«Πτωχοτραπεζοκρατία» χαρακτήρισε το καθεστώς που κυριαρχεί εδώ και τρία χρόνια από τότε που εφαρμόζεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα ο καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής στο ΤΕΙ Κρήτης, Θόδωρος Σταματόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 1 Daniolipton.
Ο κ. Σταματόπουλος αναλύει ότι η κρίση ξεκίνησε όταν το κράτος στις ΗΠΑ έπαψε να ελέγχει τους τραπεζίτες, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα δεν θα αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν.
«Δεν νομίζω ότι η τρόικα θα αφήσει το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει. Πρόκειται όμως για ένα σύστημα πτωχευμένων τραπεζών και το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκίνησε με κατάργηση νόμου στις ΗΠΑ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον το 1999, με τον οποίο διαχωρίζονταν οι τράπεζες σε εμπορικό και επενδυτικό τμήμα. Η κατάργηση του διαχωρισμού οδήγησε σε έναν άκρατο τζόγο των τραπεζιτών και των επενδυτών για γρήγορο και πολύ κέρδος με τα δομημένα ομόλογα που τελικά έγιναν παγκόσμιο πρόβλημα.
Οι τράπεζες αγόραζαν και πούλαγαν χαρτιά, έφτιαξαν μια φούσκα στα παράγωγα και το Χρηματιστήριο Παραγωγών στις ΗΠΑ έχει πλέον 300 τρισεκατομμύρια ευρώ αξία, τη στιγμή που το ΑΕΠ των ΗΠΑ έφτασε στα 16 τρισεκατομμύρια ευρώ και η αξία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέρχεται στα 13 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Φτιάχνουν μεγάλα νούμερα για να κερδίζουν μη φυσικά κέρδη.Μόλις έσκασε η φούσκα των παραγώγων έσκασε η φούσκα ως αλυσιδωτή αντίδραση στα στεγαστικά δάνεια. Όταν η αξία της μετοχής μιας τράπεζας πέσει από τις 100 στις 70 μονάδες, τότε οι τράπεζες πτωχεύουνε», είπε.
«Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τότε να τις σώσει. Έτσι δανείζεται με κρατικά ομόλογα το Δημόσιο για να καλύψει τα κενά των τραπεζών, αλλά οι πτωχευμένοι τραπεζίτες ξαναχτυπάνε, δηλαδή ξανατζογάρουν με τα λεφτά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα χρήματα που προέρχονται από τους πολίτες. Οι ευρωπαϊκές πτωχευμένες τράπεζες «χτύπησαν» την χρέωση του ελληνικού Δημοσίου και επέβαλαν υπέρογκο χρέος στην Ελλάδα.
Έτσι, με το Μνημόνιο 1 και 2 προκλήθηκε χρεωκοπία στην Ελλάδα και στις τράπεζες που δεν έπαιζαν στην αγορά παραγώγων», πρόσθεσε ο Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης.
«Η Ελλάδα πτώχευσε όταν τα ομόλογα κουρεύτηκαν»
«Η Ελλάδα πτώχευσε όταν κουρεύτηκαν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών φέρουν ευθύνη για το θέμα. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο είναι για γέλια. Υπάρχει μεγάλο θέμα με την αυτονόμηση των πτωχευμένων τραπεζών. Κάνουν ότι θέλουν. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει τί γίνεται» δήλωσε ο κύριος Σταματόπουλος.
«Η διαπλοκή των πολιτικών με τους τραπεζίτες έφτιαξε αυτή την κατάσταση σήμερα. Πρόκειται για παραγωγή φαύλου κύκλου, της ύφεσης και σήμερα αναρωτιόμαστε πώς θα ξεχρεώσει ο καθένας μας. Φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε για να πληρώνουμε.
Δεν είναι οι Έλληνες μπαταχτσήδες. Έλεος.Τα περί διάστασης ευρωπαϊκού βορρά-νότου τα θεωρώ μπούρδες.
Έχουμε την ίδια μεγιστοποίηση των κερδών και μάλιστα των μη φυσικών κερδών. Αμάν πια με τους τεχνοκράτες. Το στοιχειώδες είναι πολιτική ηθική. Ο πολιτισμός είναι ιεράρχηση της ζωής. Όταν έχω προτεραιότητα το υπερκέρδος, υπάρχουν άλλες ανάγκες. Εξ’ου και το τοξικό των παράγωγων» υπογράμμισε ο κύριος Σταματόπουλος.
«Τράπεζες στο εξωτερικό καλούν νέα έξυπνα μυαλά, σπουδαστές στο ΤΕΙ μου, και ζητάνε να βρουν ένα καινούριο προϊόν για να παγιδέψουν τους πολίτες και να έχει κι άλλα υπερκέρδη η τράπεζα.
Πρέπει να αποφασίσουμε να σπάσει η αλυσίδα. Να επιθυμεί ο άλλος να ζήσει διαφορετικά και όχι με στόχο το κέρδος. Να μάθουν οι σπουδαστές λογιστικής να καταγγέλλουν τις κερδοσκοπικές μεθόδους των τραπεζιτών. Μάλιστα, οι σπουδαστές υποχρεώνονται από τους τραπεζίτες να δηλώνουν ότι αμείβονται με το τάδε ποσό, ενώ στην πραγματικότητα δεν εισπράττουν μισθό και η εργασία τους λογίζεται δήθεν ως πρακτική εξάσκηση.
Ουσιαστικά αποχωρούν από τη Σχολή και μπαίνουν στη ζούγκλα. Πρέπει να μάθουν να καταγγείλουν τη διαφθορά, ακόμη και τη διαφθορά στην εφορία.
Να βοηθήσουμε όλοι να σπρώξουμε τη χώρα ένα πετραδάκι, ένα βήμα μπρος. Είναι υποχρέωση όλων μας να ελέγχουμε τους πάντες»
Προφίλ Σταματόπουλου
Ο Θόδωρος Σταματόπουλος είναι Προϊστάμενος στο Τμήμα Λογιστικής στο ΤΕΙ Κρήτης. Είναι διευθυντής στο Τμήμα Λογιστικής και Ελεγκτικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Ακαδαμαικοί Τίτλοι
Διδακτορικό “Διεθνή Οικονομικά” , Πανεπιστήμιο Πειραιώς (1999)
Μεταπτυχιακό (D.E.A) , “Economie et Finances Internationales” , Universite d’Aix-Marseille II,France (1987)
Πτυχίο “Οικονομικά”, ΑΣΟΕΕ (1985)
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Διεθνή Οικονομικά της Ολοκλήρωσης Εφαρμοσμένης Οικονομικής Ανάλυσης Πολιτικής Οικονομίας
Διδασκόμενα Μαθήματα (α.ε.2010-11) ,Ιστοσελίδες eclass
Διεθνή Οικονομικά(Δ’Εξ.)
Ευρωπαική Οικονομική Ολοκλήρωση(Ζ’Εξ.)
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.