπευσαν να αναμεταδώσουν αμάσητα συστημικά και μη ΜΜΕ η διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση σε αυτήν τη διαδικασία.
Επίσης, για το ερώτημά μας αν ο δανειολήπτης θα μπορεί να υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην περίπτωση που κρίνει άδικη την απόφαση του διαμεσολαβητή η απάντηση είναι αρνητική, καθώς αναφέρεται ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο όταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κριθεί ατελέσφορος και μόνο για τις εκκρεμείς υποθέσεις, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές, αν και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από τη στιγμή που δεν το έχουμε ακούσει αυτό από τα χείλη του υπουργού Δικαιοσύνης.
Διαμεσολαβητές με κριτήρια υπέρ των τραπεζών;
Βέβαιο είναι ότι η ρύθμιση, ως έχει, αποτρέπει αντί να ενθαρρύνει τον δανειολήπτη να βρει το δίκιο του στη Δικαιοσύνη και αποτελεί άλλο ένα όπλο στα χέρια των τραπεζών για να μπορούν πιο εύκολα να τον παγιδέψουν σε μια ρύθμιση που οι ίδιες θα επιχειρήσουν να του επιβάλλουν, την οποία όπως είναι λογικό δεν θα αντέξει η τσέπη του.
Αντί να υπάγεται απευθείας στον νόμο και να παγώνει κάθε οφειλή του δανειολήπτη προς τις τράπεζες, όπως προβλέπεται σήμερα, ο δανειολήπτης θα υποχρεωθεί να οπλιστεί με ιώβεια υπομονή διότι θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, να περιμένει την απόφαση του διαμεσολαβητή και εφόσον αυτή θα είναι αρνητική για τον ίδιο να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στα σώματα των διαμεσολαβητών έρχεται να προστεθεί μια υπό συζήτηση προς το παρόν τροποποίηση που επίμονα ζητούσαν οι τραπεζίτες στον νόμο για τα υπερχρεωμένα αν και μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί λόγω της αντίδρασης των δανειοληπτών. Η υπό σκέψη τροποποίηση προβλέπει ότι ακόμη και μετά την υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη» ο δανειολήπτης θα υποχρεούται να καταβάλλει ως ελάχιστη μηνιαία δόση δανείου στην τράπεζα 40 ευρώ ή το 10% της δόσης που θα έδινε με βάση το συμφωνητικό δανεισμού του από τις τράπεζες.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων θεωρούμε ότι αποτελεί ιταμή επίθεση σε βάρος των εκατομμυρίων δανειοληπτών της χώρας, χιλιάδες από τους οποίους έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογό μας για να βρουν το δίκιο τους απέναντι στις τράπεζες που απειλούν ότι θα τους κατασχέσουν τα σπίτια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αντί να διευκολυνθεί, ο δανειολήπτης υποχρεούται να περάσει από μια διαδικασία χρονοβόρα που δεν του διασφαλίζει ότι θα βρει το δίκιο του χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται το δικαίωμά του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του απέναντι στην αισχροκέρδεια των τραπεζιτών.
Αλήθεια, έχει σκεφτεί η κυβέρνηση ποιος υπερχρεωμένος θα μπορεί έστω να πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα στις τράπεζες για το δάνειο που έλαβε όταν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή για τον ίδιο και την οικογένειά του ή να πληρώσει το ρεύμα για να μην του το κόψει η ΔΕΗ;
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών του και των δανειοληπτών όπου γης, αναδεικνύοντας την αλήθεια μέσα από την προπαγάνδα ψέματος της κυβέρνησης, της τρόικας και των τραπεζών.
Τη Δευτέρα θα επανέλθουμε στο θέμα, έχοντας λάβει ενημέρωση από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα σώματα «διαμεσολάβησης» αλλά και εάν οι δανειολήπτες, στην περίπτωση τελικά που πιάσουν δουλειά οι «διαμεσολαβητές», θα διατηρήσουν το δικαίωμα να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη που αποτελεί τη μόνη ασπίδα τους από τις τράπεζες που για αυτό το λόγο κάνουν ότι μπορούν για να τον υπονομεύσουν.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.